自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想知由幾點至幾點, 不可發出噪音, THX

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

平日定假日呢????

水晶宮

原文章由 sese 於 08-5-24 16:50 發表
想知由幾點至幾點, 不可發出噪音, THX

我2次裝修d師傅/管業處都只可星期1-5。師傅工作多數係10-6咁上下,但實際時限唔清楚。

大宅

原文章由 gion 於 08-5-24 16:53 發表
平日定假日呢????

因為由今朝到依家, 都有人鑽野, 打去管理處, 佢答我話只係星期日唔得, 星期一至六都得喎, 所以我想知法例係點

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

香港如何管制住用處所裝修工程發出的噪音?
根據《噪音管制條例》,除公眾假期外,住宅裝修工程在日間(即上午7時至下午7時)發出的噪音,不在管制之列。在下午7時至翌日上午七時或公眾假期任何時間(即限制時間),承建商除非獲發「建築噪音許可証」,不得使用機動設備進行裝修工程。在指定範圍內(由公告定義的人口稠密的已建區),訂明建築工程(例如錘打),亦在管制之列。不過,住用處所的業主或租戶使用一項便攜式機動設備自行進行小型工序,則豁免受建築噪音條款的規管。然而,第4條的一般條文管制任何人在夜間(即晚上11時至翌日上午7時)或於公眾假期任何時間,在住用處所發出噪音煩擾他人,業主或租戶不應在這些時段進行裝修工程。
除了《噪音管制條例》的法例管制外,住用處所的管理處亦有權以其他形式,管制住用處所的噪音。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

咁跟據條例,睇黎只有星期日係唔得......

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

星期六全日裝修.......

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

咁都無辦法啦..... 如果大裝修起板鑽窗起碼都要做幾日, 唯有出街被下啦..... 如果怕熱咪去圖書館度搵本厚書坐係度睇下都可以睇幾個鐘架.....

珍珠宮

畀面勳章

星期六唔係只可以半日既咩?

首頁

尾頁

跳至