嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

醒目開學勳章

呀B5個月啦!就快可以吃流質固體食物,想知道預備食物時是否需要攪拌機嗎? 因為行街時想買,但又不知用得著嗎?
同埋榨汁機等,邊隻牌子好呢,請有經驗媽咪教下我。

洋房

BB快17個月啦 我一直無用過攪拌機

不過好多人都用 方便好多

[ 本文章最後由 西瓜公主 於 08-5-24 01:51 編輯 ]

大宅

真係方便好多呀..我自己都買左個多功能攪拌機..又可以整豆漿..總之就到bb唔洗食流質固體食物..自己都用得著..唔會買左浪費ma..

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

I have it, but never used~

大宅

我之前買咗碎肉機, 只不過只係用過幾次, 之後都冇用啦! 其實講衛生咁一定比出面衛生啦! 不過總覺得每次用完洗乾淨之後都有d味咁, 我聽人講用檸檬或橙皮可以除味, 不過我就未試過。(我相信係得嘅。) 因為bb大d出牙, 可以比少少用刀啄嘅肉比佢, 我之後就冇再用啦! 而榨汁機呢, 我就有係度, 不過我都未用過, 我會比水果壓碎比bb食埋。

所以你自己覺得你會唔會用得著先, 因為攪拌機都幾大件架喎!

原文章由 funbeauty 於 08-5-23 23:47 發表
呀B5個月啦!就快可以吃流質固體食物,想知道預備食物時是否需要攪拌機嗎? 因為行街時想買,但又不知用得著嗎?
同埋榨汁機等,邊隻牌子好呢,請有經驗媽咪教下我。 ...

[ 本文章最後由 sandylisf 於 08-5-24 11:24 編輯 ]

大宅

原文章由 funbeauty 於 08-5-23 23:47 發表
同埋榨汁機等,邊隻牌子好呢,請有經驗媽咪教下我。 ...

我有用攪拌機, 覺得好好用, 我個係 phillips 迷你型, 去電器舖都有好多款, e+ d 款都好細少~~~
初初比粥粥我囝囝食時, 我會用攪拌機攪爛 d 紅蘿蔔、南瓜、西蘭花咁加落粥粥度, 因為方便過將佢地切蓉; 去豬肉檔買肉碎返o黎都好大粒下, 我會用攪拌機攪爛 d 先比囝囝食~~~

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

碎肉機同榨汁機都係用左幾次就冇用, 用完清潔的時間仲多過人手用刀切d時間, 買完先覺哂$又阻地方.

原文章由 sandylisf 於 08-5-24 11:22 發表
我之前買咗碎肉機, 只不過只係用過幾次, 之後都冇用啦! 其實講衛生咁一定比出面衛生啦! 不過總覺得每次用完洗乾淨之後都有d味咁, 我聽人講用檸檬或橙皮可以除味, 不過我就未試過。(我相信係得嘅。) 因為bb大d出牙, ...

伯爵府

原文章由 lestat 於 08-5-24 12:50 發表
碎肉機同榨汁機都係用左幾次就冇用, 用完清潔的時間仲多過人手用刀切d時間, 買完先覺哂$又阻地方.

我都覺得人手整碎嗰少少嘢其實好快手~ 洗嗰d parts仲煩!
:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實都係架,有攪拌機好似好方便,但洗好煩,同埋bb一餐唔係好多,就算兩餐加埋都唔係好多份量,所以用刀仲方便,疏菜方便,我會汆水出水前切粒,等佢淋咗再用刀切碎,都好快好方便

洋房

哈哈係呀 以前日日洗好多個奶樽洗到我悶 用攪拌機就係用果下方便 用完洗死人 依家我整橙汁都係用人手整 :;pppp: 雖然可能汁會少D 但係D橙肉我自己食番 都唔會浪費架~~ 人手又干淨又快 哈哈~~

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過無攪拌機d 媽媽, 你地d菜蓉點整?? 我又唔想煲到的菜好爛, 因為會無晒d營養

別墅

醒目開學勳章

回覆 #6 tulipsodas 的文章

tulipsodas,
咁你部phillips 迷你型攪拌機洗方面又方唔方便架。我都怕麻煩,因為平時唔係太多時間

大宅

我之前用較剪, 搞到隻手好攰.
而家用PHILPS迷你攪拌機幾好用, 我多數攪碎已熟的食物, 用埋炸果汁或果蓉用, 用完用就咁用水沖, 跟住加水加少少BB洗潔精再用機攪一次, 最後再過水, 跟住抺乾. 用之前會用熱水沖一沖先用.

禁止訪問

洋房

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-5-25 09:46 發表
不過無攪拌機d 媽媽, 你地d菜蓉點整?? 我又唔想煲到的菜好爛, 因為會無晒d營養

我都係用刀切 BB細個果陣就切得好碎好碎 大左咪切細塊細塊囉 切會嘥精神 但我情願切既時候嘥精神

菜煮之前卓一卓水 切起上黎就易切D囉 如果唔卓 切一大堆菜我覺得亂D難切D(其實我通常都係用熱水"綠"一"綠"佢 但菠菜我就例外 菠菜煮之前我會放入煲"卓"一"卓")

大宅

我先卓咗d菜, 之後用刀或者用較剪切碎(粒狀先), 再亂D切成泥狀; 而d菜水放埋落d粥度一齊煲。

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-5-25 09:46 發表

伯爵府

我有買整嘢食嗰d set
有個sieive (篩網), 你可以用支stick "中"下佢
或者响嗰d "碗"度磨都得!

不過我多數剪爛放入粥度就算~~

男爵府

有用呀,因為我奶奶唔準我係出面買攪碎肉,所以佢俾咗個不知明既攪拌機我,非常好用,一隻膠杯,一把兩葉刀片,清洗好方便。我差唔多乜都攪一餐,南瓜、粟米,豬肉、牛肉、雞肉....

大宅

原文章由 funbeauty 於 08-5-25 12:59 發表
tulipsodas,
咁你部phillips 迷你型攪拌機洗方面又方唔方便架。我都怕麻煩,因為平時唔係太多時間

好易清洗, 因為配件唔多, 我覺得快過洗奶樽o羅~~~
用完後加少少BB洗潔精洗就ok~~
我有整粟米蓉比 bb 食, 如果唔用攪拌機, 粟米比較難樁爛, 切又切走晒 d 水份, 粟米又較難消化, 我就會用攪拌機攪成蓉~~
菜心呀, 節瓜呀切蓉就易 d, 如果o係 d 西蘭花, bb 太細時食唔到粒狀, 一粒粒硬硬地佢地食唔到, 切蓉有排切.....
因為我要整到 "蓉", 唔係要 "細細粒", 所以用攪拌機~~

[ 本文章最後由 tulipsodas 於 08-5-26 15:55 編輯 ]

別墅

醒目開學勳章

回覆 #19 tulipsodas 的文章

tulipsodas,
咁個部攪拌機你買幾錢架,我係千色睇到有部
$368,唔知係咪你這部呢

首頁

尾頁

跳至