自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前同BB去睇醫生.
咁保險果邊要我地叫醫生填返張Form證明我地睇左醫生, 用左幾多錢, 係咩病等資料等等先可以claim返錢.....
但個接待處姐仔話佢地診所填嚟D表要収600蚊!!!!
有無攪錯呀, 填張紙仲貴過睇醫生:;pppp:
離晒大譜

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我老公睇腰填 claim form 要俾 450元

[ 本文章最後由 miffymiffy 於 08-5-25 13:03 編輯 ]

男爵府

原文章由 miffymiffy 於 08-5-25 12:58 發表
我老公睇腰填 claim form 要俾 450元

乜有D疹所填 claim form 真係要収錢架? 咁咪仲貴過睇醫生. 咁咪claim唔返D錢

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mrsdoh 於 08-5-25 13:06 發表

乜有D疹所填 claim form 真係要収錢架? 咁咪仲貴過睇醫生. 咁咪claim唔返D錢

你叫個e生將claim form錢加埋睇e生費用囉

侯爵府

樓主
如果你係claiim 門診
一般只需耍診所收據已足夠
請提供多d資料......

公爵府

我諗樓主醫生要收$$可能佢以為要填一張詳細既病歷呀,有D人投保時保險公司要醫生填張咁既野,係要收幾百蚊既.
一般CLAIM保險,您只須要張收據就OK,收據上會寫因咩事睇醫生. 咁係唔駛$$既.

萬一保險公司真係要一張詳細既病歷,您梗係搵間保險公司問啦.

伯爵府

梗係問清楚個保險經紀, 先俾醫生填, 重貴過睇醫生, 呢張 form 有無咁貴呀

大宅

Its normal.

伯爵府

我記得囡囡初出生因一些原因要入住嬰兒深切治療病房,出院後因為要買保險關係,於是保險經紀幫我地去醫院要求填寫報告証明,都要比600元。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

唔講我真係唔知填表要俾幾百文

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

俾幾百蚊咁多, 乜唔係包埋

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪medical report呀?
$600唔係就咁寫幾隻字嘅酬勞,
而係識响form上面寫D乜野同係邊個寫嘅酬勞,
呢個係關乎寫果個人嘅專業資格。

但係乜唔係insurance俾埋嘅咩?通常係insurance叫醫生寫過喎。

[ 本文章最後由 Elefant老婆 於 08-5-25 17:21 編輯 ]

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上年意外扭親腳想claim返睇醫生d錢,保險公司都要我俾form醫生填寫詳細報告証明,治療加寫報告收$500. 事後所有費用都claim足晒.

[ 本文章最後由 chan-loretta 於 08-5-25 17:35 編輯 ]

男爵府

囝囝個爸爸, 即係我老公, 佢响日本返工, 咁日本返工0既人不嬲都有強迫性地交一種叫"國民保險"0既野, 而嚟種保險可保埋妻兒在外國的醫藥費用. 不過要填返日本果邊專用的claim form. 但內容都只不過係要填病者姓名, 年令, 到診日, 病名, 實費及醫生簽名等等, 好基本的資料.

我個囝囝只不過係肚柯先至去睇左醫生, 所以唔需要寫報告.....間診所亦都只不過係D好普通的門診, 亦都唔係咩專科......

咁即係我同囝囝响香港睇醫生0既錢, 全部claim唔返, 因為可能間間診所都要収得仲貴過睇醫生錢

以為可以拎得返D錢, 攪到我之前仲小小事就成日去睇醫生......好心痛D錢呀

琥珀宮

如果你睇醫生時已俾form醫生填, 咁醫生可以將填form既錢包在診金內, 咁就應該可以claim 到.

但你睇完晒醫生過後至叫醫生填form, 我想全港真係無幾個唔收錢.

原文章由 mrsdoh 於 08-5-25 18:19 發表

囝囝個爸爸, 即係我老公, 佢响日本返工, 咁日本返工0既人不嬲都有強迫性地交一種叫"國民保險"0既野, 而嚟種保險可保埋妻兒在外國的醫藥費用. 不過要填返日本果邊專用的claim form. 但內容都只不過係要填病者姓名, 年令, 到診日, 病名, 實費及醫生簽名等等, 好基本的資料.

我個囝囝只不過係肚柯先至去睇左醫生, 所以唔需要寫報告.....間診所亦都只不過係D好普通的門診, 亦都唔係咩專科......

咁即係我同囝囝响香港睇醫生0既錢, 全部claim唔返, 因為可能間間診所都要収得仲貴過睇醫生錢

以為可以拎得返D錢, 攪到我之前仲小小事就成日去睇醫生......好心痛D錢呀

子爵府

咁即係好像政府產檢咁囉
即日檢查即日攞醫生到診紙
過後黎攞要俾 $140

伯爵府

too bad......

男爵府

畀面勳章

正常ga wor, d dr 讀咁多書至考到個牌番黎..搵佢地填fm梗係要收番$la, 如果唔係咩叫專業資格呢~

禁止訪問

大宅

嘿!有次我細妹要做X-ray,間保險公司要佢去睇指定醫生,
去到診所登記完之後等咗成粒鐘,
一入到房個醫生咩都冇講就俾張轉介信俾佢去第二度照,
咁就四佰伍la!!
簡直黑箱作業,你話唔係私相授受都冇人會信呀!!

首頁

尾頁

跳至