嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

請問你地係邊間政府醫院生bbs架? 順產定是開刀呢? 是不是威院對生孖b既善後設備是最好架? thanks!

珍珠宮

回覆 #1 arale1668 的文章

就我所以威院以前是有特別比孖胎既部門(7E), 但依冇咗啦同單胎一樣囉,但係孖胎紿終都會特別D既, 好似檢查都會密D.

但係孖胎始終係变數比較多, 我都認為最好2面檢查,到生果先再決定. 我都係咁,因為我個私家醫生都係咁話,所以我果陣都係2面睇.

好彩係咁! 因為後來陀到25週私家私生發現我子宮有些鬆怕我會早產,(如果早產既話一定係政府醫院既設備最好,對bb係最安全)所以入咗威院住到34週先出番嚟,但係我一早都係威院有登記所以方便d, 但之後我都係番私家生(36週).

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 bigbighei 於 08-5-25 11:13 發表
就我所以威院以前是有特別比孖胎既部門(7E), 但依冇咗啦同單胎一樣囉,但係孖胎紿終都會特別D既, 好似檢查都會密D.

謝謝你的回覆,因我依家都係5weeks,一路睇緊私家,我都一定是私家公家2邊睇的,但因為未見心跳(因醫生照到3個胎囊..但其中一個形狀較偏),醫生叫我唔使咁急去政府排住,唔想我咁頻撲,但心目中就有2間醫院想揀,一間是威院,一間時廣華...因為私家生孖b既費用真係好難估計...所以想聽下各位孖b媽的意見想睇下邊間公立係對生孖b好d...咁以你經驗,之前入醫院安胎時,你覺得威院如何呢? 同埋我想問你最後係順產定是開刀架?私家生最後出院是幾多錢呀? thanks!

珍珠宮

我就覺得威院幾好啦! D 姑娘同醫生都好好,佢地會照顧埋你的感受, 而設備就更加係威院啦! 但係都要就吓嚟睇你既人方唔方便囉!
我最後就開刀係養和生,用咗十幾萬!

原文章由 arale1668 於 08-5-25 18:37 發表

謝謝你的回覆,因我依家都係5weeks,一路睇緊私家,我都一定是私家公家2邊睇的,但因為未見心跳(因醫生照到3個胎囊..但其中一個形狀較偏),醫生叫我唔使咁急去政府排住,唔想我咁頻撲,但心目中就有2間醫院想揀,一間是威 ...

大宅

嘩! 點解要十幾萬?? 我响Cannossa六日五夜醫院費兩萬六, 加埋醫生麻醉師埋單都係五萬幾乍噃...

原文章由 bigbighei 於 08-5-26 16:24 發表
我就覺得威院幾好啦! D 姑娘同醫生都好好,佢地會照顧埋你的感受, 而設備就更加係威院啦! 但係都要就吓嚟睇你既人方唔方便囉!
我最後就開刀係養和生,用咗十幾萬!

...

珍珠宮

畀面勳章

bigbighei, 嘩..係私家生真係好拿脷...我增經係bk睇到一個因對b出世時未足月..出世住左係醫院廿日,最後埋單要30萬呀....

Twinboys08, 你個cost可以接受喎,不過Cannossa係香港果邊,對我黎講都好遠...請問你對b係幾時出世架?

珍珠宮

因為bb佢地比較輕,要咗兒科STAND BY 係手術室($5000/b) 另外兒科跟足六日1500/day x 2 都要2萬幾. 另外醫生,麻醉師加埋都成5萬幾,我住單人房都4萬幾仲要d其他嘢加加埋埋咪咁多囉!
我諗如果你簡大房都會平好多! 仲有係如果對b夠磅就會更架平架!

原文章由 Twinboys08 於 08-5-29 08:35 發表
嘩! 點解要十幾萬?? 我响Cannossa六日五夜醫院費兩萬六, 加埋醫生麻醉師埋單都係五萬幾乍噃...

別墅

我一開始時(由開始知道陀孖B至28週都係私家check)後來我個醫生見意兩邊睇(私家and公家)。醫生話如果BBs早產入政府醫院會好D。我係35週在仁安生左對twins。用左大約$65,000。

大宅

我對二月中出世, 37 週一切順利(好彩...)

原文章由 arale1668 於 08-5-30 12:23 發表
bigbighei, 嘩..係私家生真係好拿脷...我增經係bk睇到一個因對b出世時未足月..出世住左係醫院廿日,最後埋單要30萬呀....

Twinboys08, 你個cost可以接受喎,不過Cannossa係香港果邊,對我黎講都好遠...請問 ...

珍珠宮

我對b,4月係養和出世
原文章由 Twinboys08 於 08-5-30 13:43 發表
我對二月中出世, 37 週一切順利(好彩...)

大宅

HI, BIGBIGHEI
好耐無傾過啦, 恭喜你生咗對孖 B 呀. 對孖 B 似邊個多 D 呀 ?

原文章由 bigbighei 於 08-5-30 22:22 發表
我對b,4月係養和出世

珍珠宮

hi, ktmama 多謝晒!

原文章由 ktmama 於 08-5-31 00:15 發表
HI, BIGBIGHEI
好耐無傾過啦, 恭喜你生咗對孖 B 呀. 對孖 B 似邊個多 D 呀 ?

首頁

尾頁

跳至