嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

近兩星期bb成日手握拳頭大力打自己塊面, 有冇bb都係咁? 點解?
好心痛啊~
我老公話會唔會係佢吽牙仔, 牙痕唔舒服所以打自己

大宅

係咪捽眼捽面呀??有時忟陣都會噃...冇解決方法喎,唯有捉住對手...

珍珠宮

唔係捽, 真係拳拳"卟卟"聲咁打落自己塊面度, 情緒狀態是正常的(唔係扭計發脾氣扭眼訓等), 有冇人同佢玩緊都打, 我地一發現就拎開佢隻手仔.

只係想問下有冇bb都係咁...如果係正常就唔駛睇醫生啦

洋房

你好呀,
我個BB都係咁,依家六個月,真係好大力咁拳自己個咀(mainly個咀),我地估佢出牙仔D牙肉唔舒服。但冇打算睇醫生,依家俾牙膠同牙餅佢咬,小左打自己啦,不如你都試下佢D野佢咬啦。

珍珠宮

原文章由 MAMAPEKO 於 08-5-22 16:15 發表
你好呀,
我個BB都係咁,依家六個月,真係好大力咁拳自己個咀(mainly個咀),我地估佢出牙仔D牙肉唔舒服。但冇打算睇醫生,依家俾牙膠同牙餅佢咬,小左打自己啦,不如你都試下佢D野佢咬啦。 ...

我都買咗幾舊牙膠比佢, 唔同color唔同款唔同手/口感, 等佢有d新鮮感啦, 點知佢拿住舊牙膠照拳打自己, 搞到面仔紅晒, 好心痛.

我老公都係咁講, 不過我bb可能手仔唔夠長, 唔係下下打到自己個咀

我擔心佢會唔會係關節或者神經線有咩事所以上嚟問下, 而家放心了. thanks!

洋房

你又試下俾D公仔或軟身玩具佢咬啦,我係俾一堆野BB自己攞嚟咬,我估呢個時期佢好鍾意咬野,又係出牙時間吧,咁真係呢兩個月佢都冇打自己啦。mouth:

珍珠宮

原文章由 MAMAPEKO 於 08-5-23 18:58 發表
你又試下俾D公仔或軟身玩具佢咬啦,我係俾一堆野BB自己攞嚟咬,我估呢個時期佢好鍾意咬野,又係出牙時間吧,咁真係呢兩個月佢都冇打自己啦。mouth: ...

琴日帶bb出街時聽到迎面d姨姨話: 哎呀個bb打自己呀
我要快d買軟身玩具比佢試下會否好d, 唔該晒!

大宅

我仔仔四個月左右, 無端端好大力咁拳自己個肚和心口, 打到"卟卟"聲, 仲笑曬口tim好鬼興奮, 十足猩猩咁 . 睇見好鬼心痛

首頁

尾頁

跳至