論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

其實我都研究緊呢個問題,我見我朋友就等仔女上中學先唔請!
我請plan如果我仔女上小學時係返全日,我就唔請

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我而家請緊第二個工人,我都諗住請埋呢個唔再請啦,事關兩年後,我個女都讀小學,個仔都讀中學了,番全日根本唔需要全日擺個工人係屋企,我諗住到時最多請個鐘點囉

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-5-24 11:49 發表
有無媽咪計劃緊~囝囝囡囡到幾多歲開始唔駛用工人呀?我受夠啦~ 我好想唔用工人 ,個個都咁衰 無個好人
如有媽咪現在開始唔駛用工人,係度分享下! ...

我都準備緊下個月尾同個印(10月完4年約)講唔續約喇,原因唔係佢唔好,老實講呢4年黎佢都好幫得我手,成頭家交晒比佢咁淛,只係唔想個仔再有工人依賴,同埋想佢快d讓返間睡房出黎,等我訓練亞仔獨立(3.5歲),依家仔仔讀緊半日k1,黎緊呢個新學期會轉讀全日班,到時我放工就去接佢放學咁囉,已預左未來條路會好辛苦,但頭家係我o既,我辛苦係應該o既,好想自己接管返個家,唔想再有個外人o係度,而且我相信路係人行出黎,只要有決心唔再用工人,一定有辦法,冇工人唔洗死...

男爵府

講得岩呀,冇工人唔駛死!至多自己辛苦d,慳返幾千銀一個月拎黎用都唔知幾過引 尤其忍受工人黑面、惡劣態度、勁差既清潔和煮食,不如唔請好過!如果安排到小朋友返全日,或者已升小學,絕對可以唔駛靠工人,無謂請個人你屋企嘆世界、訓晏覺、飲你d野、食你d野、用你d水電煤(夏天可能工人開住冷氣自己嘆) 呢度慳返既錢(未計慳人工),夠你請鐘點黎打掃啦~

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

而且香港鐘點越嚟越貴, 同埋好難請人, 講真, 因為收工收得夜, 至會請工人啫, 而且鐘點係自己有頭家, 唔肯做到咁夜
不過可以解決, 如果小朋友病呢, 鐘點EXTRA係可以幫手嘅

禁止訪問

男爵府

我都係打算女女返小學就唔請工人了,慳返既錢可以俾女女學野。

子爵府

其實睇起上來好似小朋友上左小學就唔駛要工人, 但係我同意andreamlee 的說法, 如果小朋友病了, 小朋友學校有假期, 學校放早, 咁呢啲問題點解決呢, 如果沒有老人家或其它人可以全天候支援的話, 我們還是要計續請工人至佢地中學.

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-5-24 21:38 發表
各位媽咪都好有point ,讀小學時就唔駛用工人,但如果囝囝囡囡touch wood病了 ,咁自己兩公婆要返工,唔可以突然間攞假睇小朋友 ,病就起馬要兩天時間咁點呢:quest ...

男爵府

我都係上小學先要用工人 本來幼稚園放6點,放工先湊仲有延時7:30pm,宜家小學3:30pm放學都唔知搵邊個湊佢

媽媽最愛大小b

侯爵府

唉, 講就好輕鬆, 但吾知無工人既時侯, 又有兩個小朋友時, 大家又會點呢

我最近就抄左工人, 成半年無工人用

大女4年級, 細仔k2, 阿媽又黎幫手, 以後好掂, 點知...........

個女無人管, 放學跟阿媽看電視, 功課吾做, 書吾溫, 成績差晒

個仔, 放學吾肯做功課, 要等我放工返黎先做

自己放工, 還要洗碗, 掃地, 倒垃圾, 好彩阿媽幫我煮埋飯, 但有d 野都要自己做下, 又變左無時間再看佢地功課

除非, 可以做到, 吾理小朋友的功課, 又或者, 佢地可以自動自覺好乖甘做功課

我寧願比幾千元佢地, 有d 私人時間, 又有d 親子時間好過啦

我會請工人到佢地中學, 到時佢地可以自立

子爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-5-25 21:17 發表
唉, 講就好輕鬆, 但吾知無工人既時侯, 又有兩個小朋友時, 大家又會點呢

大女4年級, 細仔k2, 阿媽又黎幫手, 以後好掂, 點知...........

個女無人管, 放學跟阿媽看電視, 功課吾做 ...

我都覺得要上中學先至可以唔駛請工人架

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 hinhinmummy 於 08-5-25 21:17 發表

個女無人管, 放學跟阿媽看電視, 功課吾做 ...

同你一樣, 講就容易, 2公婆都要番工, 又要揍2個小朋友, 唔請工人最快都要佢地升中學, 使多幾仟蚊都係為咗多d時間陪仔女, 好過番到屋企做隻牛
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至