論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1. 因我自己未確實last day 係幾時 (但肯定7月1日至7日期間), 所以唔知封信應該點寫.

2. 個工人成日追我想要簽返封termination letter, 知唔知點解? 就算簽了也是我keep的嗎! 我也不需要給她的, 是不是?

3. 咁佢去agent揾工, 駛唔駛一定要有封信?

[ 本文章最後由 4607 於 08-5-28 00:54 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 4607 於 08-5-25 12:35 發表
1. 因我自己未確實last day 係幾時 (但肯定7月1日至7日期間), 所以唔知封信應該點寫.

2. 個工人成日追我想要簽返封termination letter, 知唔知點解? 就算簽了也是我keep的嗎! 我也不需要給她的, 是不是? ...

2.你要炒佢,你梗要比信話佢知啦,所以要比信佢的,為左保障你,你都要keep返封做底,第時叫佢簽收糧時,記住講清楚出糧既細節,點加點減都要寫晒出黎...........

複式洋房

原文章由 Sindy 於 08-5-25 12:38 發表

2.你要炒佢,你梗要比信話佢知啦,所以要比信佢的,為左保障你,你都要keep返封做底,第時叫佢簽收糧時,記住講清楚出糧既細節,點加點減都要寫晒出黎........... ...

セ封信係俾工人keep 而唔係我咩? 咁應該簽一式兩份, 還是簽一份再copy 一份呢?

複式洋房

急問, thanks

大宅

應該一份你keep,不過如果佢要到,你都要copy 一份俾佢.記得寫清楚日期呀!!
:-D

珍珠宮

原文章由 4607 於 08-5-25 12:48 發表
セ封信係俾工人keep 而唔係我咩? 咁應該簽一式兩份, 還是簽一份再copy 一份呢?

你鍾意keep乜嘢都得架........
如你炒工人, 咪用封termination letter通知佢囉, 咁封信梗係address俾佢啦 :Dear XX, 我依家炒你(工人), 你幾月幾日走啦!
如個工人自己辭工, 咪佢俾封resignation letter你囉, 咁封信就由佢寫, address俾你啦 :Dear MrsXX, 我唔做啦, 我幾月幾日走!
你俾咗信佢之後驚佢唔認收過, 咪响你自己個底copy度寫"Received by : "叫佢簽番收囉!

珍珠宮

原文章由 Tsun~Tsun 於 08-5-25 15:17 發表
應該一份你keep,不過如果佢要到,你都要copy 一份俾佢.記得寫清楚日期呀!!

「不過如果佢要到,你都要copy 一份俾佢」~~ 封信係樓主通知佢唔駛做, 係俾工人架!!!

子爵府

1. 係未知last date 幾時, 你都要是但寫一日, 最多到時問下佢可唔可以幫多你1,2日或補番幾日錢叫佢早d走. 你一日唔簽, 到時佢話你無講過, 你要賠1個月錢仲衰.

2. 應該一日一份先啱, 你係信上寫why 你要terminate 佢.

3. 如果你係因自己原因而唔要佢, 佢可以比封信人睇當reference letter.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

珍珠宮

原文章由 yenho 於 08-5-25 17:44 發表
1. 係未知last date 幾時, 你都要是但寫一日, 最多到時問下佢可唔可以幫多你1,2日或補番幾日錢叫佢早d走. 你一日唔簽, 到時佢話你無講過, 你要賠1個月錢仲衰.
2. 應該一日一份先啱, 你係信上寫why 你要terminate 佢 ...

1. 係未知last date 幾時, 你都要是但寫一日, 最多到時問下佢可唔可以幫多你1,2日或補番幾日錢叫佢早d走. 你一日唔簽, 到時佢話你無講過, 你要賠1個月錢仲衰. ~~ 正是!這點非常重要!

2. 應該一日一份先啱, 你係信上寫why 你要terminate 佢. ~~ 只要俾足通知, 炒人係唔須要俾原因, 如你想作個原因, 反而要小心, 例如你話你自己做番, 可能佢會claim 你遣散費!

3. 如果你係因自己原因而唔要佢, 佢可以比封信人睇當reference letter. ~~ 呢度係三樣嘢嚟 :1/ termination letter 2/ certificate of service 3/ reference letter. 如你係僱主, 工人淨係揸住封被炒信嚟見工, 睇怕無論上面寫乜嘢原因, 你都唔會請.....
我寫過幾款sample, 可入天書睇 :
http://www.hkemployergb.net/new_page_43.htm

複式洋房

多謝大家提點, 但事情有新發展.

其實工人本身8月尾先完成兩年約, 如果我而家叫佢做到7月1日, 佢就差小小先可以finish contract.

