跳至

首頁

尾頁

大宅

11月份帶1歲囡去旅行, 韓國定越南好呀?

我打算11月份帶埋剛滿1歲嘅囡囡去旅行, 去韓國定越南好呀? 大家比d意見

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你係跟團定自由行?
我自己就比較懶,有plan過去paris disneyland(我住ireland),但怕麻煩,而家仲諗緊!!因為bb太細!

如果你跟團,我覺得你唔好太細帶bb去旅行,因為有bb跟住,好多野都唔方便,人地其他人未必鍾意/樂意去等你地...

侯爵府

好媽媽勳章

帶小朋友出外,兩個地方,似乎韓國好D,因為感覺上比越南現代化D,應該衛生會較好,另外又多D野買俾細路呢...再講,大吉有咩事要搵醫生,好似都會信得過D...
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

韓國定越南, 我會選擇韓國, 因為衛生情況好d!

不過韓國我都帶bb去過呀!
我只同bb4個月大去台灣, 10個月大去過日本~ 2處都肯定沒問題~

自己能力做到, 就自己去!
因為bb要食奶, 隨時可以停低~
bb同大人唔想早起身, 又可以自己遲d先出酒店, 唔洗下下俾旅行團趕住~~

[/url]

大宅

好媽媽勳章

AGREE, 越南真係落後好多

原文章由 tsznok 於 08-5-25 11:21 發表
帶小朋友出外,兩個地方,似乎韓國好D,因為感覺上比越南現代化D,應該衛生會較好,另外又多D野買俾細路呢...再講,大吉有咩事要搵醫生,好似都會信得過D...

男爵府

兩個地方我都揀去韓國, 因為vietnam仲係比較落後.....

別墅

我都會揀去韓國..
不過11月韓國已經好凍喎.. 你要買定好多禦寒衣物俾囡囡..

大宅

我會揀去韓國,衛生情況好好多,相比之下韓國感覺都先進d

大宅

當然係韓國啦!先進D+衛生環境比較好.不過我覺得豉油痕好過跟團, 因為時間可以自己話事, 想瞓就瞓;想玩就玩;想食就食

大宅

回覆 #3 JD11 的文章

be careful ah... quite cold ga... bring enough clothes for bb... troublesome when she gets sick there...

大宅

AGREE

原文章由 sun_sze 於 08-5-26 14:38 發表
當然係韓國啦!先進D+衛生環境比較好.不過我覺得豉油痕好過跟團, 因為時間可以自己話事, 想瞓就瞓;想玩就玩;想食就食

大宅

好多謝咁多位媽咪意見, 不過而家可能下年2月尾, 3月頭先去到, 因為爹地要果陣先請到假喎 .

不過聽講2歲以下BB跟團去旅行唔使錢, 係唔係架? 邊間咁好呀?
想問有無媽咪知呀?:;pppp:

珍珠宮

係呀!!

我都好想知道邊間旅行社有這個優惠呀!!!

我都想帶我個BB一起去旅行呀!!

THANKS!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

同意──如果只是兩者取其一。

不過,除咗自遊行,個人覺得帶住小BB,渡假景區/酒店較為合適。太過「都市」的活動如逛街購物/刺激機動遊戲唔適合BB,大人揍住BB都唔得啦。但係渡假景區/酒店有陽光海灘,大小BB泳池,可以俾BB玩水玩沙。有些酒店還有兒童遊戲室,可以俾BB玩吓玩具/大型遊樂設施如滑梯。有些酒店還有托兒服務,如果你捨得又放心,咁你兩公婆就可以出去鬆一鬆。

渡假景區/酒店也有很多選擇:海南島、沙巴、布吉﹝Lagoona﹞等等......。

quote]原文章由 sun_sze 於 08-5-26 14:38 發表
當然係韓國啦!先進D+衛生環境比較好.不過我覺得豉油痕好過跟團, 因為時間可以自己話事, 想瞓就瞓;想玩就玩;想食就食 [/quote]

首頁

尾頁

跳至