跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.
請問可以頂樣分辨個BB係唔係用右腦思考?
常常見有啟發右腦的廣告,啟發右腦個BB係唔係一定會聰明ge??
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

大宅

熱血勳章

原文章由 gigi82008 於 25/5/2008 00:19 發表
如題.
請問可以頂樣分辨個BB係唔係用右腦思考?
常常見有啟發右腦的廣告,啟發右腦個BB係唔係一定會聰明ge??

以我所知 因為正常大部份人都係用右手多o既 而右手係連接左腦 左腦負責控制 所以大部份人都係用左腦多 咁就較少啟發右腦o既機會 於是就有o的有關啟發右腦o既o野
咁如果左右腦都同時用得多o既 我諗當然會比淨係用左腦o既人聰明o卦
而且好似左腦同右腦負責o既o野唔同o既 右腦係負責創意思維o既 左腦就唔知負責o的咩咁囉
唔知有無錯呢~

大宅

原文章由 maggieddie 於 08-5-25 22:40 發表

以我所知 因為正常大部份人都係用右手多o既 而右手係連接左腦 左腦負責控制 所以大部份人都係用左腦多 咁就較少啟發右腦o既機會 於是就有o的有關啟發右腦o既o野
咁如果左右腦都同時用得多o既 我諗當然會比淨係用左 ...

TKS!!! 我都係知de唔知de。
最近見到有篇文章:人類終其一生大腦只運用了3%~4%,其餘97%左右都醞釀在潛意識的右腦當中,這也是21世紀人類最渴望、需要去開發的。那如何去開發這97%潛在的能量呢?唯一的方法就是透過圖像、想像、冥想、催眠、呼吸等方法的『右腦圖像記憶訓練』。所以都好有興趣知道,右腦BB係頂ge.
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

首頁

尾頁

跳至