懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我想問高齡除了 check 唐氏外,還有甚麼醫院產檢關要過,才決定會保留個胎呢?我而家第十二個星期,昨天才第一次產檢,下星期才 check 唐氏,好似漫漫長路咁都未 confirm 到個胎健不健全。又唔敢食好營養食物怕養到個胎好大,驚萬一發現唔健全時人工流產都易些。因自己是高齡,又冇做婚前檢查,真不敢抱住什麼期望可以好順利咁有個健康 BB。

大宅

12 WK CHECK 唐氏應該係度頸皮, 但都唔係好準, 最好係 16 wk 抽胎水, 準確度達99%以上, 雖然話有小產風險, 但小心d, 應該無問題~~

其實係唔係高齡都一樣, 食野要均衡同健康, 對bb無益既野唔好食 or 食小d, 咁 bb 就會健康咁成長~~

預祝你有個活潑健康既 bb

複式洋房

除左唐氏及糖水test之外, 其實都冇乜特別需要檢查, 不過我記得第一次產檢8w左右, e生係幫我抽血, 驗幾樣野包括肝炎, 血形分析, 傳染病等等. 除此之外就冇啦!

其實你唔洗咁緊張, 而家都好多人都係高齡產婦, 佢地生出離既bb都係健健康康, 同其它bb一樣. 你只要放鬆d, 唔好諗咁多, 食多d葉酸類食品如生果疏菜, 仲有飲鮮奶, 均衡營養就冇問題啦!

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 12:00 發表
我想問高齡除了 check 唐氏外,還有甚麼醫院產檢關要過,才決定會保留個胎呢?我而家第十二個星期,昨天才第一次產檢,下星期才 check 唐氏,好似漫漫長路咁都未 confirm 到個胎健不健全。又唔敢食好營養食物怕養到個胎好大,驚萬 ...

伯爵府

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 12:00 發表
我想問高齡除了 check 唐氏外,還有甚麼醫院產檢關要過,才決定會保留個胎呢?我而家第十二個星期,昨天才第一次產檢,下星期才 check 唐氏,好似漫漫長路咁都未 confirm 到個胎健不健全。又唔敢食好營養食物怕養到個胎好大,驚萬 ...

hi, lsftsang,

首先恭喜妳, 為什麼妳會唸得咁負面呢? 呢家醫學咁昌明, 唔好講身邊o既朋友啦. 藝人都有好多係高齡先黎生仔. 佢地咪又係順利過關, 請問妳幾多歲呢? 我自己都係高齡, 今年 38歲, 生第二胎, 我6月中生得喇. 我家姐 40歲生第三胎. 都係自己生的. 有乜野問題呢!. 係天賜比我地的寶貴禮物, 要欣然接受, 現階段最緊要係保持心境開朗. 食些有營養的食物. 不要過份緊張. 好好休息. 不要唸 d 負面的野. 係呀, 要 check 唐氏架. 我就係係威爾斯做, 係要係妳胎bb 某一個 period 之內去 驗就最好的. 不過 sorry, 我唔記得o左要係幾多週之內, 妳可以打去威院問下. 至於仲有 d 乜野要 check, 其實都係一個普通產婦要 check o既野咁 check o者. 糖尿, 血壓, 等等. 所以唔駛過份緊張.
anyway, 努力呀. 唔好唸咁多野, 妳唔開心, bb 都會唔開心架. ok

大宅

你有無睇私家醫生?醫生會安排你要做嘅嘢,同埋去照下超聲波,知道bb情況,會安心啲...不要太擔心..好快bb就出世呢.

伯爵府

好多謝各位姊妹的鼓勵。聽來是如果過到驗血和唐氏的關便可安心養胎,請問驗血和唐氏如發現有問題醫院會不會好快通知妳做決定?

雖是說醫學昌明,但有些基因的野都好難改變的,如唐氏咁生個弱智既大家雙方都痛苦重慘,一定要及時了斷。我四十歲才第一胎所以都唔可以太放心。

複式洋房

我都明白嘅!我39歲就呢生第一胎,現在33週,開始都覺得好吃力,記得等唐氏綜合症的報告,其實個人都非常忐忑,收到信話無事,值頭喊左出呢,有時自己都調教下自己的心態,仲有如你要小心飲食: 就留意高鹽和高糖份的食物,因為高齡會容易有高血壓和糖尿,你起邊度生呀,得閒就share 多D 啦!其實情況唔係你諗咁差,我有時都會諗埋一邊!

伯爵府

原文章由 mcmugada 於 08-5-23 13:11 發表
我都明白嘅!我39歲就呢生第一胎,現在33週,開始都覺得好吃力,記得等唐氏綜合症的報告,其實個人都非常忐忑,收到信話無事,值頭喊左出呢,有時自己都調教下自己的心態,仲有如你要小心飲食: 就留意高鹽和高糖份的食物,因為高齡會容 ...

咁請問妳唐氏綜合症的報告要等幾耐才有?我想多數要開刀,可能會去私家醫院生。不過現言之尚早,個 BB 都未知 Pass 唔 Pass 到。

伯爵府

還有請問在政府醫院做 OSCAR 和抽羊水是否免費的?聽聞高齡是免費的,但我打電話問醫院時又話要收千三元做 OSCAR,究竟需不需要收?

珍珠宮

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 15:11 發表
還有請問在政府醫院做 OSCAR 和抽羊水是否免費的?聽聞高齡是免費的,但我打電話問醫院時又話要收千三元做 OSCAR,究竟需不需要收?

