跳至

首頁

尾頁

別墅

如題....

去健康院:
好: 平好多
不好: BB 好大機會發燒.....

去私家打:
好: D 針靚D, 發燒機會小D
不好: 好貴......

民房

請問私家打針要幾多錢,跟健康院比較貴幾多呢?

大宅

我會去私家打六合一,拮少一針得一針嘛!同埋又可以攪埋肺炎鏈球菌同輪狀病毒。

不過想問係足兩個月先去定係滿月後可以去架?

大宅

乜除左五合一同六合一, 其他針喺質素上有分別架??? 我都好想知呀!

大宅

I join the package from Union Hospital around 6,770.
Not including the 肺炎鏈球菌同輪狀病毒.
If add the 肺炎鏈球菌同輪狀病毒 , add'l need to pay more $1,200.

原文章由 bkim 於 08-5-22 10:34 發表
請問私家打針要幾多錢,跟健康院比較貴幾多呢?

大宅

原文章由 bryan-媽媽 於 08-5-22 15:06 發表
I join the package from Union Hospital around 6,770.
If add the 肺炎鏈球菌同輪狀病毒 , add'l need to pay more $1,200.

我諗住去私家打肺炎鏈球菌, 輪狀病毒同水豆其餘都係政府打。

別墅

My family doctor asked me to bring BB to have 六合一 when he is two months old.

原文章由 smileynemo 於 08-5-22 13:52 發表
我會去私家打六合一,拮少一針得一針嘛!同埋又可以攪埋肺炎鏈球菌同輪狀病毒。

不過想問係足兩個月先去定係滿月後可以去架?

別墅

我都諗住join仁安個健康寶寶計畫,我問將軍澳果間,Deluxe Plan $5920, 打埋肺炎鏈球菌同輪狀病毒 就要分別加多$970同$980

我之前都有去過健康院,BB有支針要一個月打,但好似打六合一的話,就兩個月先同佢去打,我一陣會打去問下醫生先~

原文章由 bryan-媽媽 於 08-5-22 15:06 發表

[ 本文章最後由 小白媽媽 於 08-5-23 14:45 編輯 ]

複式洋房

我都有打去問過.....不過佢地話6月會加價喎

原文章由 小白媽媽 於 08-5-23 14:44 發表
我都諗住join仁安個健康寶寶計畫,我問將軍澳果間,Deluxe Plan $5920, 打埋肺炎鏈球菌同輪狀病毒 就要分別加多$970同$980

我之前都有去過健康院,BB有支針要一個月打,但好似打六合一的話,就兩個月先同佢去打,我一陣會打去問下醫生先~

...

別墅

係呀。。。LEE個係加咗價的$,因為我上兩個星期番過寺將軍澳比余醫生覆診果陣問過。。。

Dear Meg,

我無記錯你都好似係係TKO睇Dr Yu.....你覺得佢OKma?

我就覺得佢好好同埋好細心。。

原文章由 meg 於 08-5-23 15:18 發表
我都有打去問過.....不過佢地話6月會加價喎

複式洋房

你仲記得我係呀我係Dr Yu架!! 我覺得佢好商業,成日同我講佢乜都得,廣華D醫生就乜都唔得,因為我同佢講我有睇廣華 至於其他佢都ok我係半麻佢都快手!!唔駛我咁驚!!

之前出院仁安話個plan都係$5570包埋肺炎鏈球菌架???
而家個價咪加成$1500蚊 ???

原文章由 小白媽媽 於 08-5-23 15:35 發表
係呀。。。LEE個係加咗價的$,因為我上兩個星期番過寺將軍澳比余醫生覆診果陣問過。。。

Dear Meg,

我無記錯你都好似係係TKO睇Dr Yu.....你覺得佢OKma?

我就覺得佢好好同埋好細心。。

...

別墅

我都有睇廣華, 不過佢地都真係有D唔得, 因為果陣我四個月時去睇, 比廣華個醫生搞到出血.....之後余醫生話仲咩咁唔小心呀..

其實我表嫂係廣華兒科做咗十幾年護士, 13年前佢都係廣華生, 佢話當年都係余醫生幫佢接生, 同時期仲有洗醫生, D姑娘個個都係話唔係余醫生就係洗醫生好, 所以佢唔會特別話廣華唔好KE, 我諗......

$5570應該唔包肺炎鏈球菌, 個plan 好似要另加先得....

不過都好似幾貴, 而家諗緊好唔好找睇開KE兒科醫生打, 因為我住坑口, 其實過去新都城BB都要坐車....

原文章由 meg 於 08-5-23 20:20 發表
你仲記得我係呀我係Dr Yu架!! 我覺得佢好商業,成日同我講佢乜都得,廣華D醫生就乜都唔得,因為我同佢講我有睇廣華 至於其他佢都ok我係半麻佢都快手!!唔駛我咁驚!!

