自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然只係一千幾百 但我真係真金白銀俾錢佢架嘛..
又唔知可唔可告佢..因為果個唔係香港人黎架 ...

件事係咁 我上星期五晚同一個內地既人交易 我買左D野~
咁就用招商網上銀行過左數去佢大陸既工商銀行啦!!
咁我打左去招商銀行度問 因為唔同銀行大約2-3天先收到..
但到今日我問佢 佢都仲話未收到錢 話收到先會寄野俾我..
咁佢一世未收到咪一世都唔駛寄囉...
我已經打去銀行CHECK過 戶口號碼 同 名 都一定無錯!!
我覺得就算我繼續等落去 都係得個吉
如果佢會覆我收到 就一早覆左啦 因為根本就唔需要咁耐..
但我依家又可以做得咩呀... >.<

等待驗證會員

不如fax張銀行receipt俾佢。

原文章由 coffeelam 於 08-5-24 16:05 發表
雖然只係一千幾百 但我真係真金白銀俾錢佢架嘛..
又唔知可唔可告佢..因為果個唔係香港人黎架 ...

件事係咁 我上星期五晚同一個內地既人交易 我買左D野~
咁就用招商網上銀行過左數去佢大陸既工商銀行啦!!
咁我打 ...

大宅

你入左數有記錄嫁嘛,比個記綠佢睇囉

別墅

原文章由 claudialuk 於 08-5-24 16:29 發表
不如fax張銀行receipt俾佢。

我將網上銀行過數個紀錄copy左send左俾果個內地人..
但佢都話要佢戶口到左錢先可以寄貨!!

別墅

原文章由 ip1236hk 於 08-5-24 16:30 發表
你入左數有記錄嫁嘛,比個記綠佢睇囉

我用電腦send過俾佢 .. 但佢都係話要佢戶口收左錢先!!!
其實依間銀行我都覺得有d問題 ..
因為有一次我過錢去大陸 佢銀行扣多左我幾十蚊
咁我就去銀行問啦 .. 佢同我講
d錢唔係我地扣架 係大陸果邊扣 唔好意思..
因為我地部電腦同大陸既電腦無連繫 幫唔到我check..
我覺得佢地係完全唔負責任囉 .. 話晒我都係用你地銀行過數架嘛!
我諗係去一轉銀行問清楚 但我唔知點先可以講到要銀行負責查呢

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 coffeelam 於 08-5-24 16:46 發表

我用電腦send過俾佢 .. 但佢都係話要佢戶口收左錢先!!!
其實依間銀行我都覺得有d問題 ..
因為有一次我過錢去大陸 佢銀行扣多左我幾十蚊
咁我就去銀行問啦 .. 佢同我講
d錢唔係我地扣架 係大陸果邊扣 唔好意思.. ...

係呀!有 時對方銀行會或者會收手續費....
或有時你間銀行同對方銀行無直接聯繫要經中間人轉數,中間人可能會收手續費.

珍珠宮

畀面勳章

招商銀行一咭通匯人民幣到大陸, 最快係上午匯下午到, 試過一次成星期先到(果次係無收款人的開戶分行名稱, 可能咁會慢d), 我匯過咁多次都無扣收款人費用喎
8卦問下樓主, 你同賣家好熟咩?
匯左錢比佢先咁信佢?
如果佢有心呃你點算, 去邊度追番d錢?

別墅

原文章由 dincat 於 08-5-24 19:00 發表
招商銀行一咭通匯人民幣到大陸, 最快係上午匯下午到, 試過一次成星期先到(果次係無收款人的開戶分行名稱, 可能咁會慢d), 我匯過咁多次都無扣收款人費用喎
8卦問下樓主, 你同賣家好熟咩?
匯左錢比佢先咁信佢?
如果佢 ...

但我連開戶行都有打清楚.. 者無可能要咁耐啦...唉...
我都係淨係果一次咋 咁耐都未收過我手續費架!!
咁又唔只唔熟 應該話唔識..
但係網上面同人買野都係咁架啦 郵寄一定係俾左錢人地先寄貨..
點諗佢成個廠地址都打埋出黎 .. 都會呃人果幾百蚊喎... >.<

別墅

原文章由 caryfox 於 08-5-24 17:32 發表

係呀!有 時對方銀行會或者會收手續費....
或有時你間銀行同對方銀行無直接聯繫要經中間人轉數,中間人可能會收手續費.

前前後後 都過左6-7次錢俾同一個人買野 都未試過架
係果次無啦啦扣左錢我先奇怪去問下銀行..
不過聽到佢咁答我 都已經知道佢耍緊我啦..
再問都無結果 況且果幾十蚊 費事好似潑婦咁同佢嘈咪算囉..

別墅

其實有無可能好似之前銀行單新閒咁..
係唔知邊間銀行既提款機禁左錢..
扣埋數 但無出錢.. 咁上下呢...
者係當佢依家扣左我數 但其實銀行根本收唔到個信息要過錢去依個戶口咁呢...
如果我上銀行拎唔拎到匯款紀錄呢
又或者我拎晒所有紀錄去報警又有無用呢..
雖然我都無預過追返D錢 就當買一個教訓..
但如果真係銀行出錯 無理由就咁算數..
一個就話好大可能係呃我者(仲要內地人)
但已經兩次 .. 仲係兩個唔同既人...

首頁

尾頁

跳至