跳至

首頁

尾頁

洋房

時間過得好快!囡囡已經食咗1年人奶。但最近因去健康院打針時發現佢輕磅(同6個月磅時嘅磅數差唔多 )!但由於囡囡依家係食2餐粥仔,而且係食1個大人碗份量,同埋煲得都幾「杰」!另外,佢依家都瞓得算ok!1晚醒1-2次食奶,然後再瞓,1日加埋午睡,每日都可以瞓到12-13個鐘,都算係食得瞓得,但囡囡依然唔長肉! 依家健康院醫生話怕囡囡身體有問題,怕佢唔吸收,2個月後要返去再磅過,若果都無咩重就要睇專科醫生! 依家奶奶同我阿媽同我c6都話係我d奶唔夠營養,搞到囡囡咁輕,叫我唔好餵人奶!其實佢哋一路都唔贊成我餵人奶,不過我好堅持,但依家佢哋話我唔識湊囡,又硬頸,結果搞到囡囡咁!我好內疚,好唔開心! 我想問吓,如果依家轉食奶粉,邊隻牌子好d?係未日本奶粉會無咁甜同似人奶多d呢?謝謝各位姊妹!

大宅

susuki415,
haven't seen you online for a long time. I still remember the baby picture on your profile.

I think you should be proud to become a 奶媽 for 1 year. it's not easy at all. I am a 人奶媽 as well. although I don' t have enough for her, but I do feed her at least 1-2 meals per day.

as for your concern on weight, I DO NOT agreed the thought that it is because of your milk which make her less weight. did you ask the 健康院姑娘 if this really because of your milk that make her light weight? I don't think your 99, c6 or your mom put the blames on you. (and trust me, the SAME thing happened to me)

I don't think you need to stop entirely. if not, you can do 50-50 milk powder with mother's milk.

besides the nurition value in mother's milk, I want to assure you that it does help to stablize baby's emotions.
2 weeks ago, siu fong was really ill. she refused to drink any water nor milk, the only think she drink was mother's milk. although it was really really tough for me, I do think it's worthed to keep on feeding.

洋房

原文章由 yuenru 於 08-5-26 10:27 發表
susuki415,
haven't seen you online for a long time. I still remember the baby picture on your profile.

I think you should be proud to become a 奶媽 for 1 year. it's not easy at all. I am a 人奶媽 ...

Hi! yuenru,
其實健康院d姑娘同醫生都話唔關餵人奶事,人奶係最有營養嘅食物,但我99、mama及c6唔係咁唸,佢哋都覺得係我d奶無營養,亦同佢哋嘈過好多次(由囡囡出世至依家),依家囡囡咁樣,我都唔敢再講嘢,只係好在姑娘叫我可以比囡囡當下午茶咁,只下午荼先飲奶粉,而早晚飲人奶,bb先可以維持抵抗力啊!所以我會嘗試咁做先,不過因我係全職奶媽,所以我無泵奶,若果只食早晚,我唸d奶量都好快下降,所以唸住餵得幾耐得幾耐呢!

別墅

hi . 其實bb 都大, 唔係單靠人奶黎吸收營養, 反而係靠 粥仔做正餐. 人奶or 奶粉已經係變左
副餐.
我仲未收工. yoyo 都係當早餐. 下午茶 同臨訓 又或者我得閒就捭佢飲下當水咁.佢先飲奶奶. 其他都係食正餐.
其他人點講都好. 你自己係最錫佢既人. 你自己可以堅持架ma.
我會支持你架. 因為 我捭yoyo 飲奶奶. 我都有個信念., 就係 人奶最天然. 同最健康既. 我宜家仲有得餵 就餵多d.遲d yoyo 自己介左奶. 就追唔返lu. 嗚嗚嗚!
都係個句. 牛仔飲牛奶. 馬仔飲馬奶. 人仔飲人奶.
奶粉都係d人後天加工既野. 邊有可能最健康.
而且. 奶粉既 廣告好多都係:
成份 最接近人奶. <-- 並不是 成份好過人奶.
如果有奶粉 肯大大隻字咁講. 好過人奶既話.
我第一個自己試黎飲. <-- 係我自己去試喎, 呵

洋房

原文章由 咕嚕 於 08-5-27 01:28 發表
hi . 其實bb 都大, 唔係單靠人奶黎吸收營養, 反而係靠 粥仔做正餐. 人奶or 奶粉已經係變左
副餐.
我仲未收工. yoyo 都係當早餐. 下午茶 同臨訓 又或者我得閒就捭佢飲下當水咁.佢先飲奶奶. 其他都係食正餐.
其他人 ...

hi! 咕嚕!
咁妳bb依家有幾多磅呀?係未真係食人奶會輕d?但我囡囡真係超輕!6個月磅到依家都只係重咗1磅左右,連條體重線都掂唔到,重要係有段距離嗰隻呀! 因為由囡囡出世至今,我99、mama及c6都唔贊成我餵人奶,所以為此事已成日同佢哋嘈,依家囡囡咁,我仲邊有力同佢哋嘈呢?所以我唸住人奶再補奶粉比囡囡飲,我都想繼續餵,我唸住餵得幾耐得幾耐呢!

別墅

Don't worry too much!! You do a good job for a fully breastfeed mum, ignore other ppls non sence comment, ma ma milk are the best ar it's full of 營養 to baby gar, and I agreed 咕嚕 says BB now not 單靠人奶黎吸收營養, 反而係靠 粥仔做正餐. 人奶or 奶粉已經係變左副餐. I feed my baby morning and night time, also baby not gain weight lot because baby now start very active and use up her energy, so now worry as long as baby eat well, active, and healthy is important ar, keep on ar don't easy give up

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

I want to clap for you 好偉大 ar!

