婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我99就算嬴錢都會鬧人架

尋日同佢打完之後
夜晚老豆同99傾電話時話佢咁唔好牌品就唔好打啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

丫!
佢仲會拍枱啦
拍麻雀啦

我次次同99打完牌
都會同老公講好驚險
要睇住99黎打
如果佢上牌
想槓都唔敢

原來佢一家都一樣咁(好)牌品架
婆婆又係同佢打一路比佢鬧
同姨媽打又係話我(朱)死佢
旺果陣執位都要睇下d老人家係咪輸緊錢
有時就得呢個就唔到果個
唯有自己坐個黑仔位

男爵府

好媽媽勳章

會!牌品都好好,無話輸錢黑口黑面,我同奶奶同兩個姑仔玩得好細的!只係娛樂下姐!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

睇牌品揀男女
不如睇牌品揀99
咁搵陣好多

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 笑嘻嘻 於 08-5-23 22:25 發表
會!牌品都好好,無話輸錢黑口黑面,我同奶奶同兩個姑仔玩得好細的!只係娛樂下姐!

同佢地一家人打
打得細佢地會訓覺
我話打細d都唔得
其實打細d無咁傷感情
要搵食去竹館麻

子爵府

我99話佢唔識打牌
由識佢到而家,未見過佢打牌,佢d家姐話佢唔寫得d錢,所1唔打.

大宅

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-23 22:24 發表
丫!
佢仲會拍枱啦
拍麻雀啦

我次次同99打完牌
都會同老公講好驚險
要睇住99黎打
如果佢上牌
想槓都唔敢

原來佢一家都一樣咁(好)牌品架
婆婆又係同佢打一路比佢鬧
同姨媽打又係話我(朱)死佢
旺果陣執位都要睇下d老人家係咪輸緊錢
有時就得呢個就唔到果個
唯有自己坐個黑仔位

哈哈,睇到你姨媽話你"諸"死佢好好笑
唔輸得又要打,不如直接派錢俾佢啦,好唔好?
都short short 哋嘅?!

我一年都未必打到一次牌,所以輸贏都唔係好在乎,
不過又唔會打得大lor,事關我唔like亦唔enjoy賭錢,
輸得多會覺得好無謂又毫無得着,c6阿媽d牌品認真麻麻,
但我好似未試過同佢打牌,不過c6弟婦就試得多,
仲成曰會俾佢無厘頭鬧佢打錯牌!!

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-23 22:30 發表

同佢地一家人打
打得細佢地會訓覺
我話打細d都唔得
其實打細d無咁傷感情
要搵食去竹館麻

我覺得打大打細都係傷感情
上兩星期同我家姐,大佬,老豆打牌
家姐輸左錢就閙我,係閙得好勁
佢出4番比我(打最大4番)我都冇食,係好多舖都冇食
同佢打牌好大壓力,唔敢食糊,好冇隱.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同奶奶 同埋佢2個亞妹 (即係老公個亞e)
打256 我成日嬴佢地錢 次次都千幾上落

不過有時都唔好意思 因為佢地多數係嬴左就請食飯
但我嬴左想請 佢地話我仲係細路 唔洗請mouth:

男爵府

i learned how to pay mahjong after I got married - as I need to play with my 99. Uptill now, don't know how to count the 番, just paid $$ as they said so..

珍珠宮

我從來都冇同99打過牌, 因為99唔止係唔打, 而係勁憎打牌既女人!! (只限女人!)

佢話識打牌既女人, 一律都唔會係好老婆, 好新抱, 好阿媽! 所以我地妯娌私底下約打牌, 都唔會比佢知!!

反而我同我屋企人打多d, 我地打得真係好細, 最多幾十蚊上落, 志在陪下d老人家, 打得多牌唔會老人痴呆丫麻~~

但試過有次同細妹個男友打, 就真係好冇引, 明知我少打牌, 唔好講話比牌, 幾乎鋪鋪都係佢贏! 喂大佬, 知你好叻啦, 咁叻唔見你出去麻雀館搵錢返黎養家?! 話晒我將來都會係你姨仔, 同場仲有我細佬, 佢都未出身, 你洗唔洗下下贏到盡呀!!!(我細佬一星期只有幾百蚊零用錢, 佢最後輸突仲要問我借!)

