想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人做左4次試管,由于卵巢功能唔好,第一次做先一個卵,結果無取,第二做取左4個卵但配唔到胚胎 ,無的放,第三次做又系取左4個卵醫生仲話配到3個好靚既胚胎但放左唔成功,第四次做打針第8日流 左好多血,結果醫生話D卵泡長唔起先流血要取消,當時醫生叫我唔好再浪費錢做第5次,我聽左之後成個人呆左都唔知自已點樣翻到屋企,我好想要BB,我先28歲,究竟應唔該放棄,我現的心好痛好痛。

大宅

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 00:39 發表
本人做左4次試管,由于卵巢功能唔好,第一次做先一個卵,結果無取,第二做取左4個卵但配唔到胚胎 ,無的放,第三次做又系取左4個卵醫生仲話配到3個好靚既胚胎但放左唔成功,第四次做打針第8日流 左好多血,結果醫生話D卵泡 ...

你先得28歲,梗係唔好咁早放棄啦.
你係咪fsh 過高呀?你fsh幾多呀?
你睇邊個醫生呀?
佢幫你用咩protocol 呀? long protocol or short protocol 呀?
你睇邊個醫生呀????

洋房

You are only 28, of course you shouldn't give up.. Maybe you can consult with another Doctor..
I'm 27, will turn 28 too.. and I just started the treatment.

How is your FSH?

Good Luck!

大宅

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 00:39 發表
本人做左4次試管,由于卵巢功能唔好,第一次做先一個卵,結果無取,第二做取左4個卵但配唔到胚胎 ,無的放,第三次做又系取左4個卵醫生仲話配到3個好靚既胚胎但放左唔成功,第四次做打針第8日流 左好多血,結果醫生話D卵泡 ...

平常心d啦, 唔應該放棄, 不如你試吓停停唔好做treatment住, 自己睇中醫調理下先啦. 放鬆心情, 去吓旅行, 可能會有意外驚喜, 我都有個friend七年都冇, 子宮有好多問題仲有好多病痛, 佢努力咗七年終於成功咗啦.

[ 本文章最後由 Flyfive 於 08-5-26 10:08 編輯 ]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

或者試下睇中醫調一調理先. 之後再睇另一個醫生做ivf

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

或者試下睇中醫調一調理先. 之後再睇另一個醫生做ivf

複式洋房

28歲how come會卵巢功能唔好? 醫生有無講?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

點解做咁多次都係成績咁差? 妳先28, 唔好放棄呀!
1) 妳到底fsh幾多?
2) 物嘢醫生幫妳做架? 冇d good suggestion咩?
3) 醫生用藥份量點?
4) 一定要轉醫生, 可能佢個做法對妳唔work呢?
5) 做咁多次, 妳有冇去睇中醫, 做針灸呀? 一定要調理下, 雙管齊下!

別墅

我先生系北京做野,所以我系北京做,北京做試管都唔平,加上好多人話北京唔比香差,所以4次都系北京做,我做左4次,用左3种方案,其中第三次同第四次都系m第2天開始打針,好似話短方案。我驗血的結果:
fsh:7.28
LH:2.84
E2:82
PRL:25.74
T:35.2

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我SUGGEST妳返香港做, 相信香港D醫藥樣樣都會好D.
仲有, 妳有冇試過針灸呀, 好多醫生都BUY呢樣嘢, 可以一試. 中醫中藥, 要睇人夾人, 可能妳只係未搵到夾嗰個.
其他指數我就唔記得清楚, 但睇妳嘅FSH又唔係好高, 點解反應咁差呢?
妳仲咁後生, 一定有方法...

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 12:40 發表
仲有我系香港睇左唔少中醫,我覺的中醫幫唔到我

伯爵府

我SUGGEST妳返香港做, 相信香港D醫藥樣樣都會好D.
仲有, 妳有冇試過針灸呀, 好多醫生都BUY呢樣嘢, 可以一試. 中醫中藥, 要睇人夾人, 可能妳只係未搵到夾嗰個.
其他指數我就唔記得清楚, 但睇妳嘅FSH又唔係好高, 點解反應咁差呢?
妳仲咁後生, 一定有方法...

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 12:40 發表

別墅

大宅

你會唔會考慮返香港做 ? 試一試 ? 另外先生既精子報告ok嗎 ?? 如果兩都有問題, 我建議你休息一至兩個月, 先服中葯,改善大家既體質先, 之後再做ivf, 可能會好好多, 你唔好放棄, 大把機會 ! 先對症下葯, 再試過 !!!! 努力 !!!

複式洋房

回覆 #13 tfhung150 的文章

You are still young, so don't give up. Why don't you come to HK and see 梁家康醫生 (Tel: 2523 3007). He is located in Central. He is the first person in HK to do the test tube baby (I think back in 1980). He should able to help you.

Good luck !!!

別墅

原文章由 babybaby08 於 08-5-26 13:38 發表
You are still young, so don't give up. Why don't you come to HK and see 梁家康醫生 (Tel: 2523 3007). He is located in Central. He is the first person in HK to do the test tube baby (I think back ...

