嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

[size=130%]美國巴爾的摩約翰霍普金斯兒童中心一名醫生指出,不應讓未滿6個月大的嬰兒喝水,因為這可能令他們水中毒。中心兒科醫生安德斯(Jennifer Anders)說﹕「當他們想喝東西時,應餵母乳或喝奶。」

[size=180%]腎臟未發育成熟 易患水中毒

安德斯說,由於嬰兒的腎臟還未發育成熟,喝太多水會令他們將體內的鈉排出;缺乏鈉會影響腦部活動,水中毒的早期徵狀還包括過度活躍、疲倦、體溫過低、面部腫脹及癲癇發作。她補充,在炎熱天氣和便秘情况下,給他們喝一點水也未嘗不可,但最好前應該詢問兒科醫生。

[size=100%]2008年5月23日【明報/[size=100%]路透社[size=100%]】

男爵府

從來都無聽過有BB因為飲水而中水毒

大宅

o下!乜會咁o既咩?!

大宅

係產前班、見兒科醫生同社區護士時,佢地個個都異口同聲叫過我六個月大之前唔好餵水比BB飲。兒科醫生話餵水係以前既醫護方法。近這幾年因為有醫學報導出左黎話唔好餵,所以這幾年在北美所有醫護人員都叫媽咪們唔好餵六個月以下既B飲水。我問過香港一個兒科醫生朋友,佢都係咁話。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我平時都唔比, 不過近排佢厭奶, 尿尿都少咗, 無辨法, 所以有比水

子爵府

我有比bb飲d水, 因為bb之前唔飲水, d 便便係硬的, 後嚟bb肯飲d水, 便便就正常返...但唔會比bb飲太多水, 怕佢腎負荷唔到...

民房

但係唔飲水便便實在太硬了。。。。。适量都應該可以掛,問過醫生都話 ok, water poisoning is only if you start too early and give too much.....

複式洋房

吓...我囡囡初生時已比水佢飲,不過唔係太多, 佢各樣都ok. anyway 無論咩樣都好都唔可以過多.
hi hi!! 歡迎參觀 my blog.
[url]wiz.hk]

男爵府

我唸問題唔大0既.
我問過私家醫生, 佢都話必要情況下比BB飲水係無問題.
我地個年代, 阿媽咪又係一樣比水我地飲.....但我未聽過有中毒CASE喎

洋房

吓~~乜會既咩???我問過健康院醫生,佢只係話我知,bb飲得水多,個胃仔負荷唔到咁多野ja!!都無話俾我知會咁!!不過我都係俾少少,應該唔怕掛...?我兩日先俾佢飲一次水,因為佢勁唔like飲水
原文章由 BabyGorgeous 於 08-5-25 11:10 PM 發表
美國巴爾的摩約翰霍普金斯兒童中心一名醫生指出,不應讓未滿6個月大的嬰兒喝水,因為這可能令他們水中毒。中心兒科醫生安德斯(Jennifer Anders)說﹕「當他們想喝東西時,應餵母乳或喝奶。」

腎臟未發育成熟 易患水中毒
安德 ...

複式洋房

甘都唔会俾距饮过多既水啦,唔通距咀几啖都会搞到甘?

首頁

尾頁

跳至