跳至

首頁

尾頁

子爵府

各位:

我的小b終於出世了!過程真係令我畢生難忘!一心諗住順產,最後卻要開刀!
13/5見紅了,入左醫院一次又出院,一直見紅+不規則陣痛
最後18/5早上再入醫院(4-6分鐘痛一次,成條腰都痛)
bb心跳第一次出現唔係幾好的情況,於是醫生同我穿水,再落吊針催生。
由早上九時多開始吊催生針,開始時大約1-2分鐘痛一次,係次次都好痛,不過我仲好冷靜咁用呼吸控制,唔痛時睇下bb雜誌。之後就痛得密左好多,30秒左右痛一次...已經痛到有點神志不清,可能17號o個晚在家陣痛,都訓唔著啦!當時我未用任何止痛方法,都覺得個人high high地,wing wing地,姑娘同你講d野,你下一秒可以唔記得,真係好似發緊夢咁.....不過我仲好樂觀咁諗,痛多d痛密d,宮頸可以快d開,可以快d生bb出來!
到下午三時,醫生再檢查,結果晴天霹靂!已經痛左五個鐘,都係開得2度!醫生話,再加強針藥,於是又換左另一包催生藥(醫生講左個名,唔記得叫咩....)
然後,又開始無了期的痛,當時都未用笑氣,後來醫生勸我打止痛針,最後我都接受了,打了止痛針,個人好暈,不過痛都係減2成左右咋....後來真係痛到頂唔住,就用埋笑氣,吸完之後個人好high,不過都係好痛,但你又欲罷不能,好似吸毒咁呀!
到了五時,醫生再檢查,已經加強了針藥,點知都係開得3度,醫生就話如果再唔得就要開刀了!他要我等到晚上八時才再檢查,當時我只想快d生,唔埋用咩方法.........時間過得好漫長!
不過,最好的地方就是到六時,家人可以入來探,我見到老公,就語無倫次唔知講左d咩野......但係可以握住佢隻手,真係好重要的支持。mouth:
後來我媽媽入來,一見媽咪就開始喊!我好多謝佢生生左成20幾個鐘,以前仲無止痛方法tim,眼淚不停流.... 我估其他產都俾我嚇親!
八時,醫生檢查,都係開得3度,於是立即簽字開刀。
在半個小時之內,姑娘呀好快手同我準備好晒,八時半我已在手術室,
十幾分鐘後,小b終於出世了!

開刀當然唔痛,但我在醫院住了五日四夜,傷口真係好痛呀!尤其是第一次落床..............

而家出了院,bb就要遲一日出院,因為佢有d面黃要照燈,不過今天可以出院了,我地可以一家團聚啦!!!!

大宅

多謝你的分享. 祝你及bb健康!
加油呀.

大宅

好媽媽勳章

恭喜你呀!!!祝你同bb健健康康~~~
你開刀回家後有沒有幫助照顧你呀???你要多d休息呀,坐個靚月!!!
你bb係b仔定女呀???預產期係幾時呀???廣華係唔係重係冇左上午的探病時間呀???
你痛左咁耐都咁捱得,你好勁同勇敢呀 !!!我希望我到時候都可以做到,唔洗用止痛更好~

伯爵府

畀面勳章

恭喜晒你呀!你好勇敢呀!祝你同bb都健健康康!
醫生日話我阿B頭大又話仲唔落盤骨就可能要開刀,我當時真係已經即刻想喊傢喇,好擔心,所以我真係覺得你好叻呀!