除咗唐氏, 做埋結構性超聲波好D...CHECK下BB既ORGAN有沒有明顯既問題..

大宅

你地好, 我都是一個高齡的媽媽, 我就黎37, 而家先第一胎, 不過仲未做產檢, 因為只有6wk, 私家做抽羊水都成4500, 唔知仲有邊度可以做, 其實好明白大家既心態, 都係想知個BB有無事, 買個安心.
有人話OSCAR唔係咁100%準, 所以我都會打算抽羊水.
在此希望各位媽媽同BB都健健康康.

別墅

原文章由 baby_ads 於 08-5-23 15:50 發表
你地好, 我都是一個高齡的媽媽, 我就黎37, 而家先第一胎, 不過仲未做產檢, 因為只有6wk, 私家做抽羊水都成4500, 唔知仲有邊度可以做, 其實好明白大家既心態, 都係想知個BB有無事, 買個安心.
有人話OSCAR唔係咁100% ...

hi baby, 又多一個topic係我同你都中左既

我都就係36喇, 都係第一胎, 如果政府有得免費做oscar, 我會做左先, 但之後都應該要抽羊水, 高齡既應該都係免費既 , 雖然我好怕打針, 但係為左生個healthy既bb, 點都要頂硬上了

大家都要努力, 思想要正面d, 開開心心, bb一定會健健康康咁出世架

伯爵府

有些人又話高齡在政府醫院做 OSCAR 唔洗錢,有些又話要錢,唔知邊個對。做完知唔知幾耐才出結果給妳?

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

我都係高齡產婦, 而家19week, 政府醫院睇你去邊間, 收費可能有d唔同, 我oscar在贊育做, 佢又有consultancy fee, 加加埋埋約$500-600! 不過我覺得政府醫院service認真麻麻!

我oscar個result唔好, 佢第二日已即刻打電話通知我 (因為我度頸皮時問姑娘, 佢已經話唔係咁理想, 所以我要求佢盡快通知我), 好多高齡都會, 我即刻同我私家醫生傾, 因為我已經無心情等抽羊水, 於是私家醫生即刻refer我去抽絨毛, 好快2-3日已知道結果, 無事!

所以我覺得oscar純粹係一個參考數字, 最好都係抽絨毛或羊水, 由絨毛流產機會係1/100, 11-13 week已可以做, 而抽羊水係1/200, 要等到16 week 至做得, 所以你要自己決定!

希望幫到你!

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 17:08 發表
有些人又話高齡在政府醫院做 OSCAR 唔洗錢,有些又話要錢,唔知邊個對。做完知唔知幾耐才出結果給妳?

大宅

咁岩既, 我同你又中埋同一個topic, 真係有緣, 如果政府係free既緊係做啦~~佢唔free果d先至再自己比錢攪lor. 我覺得呢d錢唔慳得.

原文章由 taimun 於 08-5-23 16:14 發表

hi baby, 又多一個topic係我同你都中左既

我都就係36喇, 都係第一胎, 如果政府有得免費做oscar, 我會做左先, 但之後都應該要抽羊水, 高齡既應該都係免費既 , 雖然我好怕打針, 但係為左生個healt ...

大宅

想問下, 抽絨毛同羊水咩價錢,同埋係邊度做? 我知絨毛就貴d......

原文章由 acpeanuts 於 08-5-23 18:10 發表
我都係高齡產婦, 而家19week, 政府醫院睇你去邊間, 收費可能有d唔同, 我oscar在贊育做, 佢又有consultancy fee, 加加埋埋約$500-600! 不過我覺得政府醫院service認真麻麻!

我oscar個result唔好, 佢第二日已即刻打電 ...

大宅

好媽媽勳章

我個醫生refer我去Dr Macor Wan's office度做, 佢抽絨毛收$5500, 抽羊水就好似係$4000左右!

原文章由 baby_ads 於 08-5-23 18:25 發表
想問下, 抽絨毛同羊水咩價錢,同埋係邊度做? 我知絨毛就貴d......

大宅

我今年34歲,第一胎,生時將會35,都算高齡,我都book左oscar,其實oscar係任何人都要俾錢,高齡唔駛錢驗個d好似簡單d,威記驗oscar如果結果唔好,佢會幫你抽絨毛,$1300係包埋後期d跟進,私家就要逐樣計囉。

複式洋房

我在東區醫院做,照結構性超聲波醫生話ok,其實抽血報告大約幾天就出,不過佢安全計一定話兩星期就有,東區只收診金,不過,我知道應該和威爾斯有唔同,所以威院可能貴少少。高齡產婦應該不會太貴如果在政府醫院做,我知有D friend 佢唔係高齡都想做可能會收貴D或排好耐期先有得做 (於政府醫院),我覺得最緊要安心姐!仲有你可以兩邊睇:政府和私家,因為唔好"size"左我地有的福利和有時政府可能做的檢查唔駛錢,不過你可以自己決定,見步行步,因為都擔心唔到咁多,最重要就係休息和養胎,唔好咁大壓力!因為唔同的階段都要諗和面對不同的情況和事情。

原文章由 lsftsang 於 08-5-23 14:43 發表

咁請問妳唐氏綜合症的報告要等幾耐才有?我想多數要開刀,可能會去私家醫院生。不過現言之尚早,個 BB 都未知 Pass 唔 Pass 到。

首頁

尾頁

跳至