原文章由 咕嚕 於 08-5-27 01:28 發表
副餐.
其他人 ...

大宅

唔好唔開心啦,唔好懷疑自己同媽媽奶呀。
我囡囡全人奶都係好細粒仲好細食,星期四先去健康院磅重,不過之前同佢磅都係18磅到。同佢出街d人成日都問佢係咪得6個月,同d人講話佢1歲,d人就會話 '下唔係呀馬咁細粒嘅'。我聽到都灰灰地架,不過我又無諗過轉奶粉喎,我覺得可能係佢吸收無咁好,而且我本身都係細細粒,無理由我個b大大舊架。
其實咕嚕講得好啱架,而家bb己經食固體食物,可以喺其他嘢到吸收營養,唔使擔心咁多,最緊要身體健康呀。
我而家返工,呀b就食冰奶兩次每次都係3安到 (真係好細食架),食粥兩次每次1-2碗,我放工返到屋企就任食媽媽奶,半夜都係。我之前都成日好煩惱,我覺得佢食得太少,太細粒,仲食夜奶。攪到自己成日唔開心,但我又咁諗,每個人都唔同,佢可能真係細食呢,佢餓就會食架啦。而夜奶我之前都同佢介咗一個星期,但我又無堅持,因為佢真係想食,況且佢平時食咁少,佢食咪比佢食囉。可能好多人唔同意,包括我媽媽,但佢係我個b,使乜理人點講喎,我同呀b覺得開心咪得囉。我希望餵到佢自然離乳。
所以最緊要自己開心,呢道好多人支持你架,加油呀!
奶媽們加油呀!

別墅

冇錯la. 好多mama 都會支持你.
而且個個bb 都唔同架. 仲會好睇遺存架. 好似我咁, 我自己就細細粒. 所以yoyo 都係細細粒架. 佢宜家都係 18鎊幾. 但都係白白淨咁. 食又唔食得好多, 去健康院 話正常就得.
我知好多人都想. 個b 肥c大隻. 面仔肥到差唔多睇唔到眼先叫可愛, 叫健康. 但我同我c6就完全唔係咁唸.
不過. 如果個bb 體重 係唔符合健康院既標準. 健康院都會同你講la. 但就唔會關係唔係人奶事. 反而係你屋企人只係將個責任推係你度.

你個b 平時食咩粥仔?
我yoyo 平日 既粥仔(一日兩餐):
魚湯,瘦肉,菜碎<--基本必有材料
南瓜蓉,木瓜,番薯,紅羅白,羅白,番茄,<--自選配塔

伯爵府

吾洗太擔心, 我仔轉左奶粉一個多月, 身形同體重依然冇變, 不過我確信人奶的可貴, 我2 隻小魔怪身體都好好, 雖然細佬係皮膚差少少有濕疹, 不過一樣好精靈鬼馬.
你一日仲有奶的話, 希望你可以再為bb 堅持下去, 之前四川地震中, 有多少bb 跟母親分離, 有一個知道自己命不久矣, 但仍然為寶寶餵奶, 又有一個母親, 用自己的奶餵飼四個不相識的餓寶寶, 聽到這些令人感動又心疼的真人真事, 我真係覺得媽媽好偉大, 人奶媽更可敬!!!
加油!!!

別墅

冇錯la. 好多mama 都會支持你.
而且個個bb 都唔同架. 仲會好睇遺存架. 好似我咁, 我自己就細細粒. 所以yoyo 都係細細粒架. 佢宜家都係 18鎊幾. 但都係白白淨咁. 食又唔食得好多, 去健康院 話正常就得.
我知好多人都想. 個b 肥c大隻. 面仔肥到差唔多睇唔到眼先叫可愛, 叫健康. 但我同我c6就完全唔係咁唸.
不過. 如果個bb 體重 係唔符合健康院既標準. 健康院都會同你講la. 但就唔會關係唔係人奶事. 反而係你屋企人只係將個責任推係你度.

你個b 平時食咩粥仔?
我yoyo 平日 既粥仔(一日兩餐):
魚湯,瘦肉,菜碎<--基本必有材料
南瓜蓉,木瓜,番薯,紅羅白,羅白,番茄,<--自選配塔

複式洋房

健康院要你bb再番去磅重, 可能都係穩妥d啫, 過多兩個月睇睇點啦! 呢兩個月比多d唔同嘅材料cook congee啦!, 你亞b可以食到一碗大人碗嘅杰粥, 好叻啦!我亞b都係全人奶到6個月,由出生6lb9oz到6個月18lb6oz,都好大增長,所以唔關人奶事, 而且人奶b係無奶粉b咁重!
反而我亞b唔係咁肯食粥,所以呢6個月都係重咗1lb多d咋,我未番健康院, 可能都會比姑娘"罵"?

不過你亞b係咪高咗好多呀?有個醫生講話有d baby會先長高先喎!

我agree之前有媽媽話continue喂人奶, 因bb病了甚麼也不吃不drink, 但是就會keep on 啜媽媽, 為了這個我也keep on!

人奶媽努力呀!

洋房

咕嚕及各位親愛嘅媽媽,多謝妳哋嘅支持呀!真係好感動!
其實醫生係擔心因我囡囡係食得叫多(粥仔有魚肉、豬肉碎、菜同蛋黃),但唔長肉,所以怕佢吸收方面有問題!好多老人家都話呢d叫「長計唔長肉」,bb健康精靈就得!我都明!但我囡囡出世時有6.3磅,但依家1歲只有15磅,真係好驚呀!我又費事再同我mama、c6嘈,所以依家唸住下午茶食奶粉,早晚會堅持繼續餵人奶,希望2個月後會重d啦!Avis0520,我囡囡都有食夜奶,會食1至2次,我都會繼續照餵呢!

首頁

尾頁

跳至