嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

呢個時候要冷靜D,BB喊都係一個訊息...有冇探熱呀...太熱定太凍...如果唔係生病,看看呢篇文章可唔可以幫佢止喊,我睇過一個VEDIO,真係WORK...http://www.friso.com.hk/am/am_index.jsp?id=121

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

好媽媽勳章

你bb幾大?

原文章由 ayaya86 於 08-5-24 11:41 發表
今日仲係咁啊 但佢大小便次數同份量同平時差不多 只係呢2日個個中都喊得好勁

複式洋房

原文章由 ayaya86 於 08-5-23 10:11 發表
我囡囡由琴晚4點到而家10點都唔肯飲奶,只係不停咁喊,成頭大汗,我而家check過哂佢有無大小便,又抱左佢好耐,衫有小小濕都立即幫佢換,我都唔知佢做咩野><

我埋身喂佢.佢用手推開我,用奶樽喂佢,佢合埋口,我媽說佢可能比 ...

我仔仔(4個多月)呢排都唔多肯食奶呀, 奶咀一掂到個咀仔就扭計/喊, 之後問人, 人地話呢段時間係厭奶期,開始要食糊仔...你bb幾大呀?會唔會係呢個原因?

伯爵府

畀面勳章

會唔會係太熱,因為近日天氣又熱又濕,bb會覺得唔舒服,我個囡囡三個半月大,之前都係咁,但開左冷氣或開左風扇比佢食飲就無事了.

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

回覆 #1 ayaya86 的文章

don't worry bor. Baby usually has a "hate milk period" every few months. Usually last for few days. My son has tried to have only 2 oz for whole day. If he/she doesn't want to, it's OK and feed him/her when wanted

大宅

唔使驚,bb有時都會咁架,我問過個陪月,佢湊b湊左十幾年,而家仲做埋我的湊b顧問添!
佢話只要bb精神狀態ok,唔食咁多都無問題,因為bb都會無胃口,而且佢地好聰明,唔會俾自己餓親架。不過若持續超過3日就要小心.睇睇佢有冇其他唔舒服喇!
你又可以試吓煲開奶茶或者稀釋一d鮮揸平果汁等佢開胃d。

[ 本文章最後由 purple_lily 於 08-5-28 18:15 編輯 ]

禁止訪問

醒目開學勳章

洋房

hi, mommies,
my bb girl is 4 months andi had exactly the same experience last night, she refused to eat milk and i tried to push her to eat some, but she was very angry and did not look at me. i could only let her sleep until this morning. she gets better to eat some.

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至