論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我屋企細, 但需要請工人照顧bb, 想請問係咪一定要安排工人瞓在房裡, 可以瞓廳/廚房嗎? 你們的工人會瞓邊度呢?

伯爵府

Yes, you must provide your maid with a fixed bed in a room, so my maid share the same room with my baby.

大宅

回覆 #2 盈盈mami 的文章

我屋企都好細,只係一房一廳,我用櫃喺廳度間咗一間房仔俾工人,可以放一張床同一個細矮三桶櫃就可,不過,我奉勸你千祈咪請本地約滿既賓,特別係賓賓,佢哋好介意居住環境,我請個個因為居住而辭職。

伯爵府

我前後3個工人都係同我大仔一間房, 佢訓上格床, 我大仔訓下格...細仔得8個幾月仲係訓bb床...其實只要個工人唔mid, 都可以叫佢地訓廳/廚房; 我個friend就係一個例子, 佢工人就係鋪墊訓廳, 兩年都係咁...冇話過mind囉..因為佢知屋企細...而家仲同我個friend續約添...
當然佢個個係印妹啦....賓好肯唔肯我就唔知喇....我冇乜friend請賓妹....

大宅

我之前個印印都係廳,足2年!
不過新呢個去過星加坡做野,所以新呢個房

翡翠宮

佢同衣櫃雜物一間房, 我同c6囝囝一間房,
佢私人空間仲多過我地.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我個yan佢呢年幾都係瞓廳,我張係sofa床,佢瞓既時候拉開就瞓得,張sofa床仲大過普通既床,只要個工人唔介意,唔一定比間房佢架

珍珠宮

[可以瞓廳/廚房嗎?] <----廳都可以, 廚房? 唔係呀嘛....不如瞓厠所~~

民房

原文章由 cathy29 於 08-5-24 13:40 發表
我前後3個工人都係同我大仔一間房, 佢訓上格床, 我大仔訓下格...細仔得8個幾月仲係訓bb床...其實只要個工人唔mid, 都可以叫佢地訓廳/廚房; 我個friend就係一個例子, 佢工人就係鋪墊訓廳, 兩年都係咁...冇話過mind囉. ...

會唔會俾工人告架? 點樣先令佢地唔mind? 係咪bun bun會mind架?

民房

如果安排工人瞓廳, 咁駛唔駛用屏風/布簾間住呀?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢地好似係印尼簽公司果時已經要填清楚介唔介意訓廳或者唔一定有一間房俾架喇.

大宅

我個印4月27上工 第1晚 我就比佢同bb一間房 佢訓上格 第2晚 佢打死都唔很訓 佢話有床玉好熱 我話咁無其餘地方比佢訓 因為要睇住bb 於是佢話佢要訓地下 我bb訓下格床 床邊地下 2呎闊都無 佢都無所謂 佢地好怕熱 印尼無香港咁熱 我唔會比佢開冷氣都天光 bb訓左我就關 關埋房門仲有冷氣好ok
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

侯爵府

好媽媽勳章

Remember that, when apply for the visa, you should write down where she live.
Just give the same place as you write down for the immigration!!!!! If not, you have the chance 俾工人告架.

原文章由 盈盈mami 於 08-5-24 21:13 發表

會唔會俾工人告架? 點樣先令佢地唔mind? 係咪bun bun會mind架?

侯爵府

好媽媽勳章

At the same time, they also 係印尼簽公司果時已經要填清楚介唔介意 underpay. If 唔介意, what is the lower price they can accept (such as hk$2200, 2000, 1800)..........
All those contract 會俾工人告 in hk.

原文章由 sharon26788 於 08-5-24 23:53 發表
佢地好似係印尼簽公司果時已經要填清楚介唔介意訓廳或者唔一定有一間房俾架喇.

侯爵府

好媽媽勳章

You are better to ask immigration dept!

原文章由 盈盈mami 於 08-5-24 21:17 發表
如果安排工人瞓廳, 咁駛唔駛用屏風/布簾間住呀?

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

原文章由 盈盈mami 於 08-5-23 23:14 發表
我屋企細, 但需要請工人照顧bb, 想請問係咪一定要安排工人瞓在房裡, 可以瞓廳/廚房嗎? 你們的工人會瞓邊度呢?

工人都喺人,掉轉叫妳訓一晚厨房妳得唔得先?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個工人自己瞓一間房

子爵府

My former Yan stayed in the same room with my 2 children (yes, their room is bigger than mine). But most of the time, she preferred to sleep on the floor because she did not get used to sleeping on bed.

The current maid stays in the 衣櫃房。

Could you consider 上、下格床 if your flat is small。工人都喺人,though they are not up to standard, but we should respect each other。Further,工人喺女人,唔喺咁方便隋處瞓;而且瞓得好D都有精神揍阿B。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我工人同細仔一間房瞓
若果間屋真係細, 無辦法只好叫佢瞓廳, 最後搵櫃或者布間開佢啦, 佢此終係女人嘛, 唔係幾好囉, 你知啦, 你老公係男人, 唔通唔出廳咩? 望到都唔好啦~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

醒目開學勳章

工人跟囝囝同房
她瞓子母床.囝囝自己瞓下格

首頁

尾頁

跳至