婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨天去了99到bbq~~不開心~真的~~

見到c6的姊姊妹妹99我就好不開心~

c6的妹常做一d我不想c6做的事~~打麻雀~飲beer~~

之前我不覺得有問題~~但今次我看到佢細妹是想我不開心的~~在我面前不停叫c6~~去拿beer~~~過來一起打牌~~~~~~~~~~好憎好憎~~好想離開c6~~不想同佢說一句話~~
而且在bbq的過程中我被油燒到成2個水泡~~c6只是在笑

激死我~~~

佢個細妹不知什麼心態的~~黑人憎~~

珍珠宮

唔想老公去打牌, 咪拉住佢一齊燒野食囉~
唔想佢飲啤酒, 咪攞第2d野飲比老公, 然後用溫柔語氣話飲得多啤酒唔係幾好架~

不過最緊要係, 係老公家人面前比面老公, 私底下你點使佢都得, 係佢屋企人面前使佢, 佢好冇面架~ 咁下次佢d家人對你唔好, 佢唔會幫你出頭架!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

原文章由 小寶貝兒 於 08-5-26 15:15 發表
唔想老公去打牌, 咪拉住佢一齊燒野食囉~
唔想佢飲啤酒, 咪攞第2d野飲比老公, 然後用溫柔語氣話飲得多啤酒唔係幾好架~

不過最緊要係, 係老公家人面前比面老公, 私底下你點使佢都得, 係佢屋企人面前使佢, 佢好冇面架~ ...

我沒有在佢的家人發脾氣~我已經訓練自己要笑面迎佢家人 ~~~我是十分十分的不明白佢細妹佢亞媽(99)都是不停比beer~c6飲~~我亦攞了第2d野飲比c6佢細妹立即話:有beer喎~~ 我都不知可以點~~見到佢細妹的開心樣我突然感到佢地是想我同的c6嘈~因為佢地知我不like c6打牌,飲啤酒,

珍珠宮

畀面勳章

唔好意思!其實好少事姐,飲啤酒同打牌都係大家高興開心玩吓,除非佢容易飲醉,至於打牌係普通衛生麻雀無所謂,其實好多家庭都這樣做(註:我不懂打牌的)

男爵府

係lor,一家人聚會都係咁架拉,飲吓啤酒, 打吓衛生麻雀,成年人黎架,係屋企飲啫,又唔係同外人...

[ 本文章最後由 LouBB 於 08-5-26 16:59 編輯 ]
王子

大宅

我覺得你姑仔可能只係知道你c6鍾意飲beer同打牌, 所以投其所好啫, 又未必刻意令你唔開心, 亦都有可能佢覺得你管得你c6太嚴, 佢想幫你c6放下假, 知佢offer, 你不便插手, 咁你c6可以母鬆一鬆, 佢地兄妹情深, 你又唔需要太介意啫.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實.....
會唔會好多時只因為鬥氣咋
下次試吓自己當冇嘢
唔好嬲
可能就唔會再有同類情況呢
有時唔係話邊個怕邊個讓邊個
不過
為自己同老公開心d嘅話
又何樂而不為呢

大宅

我之前試過有咁嘅情況,有D明白樓主心情。

大伯同叔仔係個D啤酒一打打灌落肚嘅人,食飯又飲,食煙又飲,睇電視又開一罐,次次番奶奶屋企食飯,都見到佢地袋啤酒吉罐仲大袋過煮飯袋垃圾......

老實說,我好唔鍾意老公跟佢地咁飲酒,雖然話啤酒無烈酒咁傷身,但係始終有酒精,飲得多容易上酒癮,而且老公之後揸車番屋企,其實好危險。

不過,勸唔聽架~而且好似上面D媽咪講,你當場勸唔好飲就好唔俾臉,我用嘅戰術係持久戰:
每次報紙電視有乜"青年飲酒猝死"、"壯漢酒後昏迷"、"司機醉酒殺人罪成",我都會借D意同老公講,飲酒出事,死咗就無知無覺,但係留低嘅家人就好可憐。可能我夠長氣,依家老公都唔再鍾意同佢地飲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都覺得係佢個妹知你老公想飲,
咁燒野食又熱氣,咪叫佢飲囉,好少事啫。
如果你老公唔鐘意飲,人地比佢都唔會要,
咁樣何不唔大方d 由你拎埋比你老公,
你老公有面時,又唔使你覺得姑仔得逞喇。

大宅

咁你都唔鍾意, 你都管得你老公好嚴 (唔好怪我咁講), 其實一家人去玩打牌飲酒好少事, 你老公係咪要渣車, 如果唔係why not比佢飲.
我諗你同得佢妹同99平時的關係都唔多好

原文章由 debbyma 於 08-5-26 16:08 發表
唔好意思!其實好少事姐,飲啤酒同打牌都係大家高興開心玩吓,除非佢容易飲醉,至於打牌係普通衛生麻雀無所謂,其實好多家庭都這樣做(註:我不懂打牌的)

民房

你只可關心佢,會不會飲得多而對肝及身體不好,若果佢無病要介口,你都是阻止不到佢次次飲。 反正你點都要接受,因為不好為喜好而有爭執,他仲覺得你煩。

別墅

siufai

是呀~多謝你~我老公就是飲太多會出痱會好(銀)~~佢一家人都知的~在自己家佢會1-2can就停~~但那一天是13-15can~~

佢是要渣車的~~~~

我就是不明佢家人99及細妹都不會叫佢stop反而不停叫佢drink~~

我其實一去到開始bbq的時間我已經親自比了一can老公~~~之後我想佢要stop的了~~但佢細妹就mouth:

其實看完d回覆~我都不知是我"管"我老公太嚴~~

但我又好不開心~~

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你要同 c6 夾好先, 一定要令 c6 明白你.

我都同你一樣, 我會預早同c6講定, 如果有人點點點, 佢就要點點點做.

子爵府

好媽媽勳章

其實假如你老公唔飲...就算佢阿媽同細妹叫佢飲...你老公都唔會飲...所以唔好理你奶奶佢地係咪有心叫你老公飲酒...最重要你同你老公知道...比佢知道你係為佢好...而佢都知道你係為佢好...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

咁1個人飲13-15can又好似過份些, 就算不用渣車都唔好飲咁多.

原文章由 Funghei 於 08-5-27 12:07 發表
siufai

是呀~多謝你~我老公就是飲太多會出痱會好(銀)~~佢一家人都知的~在自己家佢會1-2can就停~~但那一天是13-15can~~

佢是要渣車的~~~~

我就是不明佢家人99及細妹都不會叫佢stop反而不停叫佢drink~~

我其實一去 ...

珍珠宮

如果唔係經常性既話....我會由佢, 如果我有車牌, 我會自己揸, 等老公飲飽佢....

因為我老公約朋友返黎bbq時, 佢都會比平時飲多好多....我都係由佢......
好好過每一天......

首頁

尾頁

跳至