自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我囡囡有外斜視,係明愛醫院睇梗,醫生而家同佢排期做手術,唔知要排幾耐,醫生話兩隻眼都要做,但係係點做我唔知,只知道要留院2-3日,問有冇疤痕,醫生話頭頭會紅,3幾個月後就會冇.
咁,我想問下各位媽咪,知唔知醫生講既意思係,眼白地方定係眼睛附近皮膚會紅.
因為有朋友話佢朋友,唔知係邊間醫院做眼手術(唔係明愛),攪到隻眼既眼白地方紅左年幾,跟住要去私家醫院再做先冇事.
而家好擔心,希望各位可解答.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-5-26 00:22 發表
我囡囡有外斜視,係明愛醫院睇梗,醫生而家同佢排期做手術,唔知要排幾耐,醫生話兩隻眼都要做,但係係點做我唔知,只知道要留院2-3日,問有冇疤痕,醫生話頭頭會紅,3幾個月後就會冇.
咁,我想問下各位媽咪,知唔知醫生講既意 ...

我都有係明愛眼科定期覆診, 我覺得D醫生似流水作業, 可能大部份都係睇糖尿眼同老人家睇白內障, 對佢地黎講好似例工事, 個個case都差不多

我係遇到小意外, 急症室轉介我去明愛, 即日有得睇, 個醫生(算係主診醫生吧)睇完之後要我排期做激光, 激光亦係佢同我做的, 做完之後的2次覆診亦係同一個醫生, 但之後覆診就每次不同, 個個都睇record多過幫我睇眼, 過程中眼見佢地睇D老人家都好...求其

你囡囡重細, 不如自己出去揾專科睇下, 安心D

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我爸爸咪多得呢班醫生搞到佢急性白內障導致盲左囉 ..............

舊年八月去覆診時求求奇奇做檢查,點知過左一個月左右突然失明,哥哥送佢左去急症室,跟轉再轉介去返眼科,再檢查話係急性白內障,即係熟晒所以睇唔到野‧

我地係極急之下好彩搵到私家眼科同佢睇,連醫生都話無可能熟到咁都檢查唔到,於是我地唔再等明愛,決定係私家醫生個度做手術‧

若果你覺得等下無所謂既可以等明愛囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

miriam,vinyasa
幫我女檢查果個醫生都好長細,佢上次叫我今次攞d相比佢對比,佢睇左之後話,原來呀女3歲已經開始有,跟住又要照眼低,我話上次米照過囉,佢話攞多d數據,方便日後做手術.
之前問過朋友,佢話私家醫院做要3萬,我想問係米真要咁貴.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我只可以講經濟上可以負擔就搵私家眼科做手術,你排得政府無一兩年都唔使旨意可以做手術‧

當年我二哥都係外斜視,媽咪都知私家眼科貴,但都決定盡早做手術,媽咪只係知道對眼好重要,雖然係窮,但都無去諗錢既問題,搵左胡志鵬幫二哥做手術‧

我爸爸做白內障 $15,000,未計之前檢查同覆診,但呢筆錢我地畀得好樂意同開心‧
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-5-26 01:32 發表
幫我女檢查果個醫生都好長細,佢上次叫我今次攞d相比佢對比,佢睇左之後話,原來呀女3歲已經開始有,跟住又要照眼低,我話上次米照過囉,佢話攞多d數據,方便日後做手術.
之前問過朋友,佢話私家醫院做要3萬, ...