佢今天放假去咗agent度, 而我今晚剛剛印了份termination letter 諗住俾佢簽, 點知佢就話agent叫佢問我可唔可以改寫last day係7月尾, 好等佢可以叫做完約(因23個月都算完約), 但當然出糧就照計到7月1日, 仲攞出一份agent幫我prepare 好的一份信.

但我當然要她簽咗我嗰份先啦, 証明我5月尾已通知佢(需然佢好唔願意簽我嗰份), 至於agent嗰份, 我就收起話要同agent傾吓先!

其實我諗緊幫唔幫佢好? 我term佢原因係我在summer holiday会經常同小朋友去旅行 (呢個亦都係信中的termination reason, 實際亦係真), 而9月後我也不需要工人了(這個我口頭同佢講過), 所以並不是完全因為佢performance問題, 雖然事實佢表現都唔係話太好嫁嘞, 但都忍咗佢21個月咁耐啦, 關係免强okay!

本來好頭好尾幫佢都無所謂, 但我担心

a) 當真正last day嗰日要計數, 如幫佢的話D數寫出嚟就好似我俾少佢, 踔返轉頭我好蝕底危險, 有咩事佢可以告返我轉頭, 計少佢一個月
b) 驚犯法有手尾跟

c) by the way, セ以後唔請工人, 要俾遣散費? 點解? 咁係點計?

懇請大家再俾些意見, 急! thanks

[ 本文章最後由 4607 於 08-5-26 01:18 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 4607 於 08-5-26 01:13 發表
多謝大家提點, 但事情有新發展.
其實工人本身8月尾先完成兩年約, 如果我而家叫佢做到7月1日, 佢就差小小先可以finish contract.
佢今天放假去咗agent度, 而我今晚剛剛印了份termination letter 諗住俾佢簽, 點 ...

我返緊公, 你打去Immigration問咗先, 今晚再講!

男爵府

4607,

如果你真係改寫last day係7月尾, 咁佢7月尾前有任何"冬瓜豆腐", 你都要負責.
如果係做滿23個月前termination工人, 就算你以後唔再請工人都唔需要比遣散費.
So, 將last day改寫係7月尾, 對你係有害無利.

[ 本文章最後由 bbrma 於 08-5-26 22:02 編輯 ]

複式洋房

原文章由 bbrma 於 08-5-26 15:16 發表
4607,

如果你真係改寫last day係7月尾, 咁佢7月尾前有任何"冬瓜豆腐", 你都要負責.
如果係做滿23個月前termination工人, 就算你以前唔再請工人都唔需要比遣散費.
So, 將last day改寫係7月尾, 對你係有害無利. ...

我都知有害無利, 但現在肉在"針"板上, 佢已經知我唔用佢, 起碼仲有1個月在我家, 我短期亦不能沒有她幫手, 我不知她會怎樣"照顧"我們呢!

珍珠宮

原文章由 4607 於 08-5-26 21:29 發表

我都知有害無利, 但現在肉在"針"板上, 佢已經知我唔用佢, 起碼仲有1個月在我家, 我短期亦不能沒有她幫手, 我不知她會怎樣"照顧"我們呢!

極其量係俾封講番實情嘅reference letter 佢........
7月成個月咁長, 制唔過, 佢走咗你唔通知Immigration已唔啱, 期間有乜事, 例如做唔係domestic helper嘅工作, 你都上哂身, 重要有意外, 俾車撞等, 全都關你事, 保險又唔包!
如我係你, 一定用到最後一日先補錢炒佢, 依家洗濕咗個頭, 如你決定聽agent話, 都即本放agent寫嗰封信上嚟睇睇 !

複式洋房

agent 封信無セ特別, 係一封普通给immigration的通知書, 內容主要話我好滿意個工人, last day 係7月尾.

其實我之前都有用同佢講話我可以寫reference letter俾佢, 同埋我唔介意同佢D新僱主通电話, 但佢都唔肯!

珍珠宮

duplicated

[ 本文章最後由 SandraLo 於 08-5-27 21:28 編輯 ]

珍珠宮

duplicated

[ 本文章最後由 SandraLo 於 08-5-27 21:28 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 4607 於 08-5-27 18:23 發表
agent 封信無セ特別, 係一封普通给immigration的通知書, 內容主要話我好滿意個工人, last day 係7月尾.
其實我之前都有用同佢講話我可以寫reference letter俾佢, 同埋我唔介意同佢D新僱主通电話, 但佢都唔肯! ...

唔肯嘅意思, 係如你唔寫佢7月尾走, 佢就6月尾走?

珍珠宮

其實我之前都有用同佢講話我可以寫reference letter俾佢, 同埋我唔介意同佢D新僱主通电話, 但佢都唔肯! ...

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至