別墅

你好勁呀!!咁忍得痛!!!! !!!! 我好怕痛, 到時生都唔知點算喇..
我一路都睇到眼濕濕呀.. 你BB早左幾多出世呀?
只要你※健健康康§快快樂樂└●~●┘

複式洋房

恭喜你呀~~祝bb快高長大呀~
你好勇敢呀~我唔敢諗到我生個陣會點~我驚我會發癲~~

別墅

恭喜晒呀~你要好好休息呀~^^

子爵府

係bb仔呀!
出世3.13kg,
本來01/06先係預產期架!
廣華而家都係得晚上6-8係探訪時間咋,
所以日日都係等黃昏時分,可以見到屋企人。
而且,每次只准入兩個人,好嚴,check得好緊,家人要輪流入來探你。
不過,呢個安排都好o既,因為可以令你多d時間休息,照顧bb,同埋唔使d人出出入入,帶咁多細菌入來嘛!

你會在廣華生嗎?

原文章由 南瓜車公主 於 08-5-24 14:12 發表
恭喜你呀!!!祝你同bb健健康康~~~
你開刀回家後有沒有幫助照顧你呀???你要多d休息呀,坐個靚月!!!
你bb係b仔定女呀???預產期係幾時呀???廣華係唔係重係冇左上午的探病時間呀???
你痛左咁耐都咁捱得,你好勁同勇 ...

子爵府

早左2weeks,

不過都預左,因為份工要成日企,又要成日舉高手寫黑板!(我教書)

到時你就會發揮小宇宙架啦!
不過一定要聽姑娘話,佢地態度未必會令你賓至如歸,
但佢地叫你做d野,係為你好,到時你痛到癲,佢地可能會鬧你,其實可能係想叫你冷靜d,留番d精力生仔!

你都要加油!

原文章由 rennie_kessels 於 08-5-24 15:47 發表
你好勁呀!!咁忍得痛!!!! !!!! 我好怕痛, 到時生都唔知點算喇..
我一路都睇到眼濕濕呀.. 你BB早左幾多出世呀?

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又多一個五月媽媽!!YEAH!!恭喜哂!我都用吊藥催生,個醫生又係話開唔倒就要開刀,我都差D要開刀!
不過我哋已經做咗媽媽,真係望住小B咩痛會唔記得.你係咪餵人奶?定奶粉?嚟緊仲有好慢長嘅路.我哋要加油!
爆愛車縫作

男爵府

恭喜恭喜!
祝你同bb都健健康康,快快樂樂

大宅

原文章由 catmervin 於 08-5-24 17:01 發表
係bb仔呀!
出世3.13kg,
而且,每次只准入兩個人,好嚴,check得好緊,家人要輪流入來探你。
不過,呢個安排都好o既 ...

恭喜你!
但係睇左你的經歷,令我有點怕怕的,我都係打算在廣華生,預產期在六月中,真係怕要痛好耐自己會頂唔順。
我想問下你,bb係唔係全程由你照顧架?
另外,探病時間,家人有無得睇和抱bb架?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 catmervin 於 08-5-24 17:01 發表
係bb仔呀!
出世3.13kg,
不過,呢個安排都好o既 ...

係呀,我會在廣華生呀,我都係6月頭,but重係等緊bb出世
等到好心急呀...
係呢,你學校度趕得切放產假嗎???暑假重洗唔洗番去帶課外活動呀?

禁止發言

禁止訪問

別墅

恭喜!恭喜! 祝你同bb健健康康

洋房

好感動呀!做媽媽真的很偉大! 我好怕痛, 到時真的唔知點算 !
祝你及bb身體健康, 幸福快樂!

子爵府

原文章由 happymami833 於 08-5-25 02:31 發表
恭喜!恭喜! 祝你同bb健健康康

me too !!

pinkpink

大宅

原文章由 catmervin 於 08-5-24 12:34 發表
各位:

我的小b終於出世了!過程真係令我畢生難忘!一心諗住順產,最後卻要開刀!
13/5見紅了,入左醫院一次又出院,一直見紅+不規則陣痛
最後18/5早上再入醫院(4-6分鐘痛一次,成條腰都痛)
bb心跳第一次出現唔係幾好的情況 ...

恭喜哂呀~祝你同bb都健健康康^^~

等待驗證會員

恭喜你啊
又多一個五月媽媽

首頁

尾頁

跳至