懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

bingo, 係咪最好每日食一隻蛋呀?
咁係咪要食埋個蛋黃呢?

問題二: 係咪最好應該每日一盒牛奶?
如果係, 咁要買全脂定係脫脂呢

大宅

均衡飲食

大宅

蛋白可以每日食但蛋黃一星期食3次好了.
飲奶早晚各一包,補充鈣質.因為BB會從媽媽身體攝取.另外食多D綠色葉的疏菜補充葉酸,對BB成長好有幫助,由其是頭3個月.

男爵府

唔好 'mou" 低, 唔好第高手,唔好攞重野, 飲多d水呀.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

好媽媽勳章

我頭三個月係諗到想食乜就食乜, 因為無胃口嘛! 但我有食supplement (MATERNA)所以唔驚唔夠營養, 過左三個月之後我就隔日食一隻蛋, 仲有早晚都飲低脂奶.

大宅

基本上頭3個月如果食到野ga話,照返平日ga份量,飲埋奶就ok ga la,睇完醫生記得叫佢開葉酸比你食呀,對bb頭3個月好重要
不過頭3個月多數冇乜胃口

別墅

我就每日食一隻蛋+黃, 家姐(佢係護士)話唔驚喎, 佢話孕婦係有特別需要, 另外就係每日2-4柸奶, 最好飲高鈣低脂, 其他都係均衡飲食就ok, 唔知食唔食得既野, 最好就等過左3個月穩定晒先少少試下, 又或者問下d老人家...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

孕婦係唔駛太顧慮膽固醇㗎,其實膽固醇對孕婦好重要,bb由喺肚裡面都出世後幾年到好需要佢,對腦部發育好重要!一般成年人要控制食少d,孕婦同小朋友就唔好控制呀!所以可以每日食一隻蛋連黃。
原文章由 Syl1026 於 08-5-24 12:50 發表
蛋白可以每日食但蛋黃一星期食3次好了.
飲奶早晚各一包,補充鈣質.因為BB會從媽媽身體攝取.另外食多D綠色葉的疏菜補充葉酸,對BB成長好有幫助,由其是頭3個月. ...

大宅

我飲奶個肚會好辛苦
(谷屁谷到辛苦 但又幫唔到我的便秘問題)
有o羊可以代替牛奶?
同埋西瓜係咪要少吃?

禁止訪問

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 snoopymom 於 08-5-25 13:14 發表
我飲奶個肚會好辛苦
(谷屁谷到辛苦 但又幫唔到我的便秘問題)
有o羊可以代替牛奶?
同埋西瓜係咪要少吃?

我唔鍾意飲奶, 會一日飲一盒250ml 既鈣思寶代替
但係大豆做....如果係寒底既都未必受到架
另外如果0岩0岩bingo就唔好食西瓜喇
一來糖粉高...2來太涼...
要過7個月先用來清胎毒時食就適合
執仔之手 與仔偕老

首頁

尾頁

跳至