自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

{{醉雞翼}}你地用什麼汁料淹的雞翼?
ThankS

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 手提電腦 於 08-5-26 04:16 發表
ThankS

最方便買支醉雞汁...唔係既話,要整幾日架

珍珠宮

好媽媽勳章

ThankS

最方便買支醉雞汁...唔係既話,要整幾日架

大宅

畀面勳章

雞本身洗淨,之後加雞粉,鹽少許奄咗,可以入味.醉雞我不太懂‧但用白酒有兩種煮法‧.........1)李錦記瑞士汁加白酒.2)白酒加香茅,芫莤放入雞裡面蒸.我試過用飯煲蒸更滑,火喉更加好.

子爵府

我會先用水煮熟啲雞先, 記得僅僅熟好啦, 否則啲肉會好嚡, 然后拎起滴乾水, 再用花雕酒浸雞, 放雪柜, 一般2日都食得架啦...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回應chinghomama

我自己係上海人,chinghomama佢既做法係比較正宗,不過我記得阿媽教話最隻雞係熱水拎出黎果陣時,可以俾少許鹽抺一抺隻雞先至加酒,如果想快D醉,D酒要倒過雞最頂,不過晒酒一D,我阿媽就倒一半先,跟住遲D再反轉隻雞,如果係自己屋企人食,咁就可以切開先再倒酒,D好既紹興酒都幾貴架。

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chinghomama 於 08-5-26 11:20 發表
我會先用水煮熟啲雞先, 記得僅僅熟好啦, 否則啲肉會好嚡, 然后拎起滴乾水, 再用花雕酒浸雞, 放雪柜, 一般2日都食得架啦...

I did the almost same steps as chinghomama~

But, before soak the chicken wing into wine, I'll soak them into ice-water until all of those become icy~

Very yummy~

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 小二黃 於 08-5-26 12:14 發表
回應chinghomama

我自己係上海人,chinghomama佢既做法係比較正宗,不過我記得阿媽教話最隻雞係熱水拎出黎果陣時,可以俾少許鹽抺一抺隻雞先至加酒,如果想快D醉,D酒要倒過雞最頂,不過晒酒一D,我阿媽就倒一半先,跟住遲D再 ...

同鄉喎........我阿媽仲會加花椒八角

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ThankS

希望幫到你
http://hk.myblog.yahoo.com/tony-karen

子爵府

多謝各位mami既贊賞啦, 其實我好鍾意食上海菜, but我無煮過醉雞架....
好多上海菜, 我都係喺出面食過, 然後返屋企試下煮咁囉, 反而蒜泥白肉我就有整过喎, 我妹夫食過都話好正呀...
另一味我試煮過既係干扁四季豆, 都唔錯架, 連我老公咁咀雕, 都話同我試食果間菜館既味道差唔多...
果一刻真係好有自豪感架....

別墅

我就係踉蘇絲黃的做法.
首先將雞翼放落大煲滾水直至浮起, 關火蓋蓋約15分鐘, 取出放入一大盆冰水直至完全冰凍為止, 如屬全翼可冰凍後砍件.
汁: 用一量杯份量的花雕酒+半杯魚露+大約7茶匙(滿)砂糖(可按自己喜好加或減)
雞翼冰凍後和汁同放入密實盒放入雪櫃下格雪最少一晚, 取出可食.

男爵府

蒜泥白肉

Hi chinghomama

請問蒜泥白肉個汁點整先好食呀?

原文章由 chinghomama 於 08-5-27 14:56 發表
多謝各位mami既贊賞啦, 其實我好鍾意食上海菜, but我無煮過醉雞架....
好多上海菜, 我都係喺出面食過, 然後返屋企試下煮咁囉, 反而蒜泥白肉我就有整过喎, 我妹夫食過都話好正呀...
另一味我試煮過既係干扁 ...

子爵府

原文章由 chongamy 於 08-5-27 15:25 發表
Hi chinghomama

請問蒜泥白肉個汁點整先好食呀?

我自己好簡單, 用適量生抽, 小量老抽, 糖適量, 攪拌, 落鑊略煮至滾起, 關火盛起后才加蒜泥 (蒜泥份量隨個人喜好)
千萬記得唔好將蒜蓉先爆香呀, 因為整呢個汁, 一定係用生既蒜泥, 作用係要生蒜既辛辣味, 用左熟蒜就無呢個風味架啦....
不过, 你都可以將蒜泥連同醬汁一同攪拌下鑊, 或先煮滾醬汁才后加蒜泥, 2樣都得, 隨你喜歡.... (我呢個係自己調校既醬汁, 唔係正宗做法, 如另有mami有正宗蒜泥白肉醬汁做法, 請指教)
希望你會整到你鍾意食既蒜泥白肉啦....

大宅

玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至