自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

大宅

push...........

禁止訪問

伯爵府

睇你咁樣講。佢好冇自信心!你除左應該多鼓勵佢同人地玩。亦應該多給一些事情比佢做!去麥記叫野食你最初要同佢一齊叫然後留一兩樣佢自己最鍾意既食物等佢講!慢慢重複試一定可以得!另外你書店睇下有D使小朋友曾強信心的書籍可以睇下幫到你!另外有一本書你可以去睇下!黃茵著 .九形人格。係專講小朋友性格方面。同見議家長怎樣幫小朋友日後因佢有咩性格去幫助小朋友日後發展!等我睇下仲有咩書籍可以介紹給你睇我就PM你或可以PM我都得!如果見我唔PM你你可以PM提下我!

伯爵府

BK Milk勳章

唔好話佢怕羞,
越講佢越怕

大宅

我仔仔都很怕羞, 在Mc食完野後, 因佢很喜歡吃雪糕, 我就叫他, 若想吃就自己買, 教他怎樣講雪糕名字後, 佢就自己去買, 初初我會俾佢octpus card, 等佢方便d, 慢慢再俾cash佢等佢知道要找多少錢, 仲可以學下計數.

原文章由 munchbobo 於 08-5-23 17:58 發表
從小她就很怕見陌生人, even 自家親戚也不多願說話. 我和老公從小到大都鼓勵她, 經常帶她見其他同齡小朋友和朋友, 不過她總是靜靜坐在一旁, 寧願看tv 或黏著我, 都不肯和其他小朋友玩,

現在10歲, 有時候叫她自己or ...

男爵府

如果可以你比佢參加暑托...我囡囡舊年好開心充實玩左個暑假, 今年繼續, 佢地上午做功課時間, 下午有吾同種類既活動參觀表演旅行宿營..令佢大開眼界, 仲可以訓練佢團結,合作,思維,自律,自理, 總之就好好....

大宅

原文章由 keroroee 於 08-5-24 00:40 發表
如果可以你比佢參加暑托...我囡囡舊年好開心充實玩左個暑假, 今年繼續, 佢地上午做功課時間, 下午有吾同種類既活動參觀表演旅行宿營..令佢大開眼界, 仲可以訓練佢團結,合作,思維,自律,自理, 總之就好好.... ...

thanks! 有無詳細資料? 我都想趁暑假睇下有咩course 可以幫助佢建立多d 自信.

佢好得意o架, o係屋企就開籠雀. 講唔停, 一有街外人, 就會好拘謹, 學校老師話完全想像唔到佢好多o野講個樣. 因為佢平時都好靜, 有好朋友在附近就會講多d o野.

佢成績平均分都有80幾 , 自律. 仲意畫畫.

大宅

原文章由 哈哈媽咪 於 08-5-23 21:13 發表
睇你咁樣講。佢好冇自信心!你除左應該多鼓勵佢同人地玩。亦應該多給一些事情比佢做!去麥記叫野食你最初要同佢一齊叫然後留一兩樣佢自己最鍾意既食物等佢講!慢慢重複試一定可以得!另外你書店睇下有D使小朋友曾強信心的書 ...

有無咩好書介紹? 多謝你呀.........

男爵府

我囡係九龍路德會上堂($3900約1.5月)..如想近住屋企check下其他機構有無...e.g.楊震社會服務, 東華三院, 青年協會, 女青年會之類..不過要快D..暑期班好快滿.

如佢本質係咁都無辦法..我寧願佢係外面靜D, 好過係外面咀多多...我囡就係咁, 好彩佢都話得聽...

男爵府

睛靈勳章

我細個都係好似你囡囡咁, 唔熟o既人就唔聲唔聲, 熟o個o的就乜都講一餐 ......even大個左都係咁o家, 不過叫做好o的囉......起碼搭小巴會叫落車(細個寧願過左站行返轉頭o家 ), 買o野食都會自己買.......
我教琴o個陣都遇到過呢o的學生, 簡直同我細個o個陣一模一樣......問佢o野佢係死都唔開口答的.......不過比我撬下撬下, 而家佢地仲多o野講過我.....有幾個係好明顯外向左o既, 有2個就見到我都會講o野, 不過對外人就都係唔肯開口......可能佢地覺得我係佢地朋友......有一個就我問一句佢就答一句, 完全唔會講其他o野, 不過都好o左o家啦.......初初完全唔應你, 後來剩係點頭同擰頭, 而家都會答下你, 有進步o家喇~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實有機會是亞氏保加症,如各媽咪的小朋友過份的怕羞 / 不懂跟屋企以外的人溝通,就有啲機會係。如小朋友越細,治療的效果就越好。

此問題是要正視的,因為可能影響了小朋友的一生。
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

首頁

尾頁

跳至