Hello, 我自己本身兩隻眼都係患視覺脫落, 右眼做手術,左眼做激光,我係深水埗寶血醫院做,佢哋好專業,無論係近視遠視檢查,嚴重到好似我咁,佢哋都做得好好,佢哋嘅眼科醫生個個都係好有經驗嘅醫生,我一家都係寶血做定期眼科檢查(包括我囡囡).不過都好多人book同埋要一早去9:30前,因為D眼科醫生好多係私家醫院有病人,佢哋要趕第二輪..如果你唔怕煩,想第多間,不妨試吓...寶血眼科門診電話2386-4281

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

每一間醫院都有好醫生
只係夠唔夠儀器
我同阿仔做學能測驗聽覺有問題
醫生話要轉介問我最近係邊一間
我話係明愛
個醫生話身為一個醫生會建議我去瑪嘉烈
因為果邊儀器比較齊全
而我又咁睇
如果明愛唔夠儀器亦都唔會同佢做呢個手術
會轉介你去另一間醫院
做手術點都會有風險
但我相信香港醫生係專業

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

每一間醫院都有好醫生
只係夠唔夠儀器
我同阿仔做學能測驗聽覺有問題
醫生話要轉介問我最近係邊一間
我話係明愛
個醫生話身為一個醫生會建議我去瑪嘉烈
因為果邊儀器比較齊全
而我又咁睇
如果明愛唔夠儀器亦都唔會同佢做呢個手術
會轉介你去另一間醫院
做手術點都會有風險
但我相信香港醫生係專業

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-5-26 01:32 發表
之前問過朋友,佢話私家醫院做要3萬, ...

"3歲已經開始有......方便日後做手術"

咁排期排到幾時, 你囡囡而家幾大, 排期期間有無D咩可幫你囡囡以免排到個陣嚴重左...

大宅

虎到金來勳章

樂俊藍媽咪 : 我勸您 forget 明愛 - 超差!

miriam,
"我地係極急之下好彩搵到私家眼科同佢睇,連醫生都話無可能熟到咁都檢查唔到,於是我地唔再等明愛,決定係私家醫生個度做手術‧"
"我爸爸做白內障 $15,000,未計之前檢查同覆診,但呢筆錢我地畀得好樂意同開心‧"

我想問下您做白內障私家醫生 information. Pls pm to me. 我爸爸都係明愛醫院睇梗白內障(排梗), 但我都好怕明愛.

子爵府

原文章由 vinyasa 於 08-5-26 11:20 發表

"3歲已經開始有......方便日後做手術"

咁排期排到幾時, 你囡囡而家幾大, 排期期間有無D咩可幫你囡囡以免排到個陣嚴重左...

我囡囡啱啱8歲,係舊年10月佢因為咳,去明愛睇急症,咁急症室d醫生話好似有d斜視,叫我覆診時話比醫生知,覆診果個醫生話有,轉介去睇眼科.11月已經睇左一次,23/5睇第2次,到23/6再睇視覺矯正.個姑娘話唔知排到幾時,有期打電話比我,話如果唔一定要長假期就好快,佢話有個一定要長假期,由05年等到而家都未做.
醫生睇過呀女話無近視,只係外觀問題,話而家影響唔大,叫我得閒同佢對下焦.

子爵府

原文章由 natnat_tsang 於 08-5-26 10:41 發表

Hello, 我自己本身兩隻眼都係患視覺脫落, 右眼做手術,左眼做激光,我係深水埗寶血醫院做,佢哋好專業,無論係近視遠視檢查,嚴重到好似我咁,佢哋都做得好好,佢哋嘅眼科醫生個個都係好有經驗嘅醫生,我一家都係寶血做定 ...

唔該晒!
我想問寶血醫院係米私家醫院?係米好怏有得做?

王國長老

經過我爸爸事件呢個大教訓,舊年囡囡畀同學整親隻眼,我開頭都想送去急症室 ...... 諗諗下最終都係會轉介明愛眼科,跟住好彩有帶私家眼科卡片,即時搭的士出去睇,前後兩個鐘都唔使就可以返屋企‧

係明愛 ...... 重唔畀佢地玩到我發癲咩!隨時搞你一大輪都未知隻眼有無事!

大宅

明愛....唔掂~
我個仔響明愛睇左幾年眼科,等就等勁耐,d醫生同護士勁求其,我而家都唔同個仔去睇~

首頁

尾頁

跳至