跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位ftm平時喺屋企會同bb做d咩呢??我喺屋企通常會同亞b玩下,整下餸,餵下奶,暗訓覺咁.........好似唔係好多野做 但係都好似好忙咁 大家可以分享下嗎???

珍珠宮

畀面勳章

我都係做d同你差不多既嘢, 日日重覆又重覆, 日日都好忙,但係又唔知忙左咩嘢, 最好笑係上星期,我老公同我講左一句說話, 令到我啼笑皆非, 事源:我地有個塑膠既泳池,一星期俾bb泳一次水,通常都係星期日,咁有兩星期無俾bb玩la, 所以上星期四我自己同bb玩, (其實因為老公同bb玩既時間唔多,所以係星期日,當係親子活動,等佢可以同bb玩下), 同住打電話同老公講,我地自己泳左水la, 點知佢同我講:''都好既,有d世嗌...."聽完O晒咀, 好似我揍仔好得閒、好無聊咁, 真係激C我la。

複式洋房

除o左BB一日餵5餐奶之外,就會同BB玩o下,瞓o下覺,
諗o下有乜o野啱BB食!

大宅

回覆 #2 sinnacat 的文章

哈哈哈 咁似我既 我老公成日話我好得閒....跟住我話比佢揍亞b1日 佢就拎晒頭

大宅

回覆 #2 kinandqueen 的文章

咁有d咩好既bb食譜分享下啦

別墅

我老公都係咁架.....講就話阿b易揍....實際就手忙腳亂..
好似上星期六...我有時要幫朋友...出外4個鐘...要老公幫手..佢話無問題 ...點知我回程時佢已經打電話俾我..問我幾時到家...話阿b喊緊...而且好似有便便..佢支持唔住啦 !!!當時真係覺得我老公好鬼無用

原文章由 maylam2022 於 08-5-21 22:20 發表
哈哈哈 咁似我既 我老公成日話我好得閒....跟住我話比佢揍亞b1日 佢就拎晒頭

別墅

平時同大家差不多...餵奶..煮飯...洗衫..上網..同bb玩...雖然好似不是太多野..但係都忙足整日

大宅

回覆 #2 irinesly 的文章

哈哈哈 好好笑喔 我諗起我老公打電話同我求救個樣 都差唔多一樣咁好笑

珍珠宮

畀面勳章

係呀, 有時啱啱出門口,老公就打來:"點麻, 唉....阿b醒左喎; 阿b喊喎; 阿b lai尿喎; 阿b唔肯飲奶喎;......."都幾好笑

別墅

表面上係家中揍bb好似好容易好舒服
實質我覺得攰過返工
點解
一日食5-6次野
有時不食好似要同佢博鬥
如果要煮健康的野食更辛苦
又要買又要花時間心機整
然後就是洗衣服洗奶瓶幫佢地洗澡換片
日日如是日日重覆
宜家bb又6個月大啦
再不係食就訓
他們雖要玩
同佢地玩...好辛苦
佢地玩完就係訓
我地就趁佢訓先係做家事的時候
真係唔知點解我老公會覺得我好得閒
真是有苦自己知

複式洋房

我都係咁話,我平日要返工,夜晚就自己揍返,到星期六日就自己揍全日,雖然講出嚟好似真係冇咩嘢做咁,但係實質仲忙過返工呀,有時想做d自己嘢都唔得,不過我都仍然好enjoy

別墅

其實我做左半年呢個全職媽,真係忙到想死架...每日做既野多到不得了,到左半夜三更先可以有d私人時間玩電腦...
每日o係屋企,洗衫,哂衫,洗奶樽,餵奶,氹瞓覺,同亞b玩,拖地,買餸,煮飯,同亞b洗白白...
已經忙到要死喇...

侯爵府

好媽媽勳章

我吁又係咁,全日就係照顧三妹 (餵6-7次人奶 / 換唔知幾多條片 / 沖涼 / 陪佢傾計&玩 )、二仔 (陪佢玩 / 教佢講野 / 打點下關於佢既雜項如預備番K1)、大仔 (教佢 / 睇功課 / 陪兩個仔睇書 / 飲飲食食果D野)... 好彩我有個工人幫下手打理D家務,如果唔係真係想死~!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

都係一樣啦,不過我99有幫手,我累就去訓覺...99會睇住....
雖然bb好得意,但日日係咁都有d悶...如果可以做幾個鐘既,就好啦!!

大宅

媽媽真係偉大 萬歲

珍珠宮

畀面勳章

係呀, 有時都幾悶既, 有時bb扭計, 又好嬲, 有時佢又好得意,個陣時又覺得好開心, d心情隨住bb既喜怒而轉變, 有左bb後,eq高左好多。
原文章由 我愛Corina 於 08-5-23 22:02 發表
都係一樣啦,不過我99有幫手,我累就去訓覺...99會睇住....
雖然bb好得意,但日日係咁都有d悶...如果可以做幾個鐘既,就好啦!!

別墅

麥兜其中一歌詞....星期一至星期七...多勞多得 ,雖然沒有了很多私人時間,但媽媽在bb現時的生命中佔最重要的地位

各位全職媽媽....加油!!

別墅

非常認同..星期一忙到星期日,私人時間近乎0,忙到c之餘..仲要d老公感受不到你幾辛苦...

原文章由 kaden_wong 於 08-5-23 03:21 發表
其實我做左半年呢個全職媽,真係忙到想死架...每日做既野多到不得了,到左半夜三更先可以有d私人時間玩電腦...
每日o係屋企,洗衫,哂衫,洗奶樽,餵奶,氹瞓覺,同亞b玩,拖地,買餸,煮飯,同亞b洗白白...
已經忙到要死喇...:c ...

珍珠宮

原文章由 tszchingmak 於 08-5-22 05:31 PM 發表
表面上係家中揍bb好似好容易好舒服
實質我覺得攰過返工
點解
一日食5-6次野
有時不食好似要同佢博鬥
如果要煮健康的野食更辛苦
又要買又要花時間心機整
然後就是洗衣服洗奶瓶幫佢地洗澡換片
日日如是日日重覆
宜家bb ...

YES!!!

I THINK SO !!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

回覆 #2 irinesly 的文章

係啦 有時真係好炆架 忙左成日 個佬返到黎只係對住部電腦 叫佢幫手睇一陣亞b 都牙痛咁聲

首頁

尾頁

跳至