之前出院仁安話個plan都係$5570包埋肺 ...

複式洋房

問左喇!! $6,000包埋肺炎鏈球菌架)))
不過唔包輪狀病毒:;pppp:要每支加$980

想問下你生B時 Dr Yu收你幾多錢醫生費???

原文章由 小白媽媽 於 08-5-24 11:24 發表
我都有睇廣華, 不過佢地都真係有D唔得, 因為果陣我四個月時去睇, 比廣華個醫生搞到出血.....之後余醫生話仲咩咁唔小心呀..

其實我表嫂係廣華兒科做咗十幾年護士, 13年前佢都係廣華生, 佢話當年都係余醫生幫佢接生, ...

大宅

原文章由 小白媽媽 於 08-5-23 14:44 發表

...

我都想知呀....如果俾bb打6合1, 到底重需唔需要在1個月時同佢去健康院打乙型肝炎第二針呢???

別墅

Dear Meg,

係呀, 原來我記錯, 輪狀病毒同甲型就唔包....
咁你會唔會去仁安打呀, BB出生時係醫院個兒科係Dr Lau, 我都係諗住叫番佢睇, 因為我樓下個醫生都要收$ 5700, 咁我不如留仁安打, 又有發展評估做埋....

Dr Yu收我 $14,000, 你呢?

Dear EggEgg08,

我問過若果諗住係私家打, 咁一個月時果支就唔駛去健康院打, 因為支六合一包埋....不過去私家打就最好六個星期就去打lu wor....

原文章由 meg 於 08-5-25 01:56 發表
問左喇!! $6,000包埋肺炎鏈球菌架)))
不過唔包輪狀病毒:;pppp:要每支加$980

想問下你生B時 Dr Yu收你幾多錢醫生費???

複式洋房

咁arm 我個兒科又係Dr Lau,我都係諗住叫番佢睇...因為出院後BB隻眼仔發炎已經睇左佢一次喇!! 甲形係咩黎?? 仲有原來有會員card睇醫生會有折架 我個B紅日出世Dr Yu會收貴D

原文章由 小白媽媽 於 08-5-25 17:39 發表
Dear Meg,

咁你會唔會去仁安打呀, BB出生時係醫院個兒科係Dr Lau, 我都係諗住叫番佢睇, 因為我樓下個醫生都要收$ 5700, 咁我不如留仁安打, 又有發展評估做埋....

Dr Y ...

別墅

甲形係甲型肝炎針, 共二針, 一歲以上打ke, 不過唔知要加幾多錢, 我明天會打去問, 其實, 健康院叫我明天番去打針, 我問過姑娘, 可以叫佢地唔打針, 一樣可以幫BB check up, 不過明天呀媽唔得閒陪我去, 明天會打去改期, 係呢....咁你仲會唔會去健康院呀 ???

係WOR, 你呀B 好似1/5生.....咁無計啦, 不過都係差唔多JE....

原文章由 meg 於 08-5-25 19:01 發表
咁arm 我個兒科又係Dr Lau,我都係諗住叫番佢睇...因為出院後BB隻眼仔發炎已經睇左佢一次喇!! 甲形係咩黎?? 仲有原來有會員card睇醫生會有折架 我個B紅日出世Dr Yu會收貴D

...

複式洋房

都會去架.....我好少可以攞倒政府福利架))) 但年年就交足稅 味同懷孕時一樣兩邊睇囉!! 可以密D知道阿B有幾重你係咪係 TKO 健康院睇呀??? 咁我地係唔係一定要去沙田攞出世紙

原文章由 小白媽媽 於 08-5-25 21:06 發表
甲形係甲型肝炎針, 共二針, 一歲以上打ke, 不過唔知要加幾多錢, 我明天會打去問, 其實, 健康院叫我明天番去打針, 我問過姑娘, 可以叫佢地唔打針, 一樣可以幫BB check up, 不過明天呀媽唔得閒陪我去, 明天會打去改期, ...

複式洋房

我想問bb在私家打,一共要打多少針呀?分別係邊幾種針?私家診所同私家醫院有咩分別?會唔會包body check ,有冇好介紹&價錢?

大宅

原文章由 小白媽媽 於 08-5-25 17:39 發表
Dear Meg,

Dr Y ...

我今日打左去仁安問,佢有下個website可以參考。

http://www.union.org/new/english/health_info/files/healthbb.swf

佢六月後就加價,普通計劃加到$3,770,全面計劃就$6,770。

我都check過私家醫生,收費差唔太多,所以我都book左仁安!

首頁

尾頁

跳至