跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知係咪我個BB特別大食,宜家起碼要食4-5安奶一餐,但每餐中間都唔夠3個鐘。。。 你地d BB係點架?

重有,我聼人講話如果BB轉曬全奶粉時,要每餐中間被d水BB。但又有d人話,因爲明治奶粉希d,BB太細可以唔洗比水住。究竟應唔應該被你? 同比又比幾多呢?

禁止訪問

別墅

My baby is drinking mama milk and Meiji,
he is born on 15/5,
he drinks 3 oz every 3 hours,
sometimes, mama milk + 2.5oz,
so I think your baby is not drinking too much,
and it's good for him to drink so much!!

My first bb and this bb both drink Meiji,
I found it's really good!
yes, you can give bb some water between two meals,
but don't be too much, like 10-20ml (about half oz) each time, my bb now drinks once only each day, but later, he can drink more. I think your bb can drink 2-3 times of water every day.

別墅

請問你bb D便便係點架? D色係吾係深綠色? 我bb係食明治, 一兩天先有一次大便, 便便比較希及多, 間中有比水佢飲.

原文章由 Ann0805 於 08-5-22 17:54 發表
唔知係咪我個BB特別大食,宜家起碼要食4-5安奶一餐,但每餐中間都唔夠3個鐘。。。 你地d BB係點架?

重有,我聼人講話如果BB轉曬全奶粉時,要每餐中間被d水BB。但又有d人話,因爲明治奶粉希d,BB太細可以唔洗比水住。究竟應唔應該 ...

禁止訪問

別墅

原文章由 heidicyli 於 08-5-24 22:00 發表
請問你bb D便便係點架? D色係吾係深綠色? 我bb係食明治, 一兩天先有一次大便, 便便比較希及多, 間中有比水佢飲.

My bb is drinking Meiji and Mama milk, so his poo poo is yellow in colour, but as I know, dark green poo poo is normal!

I asked the doctor yesterday my bb sometimes has 1-2 poo a day, sometimes has 5 times a day, the doctor said it's ok, so I think keeping having poo poo is ok , if no poo poo in 3 days, need to see the doctor.

大宅

我亞b飲和光堂 + 人奶,大便黃及希d,每日便便3-4次左右 (希及次數多應該係因為人奶)

依家出世21日,可以每隔3小時飲100 ml
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

伯爵府

我BB4月23出世,他飲明治,每天飲120ml x 6次,每有二三次便便,黃色的,但間中有一粒粒。

別墅

多謝大家既回應呀!

我個BB4月29日出世.轉飲全奶粉(MEIJI)到今日已經係第三日喇.我發現他適應左好多。每餐飲5安,每日飲5-6餐。每餐中間平均都可以隔到3個鐘。不過中間可能有一餐半餐(例如訓午覺訓長左)會出現“追奶”情況,即可能要食多少少。宜家我每餐奶中間都會被他半安水。不過都幾好,宜家他飲完夜晚餐奶後(大約9-11點被他啦,每日都有少少時間吾同),一覺可以訓到第二日6-7點,叫做介左夜奶喇!

大便就一日兩至三次。基本上係淺墨綠色。前一兩日就一日三至四次,希D,接近黃色多d(因爲armarm由人奶轉奶粉)。今日開始,好明顯d大便開始可以叫一pat,無禁希。我個陪月話遲d大便就會一日兩次,跟住一日一次哦~~

首頁

尾頁

跳至