其實我當初去做ivf系因為先生精子極少(幾乎無),沒想到我卵巢功能都唔好,就算我去睇醫生,我都唔會有機會自然受孕,所以試管是我們維一的出路。

伯爵府

tfhung150,
babybaby08所講嘅梁家康醫生係香港最出名嘅IVF醫生嚟, 香港第一名試管嬰兒就係出至佢手.
如果妳唔會CONSIDER番香港試下, 我諗我哋真係唔知妳在北京D醫生OR IVF 程序&用藥同香港有咩唔同.
仲有, IVF裡有ICSI, 唔知北京D醫院有冇用喱個方法幫妳呢? 因老公D精精極少, 一定要用喱個方法, 先有最好效果.
ANYWAY, 都祝妳早孕!

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 14:51 發表

其實我當初去做ivf系因為先生精子極少(幾乎無),沒想到我卵巢功能都唔好,就算我去睇醫生,我都唔會有機會自然受孕,所以試管是我們維一的出路。 ...

珍珠宮

畀面勳章

但係都要身體有一個適合孕育胚胎既環境先可以令佢係你身體內成長架...
中醫雖然未必令你有到bb,但一定可以改善你既體質同埋子宮環境...唔好盲目覺得只有ivf先可幫到你就不斷去試.你都要了解翻自己點解後來打針會出血...我係試第一次ivf時都係打左5枝針之後無故出血,就算之前試自然有同第一次iui,食親排卵藥同打針,中途一定感冒的,最後俾我搵到左一個同我夾既中醫同另一個針灸扶助,係做第2次的iui時,打排卵針,touchwood完全沒感冒...卵子形狀明顯俾之前係靚左好多...
先生精子少..中藥都幫到架...
建議你自己都休養一段時間,養好身子先再做一次ivf

男爵府

tfhung,

妳咁後生, 比我就唔會咁快放棄!!
如果可以, 我覺得妳返黎香港做ivf會好d!!
另外, 中醫一定要睇. 一定要調理好身體先再做!

同埋睇中醫真係冇咁快可以睇到效果, 一定要花d時間!!!

大宅

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 12:38 發表 我先生系北京做野,所以我系北京做,北京做試管都唔平,加上好多人話北京唔比香差,所以4次都系北京做,我做左4次,用左3种方案,其中第三次同第四次都系m第2天開始打針,好似話短方案。我驗血的結果: fsh:7.28LH:2.84E2:82PRL:25.74 ...

tfhung,

須然,就咁睇,好似fsh 唔係太高.但因為你E2 好高(normal = 25-27).E2高係會supress fsh 既.所以你既真實fsh 應該係比現時既reading高好多.所以,你既卵巢功能,應該真係唔係咁好.似乎你既treatment method 都幾正確,因為你話第三,第四次用short protocal ( 我估你第一,二次係用long protocol). 佢地可以見第一,二次用long protocol 反應唔係咁好,所以第三,四次就轉short protocol, e 個都係好正確既做法.因為一般卵巢功能唔好/高齡既case都係用short protocol. (我諗佢地見你年輕.就算你卵巢功能唔好,都盡量幫你試左long protocol 先,因為如果得, short protocol 會效果好d 的.)

須然你幾次ivf 既result 都唔係太好.但你第二次ivf 都有4個good embyros, 具實都有chance ga. 只要多嘗試,就會成功ga la.我個人覺得,你可休息幾個月.再試.我覺得你而家間clinic ok ga. 因為卵巢功能唔好既case,係要比一般case 試多好多次完會成功ga.

須然我覺得你宜家個clinic處理得你個case 都好好. 但如果你真係想轉醫生,我可介紹 dr. tay 比你.佢做好多卵巢功能差既case ga. ed case 係難做d, 好多dr. 都冇心機做ed case,但佢就好有耐性做 e d case ga. Tel: 3521 0631. 你要努力,比心機呀! 加油!!!!

大宅

原文章由 tfhung150 於 08-5-26 12:38 發表 我先生系北京做野,所以我系北京做,北京做試管都唔平,加上好多人話北京唔比香差,所以4次都系北京做,我做左4次,用左3种方案,其中第三次同第四次都系m第2天開始打針,好似話短方案。我驗血的結果: fsh:7.28LH:2.84E2:82PRL:25.74 ...

tfhung,

須然,就咁睇,好似fsh 唔係太高.但因為你E2 好高(normal = 25-27).E2高係會supress fsh 既.所以你既真實fsh 應該係比現時既reading高好多.所以,你既卵巢功能,應該真係唔係咁好.

似乎你既treatment method 都幾正確,因為你話第三,第四次用short protocal ( 我估你第一,二次係用long protocol). 佢地可以見第一,二次用long protocol 反應唔係咁好,所以第三,四次就轉short protocol, e 個都係好正確既做法.因為一般卵巢功能唔好/高齡既case都係用short protocol. (我諗佢地見你年輕.就算你卵巢功能唔好,都盡量幫你試左long protocol 先,因為如果得, short protocol 會效果好d 的.)須然你幾次ivf 既result 都唔係太好.但你第二次ivf 都有4個good embyros, 具實都有chance ga. 只要多嘗試,就會成功ga la.

我個人覺得,你可休息幾個月.再試.我覺得你而家間clinic ok ga. 因為卵巢功能唔好既case,係要比一般case 試多好多次完會成功ga.

須然我覺得你宜家個clinic處理得你個case 都好好. 但如果你真係想轉醫生,我可介紹 dr. tay 比你.佢做好多卵巢功能差既case ga. ed case 係難做d, 好多dr. 都冇心機做ed case,但佢就好有耐性做 e d case ga. Tel: 3521 0631. 你要努力,比心機呀! 加油!!!!

首頁

尾頁

跳至