自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有幾隻白蟻係屋內飛來飛去..........好
我今晚捉左十幾隻,拍死佢,好煩呀.......
個仔鬼晒甘叫...... 呀媽~~
我今晚穿紅色衣衫,成日飛係身上爬,救命呀~~~

關好窗,開好左冷氣,玻璃窗出面又睇見有幾隻想飛入屋,好在關窗佢入唔到.........好煩呀~~~~

住近山邊每年天氣一熱一夠潮濕,就D白蟻就係甘煩.......各方姊妹有無辦法呀? 幫幫手

[ 本文章最後由 caryfox 於 08-5-24 20:04 編輯 ]

禁止訪問

水晶宮

原文章由 catw88 於 08-5-24 19:59 發表
白蟻...??!!!
要唔要搵人滅虫呀..?

係出面飛入屋

等待驗證會員

白蟻不是在木裡面嗎?白蟻...會飛架?

我剩係見過飛蟻咋....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果下次仲有,可以試下放盆水係度,D飛蟻就會自動飛落盆水度

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

飛蟻甩咗對亦就會變白蟻,不過機會不大

子爵府

關曬屋企d燈

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

留番一盞燈開住, 下面放盆水, 睇下好d無!!

水晶宮

原文章由 claudialuk 於 08-5-24 20:07 發表
白蟻不是在木裡面嗎?白蟻...會飛架?

我剩係見過飛蟻咋....

就係飛蟻囉~~~~~

水晶宮

原文章由 Candy1022 於 08-5-24 20:10 發表
如果下次仲有,可以試下放盆水係度,D飛蟻就會自動飛落盆水度

甘神奇 一試何妨....多謝!

大宅

畀面勳章

會唔會係因為聽日會落雨呢
''WhAt We sHouLd dO iS nOt forGet,buT to FoRgivE"

水晶宮

25/5(星期日)至(星期二) 28/5 部 分 時 間 有 陽 光 , 局 部 地 區 有 驟 雨 。

(星期三) 29/5 大 致 多 雲 , 稍 後 有 驟 雨 。
(星期四) 30/5 多 雲 , 有 驟 雨 及 雷 暴

天文台報告:連續幾天可能有雨 或 雷 暴

又幾準~~~

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

呢d 叫大水蟻, 通常落雨前夕都會出現, 一般出現時間1-2個鐘, 佢地多數撲光, 所以我會關近窗口既燈!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你可以放一盤水在燈光下面, d白蟻自然就會飛入d水中,不用捉!!!!

別墅

落雨前就係咁, 我屋企之前都係咁, 不過加咗蚊網之後就冇lu.

珍珠宮

畀面勳章

我剛屋企有2隻飛左一黎,一隻俾老公攪掂左,另一隻俾隻貓貓攪掂埋....

水晶宮

原文章由 mclam 於 08-5-24 21:08 發表
呢d 叫大水蟻, 通常落雨前夕都會出現, 一般出現時間1-2個鐘, 佢地多數撲光, 所以我會關近窗口既燈!!

間屋得個幾百尺一支光管就照一個廳,無得分近唔近窗.

伯爵府

7點幾開始有好多好多飛左入屋, 攪到即刻關窗, 重要關埋客廳盞燈先好 d , 廚房重大鑊, 全部係晒窗邊, 客廳部冷氣又壞左唔開得, 依家又熱到 C, 真難頂.mouth: mouth:

水晶宮

原文章由 88328mama 於 08-5-24 22:46 發表
7點幾開始有好多好多飛左入屋, 攪到即刻關窗, 重要關埋客廳盞燈先好 d , 廚房重大鑊, 全部係晒窗邊, 客廳部冷氣又壞左唔開得, 依家又熱到 C, 真難頂.mouth: mouth: ...

真係天涯輪落人

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好鬼討厭又熱又濕又雨天氣......

首頁

尾頁

跳至