最衰最衰就係, 我未落場之前, 係我細佬女友打既, 佢直頭開到聲同我講 "大家姐(佢跟我細佬叫), 我輸晒d錢啦, 你幫我打好冇?!" 人地細路女黎架咋, 幾鋪你就贏晒人地d錢, 到我落場仲好似"湯"魚腩咁"湯"!! 仲係咪男人黎架你!! 冇d風度!!

我同老公講呀, 以後有佢落場, 唔洗旨意我會打, d錢我寧願比我細佬同女友洗, 好過比佢贏!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

其實同自己人打真係好煩...

贏唔敢贏盡, 輸又唔可以黑面, 吃力不討好!
好好過每一天......

伯爵府

我99輸咗會黑口黑面架...我都係新年先同佢打....第1日win咗佢, 第2日點都要輸返比佢, 否則佢會講成年....

大宅

我99個邊同自己屋企人d牌品都好好架...
而且我地都係打到64,一路打牌一路傾計食野...
99係有時食唔出會黑面,但係只係一陣都唔會罵人,佢嬴左仲會請食飯,總之一家人都會好enjoy呢d時間,所以有時密到一星期同佢打一次我都唔會抗拒囉...
自己屋企人都好鍾意打麻雀架,係老豆會煩d囉,佢一路打牌一路"依依哦哦"又慢,不過我地都知佢鐘意打,所以有時間就同佢打下囉...
我成日都嬴佢地錢架,不過唔知點解佢地係都要搵我打囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我未見過99打麻雀,62就有打...

而我唔鍾意賭錢加無耐性,所以我只會'鄧'腳...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]原文章由 小寶貝兒 於 08-5-24 00:52 發表
我從來都冇同99打過牌, 因為99唔止係唔打, 而係勁憎打牌既女人!! (只限女人!)

佢話識打牌既女人, 一律都唔會係好老婆, 好新抱, 好阿媽! 所以我地妯娌私底下約打牌, 都唔會比佢知
我奶奶都係咁,所以我只係同我0的姑姐打.

複式洋房

總之同自己人玩就係娛樂啦, 如果想係自己人身上揾錢, 呢d人真係好衰格(我老公阿哥就係咁, 所以我好憎佢 ) 我都好無奈, 以前同老公拍拖時, 99係唔識打麻雀, 直至幾年前(都唔記得幾時開始&咩原因), 我99開始學打, 點知一打就打上癮, 由佢開始識打到而家, 我每次見到佢都要同佢打, 就算只得我同老公, 佢&62, 4個人飯前又打, 飯後又打, 本來我初初覺得陪吓老人家玩吓冇所謂, 我都唔諗住輸贏(佢地唔係咁識打, 而且仲要係打大陸牌, 我都係老公屋企人教我打大陸牌, 仲要係自摸先可以食嗰隻, 即係全靠lucky), 但日子耐咗(因為at least every week見一次), 至少每星期打一次, 老人家又打得慢 , 而且如果我62食得糊多, 99就好唔like, 仲會鬧佢or俾錢時掟錢俾佢, 99冇糊食, 我地又要就佢話"不如同你換位la", 而且每次都唔洗執位, 因為每次佢自己都揀咗最光猛嘅位, 到我有咗bb, 我話唔想打, 因為唔想胎教, 但都係被迫要打 , 到阿b出世, 帶佢返99到, 本來諗住佢會同阿b玩吓, 唔會打牌, 點知玩咗一陣, 又係打牌, 而家每次老公話返99到我都好唔願意...

子爵府

好媽媽勳章

我無同奶奶打過牌...但係有見過佢同叔仔佢地打牌...奶奶牌品ok...無見過佢發脾氣...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

我一發現有牌品唔好嘅人我會一d面都唔比咁起身唔打,雖然咁做唔好幾好,但費事令自己好似要睇人面色打牌咁,無謂啦...

[ 本文章最後由 @Ting@ 於 08-5-31 15:50 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

總之打得次數多就會嗌交
一 年一2次好喇
多打無益
呢個星期打左3次
好啦好啦
卒之有人炸型話打感情將喇
個個都係親戚駛唔駛打感情將呀
數埋算盤都係一家人唔駛咁計卦
嬴又好輸又好咪又係圍內錢
真係見得多99果邊D親戚遲早會癲