懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問我剛有咗, 但我食開有隻GNC既葉酸有400mcg, 但有d姊妹就食Materna (惠氏果隻), 但得1mcg, 咁係咪 GNC多d葉酸會好d ?
請問姊妹有咩意見 ??

別墅

回覆 #1 Wishhavebb 的文章

我現在都有了BB,醫生開了隻只是葉酸的給我食,每tablet 有5mg。
懷孕期係額外需要最少400mcg,葉酸即使食多了身體也會自然排出,對身體是不會有影響的。放心....這是我醫生話我知的。

洋房

Materna should have 1mg 葉酸, not 1mcg.

原文章由 Wishhavebb 於 08-5-26 00:09 發表
我想問我剛有咗, 但我食開有隻GNC既葉酸有400mcg, 但有d姊妹就食Materna (惠氏果隻), 但得1mcg, 咁係咪 GNC多d葉酸會好d ?
請問姊妹有咩意見 ??

大宅

原文章由 chris123 於 08-5-26 11:56 發表
Materna should have 1mg 葉酸, not 1mcg.

唔好意思, 我想問, mcg多d, 定係mg ?? 同埋有咩分別 ?? mcg多過mg ? 如果兩者冇分別, 1mg咪唔夠 ????

大宅

醫生開比自己就好穩陣,我去驗完孕之後,醫生開左3week葉酸比我,我食完再去配返一個月份量都係$30 only ,一日食一粒,份量又唔洗怕唔夠

洋房

actually i don't know what mcg is. Normally if you look at the components breakdown,

materna has 1mg
pregnacare (another brand) has 400ug (i.e. 0.4mg)

the pills given by doctors normally is 5mg. I consulted a pharmacist who says 400ug is enough.

btw materna does not have calcium so you may also take calcium supplement.

原文章由 Wishhavebb 於 08-5-26 13:45 發表

唔好意思, 我想問, mcg多d, 定係mg ?? 同埋有咩分別 ?? mcg多過mg ? 如果兩者冇分別, 1mg咪唔夠 ????

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

mcg is the same as ug which means microgram.
(mg means milligram)

原文章由 chris123 於 08-5-26 13:56 發表
actually i don't know what mcg is.

首頁

尾頁

跳至