跳至

首頁

尾頁

大宅

至於大埔安基司幼稚園一對4歲和5歲姊妹證實感染EV-71,衛生署指出,她們就讀的學校並沒有爆發手足口病毒呈報。

死囉...比唔比阿囡返學.....

水晶宮

吓.....

點解學校冇報ka

原文章由 masiuling1218 於 08-5-23 10:10 發表
至於大埔安基司幼稚園一對4歲和5歲姊妹證實感染EV-71,衛生署指出,她們就讀的學校並沒有爆發手足口病毒呈報。

死囉...比唔比阿囡返學.....

大宅

今日收到通告,係講呢件事,放學時周姑娘都有同我講左兩句,佢話果兩個小朋友係放假時返過大陸,返到黎唔舒服,學校都建議佢地唔好返學住,我問清楚咁呢兩個小朋友有冇返過學,佢話冇,已經冇返成十五日學啦,至於點解而家先講我地知,佢就話因為個報告未出,未證實,個化驗要成十日先出到,所以而家先講,不過佢就叫我地唔駛太擔心,因為這兩位小朋友未返過學咁囉,話俾家長知,係等家長有個知字喎.
不過唔擔心真係冇可能,心裡都好難過到呢關,不過又可以點做呢?由上次話流感高峰期,我已經每日帶兩個口罩返學,防止感染,但有時放學alphonse都係冇帶到,唔知呢個ev-71口罩有冇用呢?
原文章由 fw5775 於 08-5-23 16:45 發表
吓.....

點解學校冇報ka

大宅

係啦!我都好驚阿囡有事!而家放學要洗完手先返屋企!

寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 man0219 於 08-5-23 22:56 發表
係啦!我都好驚阿囡有事!而家放學要洗完手先返屋企!

我又唔係太擔心喎.......問過醫生, 唔駛太緊張, 最緊要留意個人衛生即可.

其實EV71同其他病一樣, 最初會發燒, 有d小朋友會有疹, 口同手腳可能會有卜仔, 但唔係人人會有. 有機會好似水痘咁, 得一兩粒出左你都唔覺就已經好番!

Don't worry, 唔擔心得咁多, 你避得幾多呢? 而家咁多病毒, 唔通成世唔出街咩?!

大宅

原文章由 bobohau 於 08-5-23 20:18 發表
今日收到通告,係講呢件事,放學時周姑娘都有同我講左兩句,佢話果兩個小朋友係放假時返過大陸,返到黎唔舒服,學校都建議佢地唔好返學住,我問清楚咁呢兩個小朋友有冇返過學,佢話冇,已經冇返成十五日學啦,至於點解而家先 ...

但我個囡都試過12號嗰個禮拜有肚痛情況出現, 痾咗成個禮拜, 佢12號放學返黎叫肚痛同發燒我都即刻唔比佢返學, 打返去問係咪有小朋友有呢個情況, 學校又話冇....都唔知係咪真... 但多數都係學校比人傳染....個註校姑娘仲搞笑...問我係咪個囡好耐冇大便...話冇大便都會導致發燒...我心諗...唔係嘛...

跟住到22號...電視即頭報埋係大埔安基司...我真係嚇一跳....完全冇聽學校講過....但我23號都冇比阿囡返學.....今日先返....希望學校真係安全無事啦....

水晶宮

有時小朋友帶帶下都會除低, 同埋最驚係放低後, 小朋友又唔知個個係咪自己

唔好話小朋友啦, 大人成日帶住都唔舒服
原文章由 bobohau 於 08-5-23 20:18 發表
今日收到通告,係講呢件事,放學時周姑娘都有同我講左兩句,佢話果兩個小朋友係放假時返過大陸,返到黎唔舒服,學校都建議佢地唔好返學住,我問清楚咁呢兩個小朋友有冇返過學,佢話冇,已經冇返成十五日學啦,至於點解而家先 ...

首頁

尾頁

跳至