自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

原文章由 一仔媽媽 於 08-5-26 00:07 發表
點可令蔬菜在雪櫃放長些時間都保持新鮮,
我將蔬菜放在保鮮袋,會出水好快壞,可怎樣長些時間都保持新鮮
thankyou

你試o下用報紙包住, 可以keep耐d

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

好媽媽勳章

Wrap the vegetables by newspaper and store them on the lowest rack of the refrigerator.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 一仔媽媽 於 08-5-26 00:12 發表

我唔想用報紙(不清潔),可用什麼紙,thankyou

啲菜種響啲泥度都唔清潔ga啦...mouth:

公爵府

畀面勳章

沖沖水, fing乾再入袋, 菜有番水份可以放得耐d
原文章由 湯圓圓 於 08-5-26 00:17 發表

啲菜種響啲泥度都唔清潔ga啦...mouth:mouth:" />

[ 本文章最後由 noodles9112002 於 08-5-26 00:22 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會洗左d菜之後用保鮮袋裝好,就咁可放3-4日.
但都要睇下係咩菜,好似菠菜既最多2日我就唔要la,d葉好快爛晒.

複式洋房

試下食先洗 如未食住唔好洗放入雪櫃

公爵府

好媽媽勳章

嫌報紙唔乾淨, 可以去文具店買雪梨紙用黎包囉
唔好洗水, 一有水份就快爛, 食之前至洗
其實報紙都唔算好dirty, 同埋係廢物利用, 夠環保呀

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ellawyc 於 08-5-26 00:38 發表
嫌報紙唔乾淨, 可以去文具店買雪梨紙用黎包囉
唔好洗水, 一有水份就快爛, 食之前至洗
其實報紙都唔算好dirty, 同埋係廢物利用, 夠環保呀

係呀,其實啲菜未買之前都唔會乾淨過張報紙,所以我都唔怕用佢包喇,食之前先洗,啲菜可以放3,4日都唔爛

男爵府

用報紙好work嫁.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我自己就先鋪一層 paper towel 响櫃桶底
之後加一層報紙同多一層 paper towel 先擺菜
d 菜响入面幾日都好靚

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

用報紙包,如有菜花一定要擇左 d 花,否則 d 花會扯左 d 水份,咁樣 d 菜會好快黃‧
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

報紙油墨有毒ga, 不過我都有照用. 我以前試過先包報紙後包膠袋, 而家就包咗膠袋再包報紙. 我覺得後者好d, 因為d菜唔會雪到乾哂, 雪咗幾日都仲好新鮮.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

you are not eating the newspaper so dont worry!
wrap the veggies in plastic bag before u wrap the whole thing in newspaper.

首頁

尾頁

跳至