嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問煲粥仔可以落調味嗎?如可以最多落幾多?

民房

我的 health advisor 話鹽同糖最好避免,但可以買一些個素菜作的湯粉,我在 citysuper 買的是organic and low sodium , 或自己在家做蔬菜高湯。。。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ConradBB 於 08-5-26 15:47 發表
我的 health advisor 話鹽同糖最好避免,但可以買一些個素菜作的湯粉,我在 citysuper 買的是organic and low sodium , 或自己在家做蔬菜高湯。。。

唔該你!我想知大槪咩價錢?

民房

小盒有六個小塊,大概 40 左右,但每次用很少就夠了。。。。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 KoyeBaby 於 08-5-26 15:11 發表
請問煲粥仔可以落調味嗎?如可以最多落幾多?

其實bb1歲前都唔駛落調味料, 可以俾bb試到食物原味. 加上bb味蕾係好敏銳, 口味同大人唔同, 有時大人試落唔好食, 但對bb黎講係好好味架了.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我之前响health food shop買咗日本木魚, seaweed 嘅湯粉, 無加其他調味, 因為呢d嘢已經好好味.. 日本人都係用呢d嘢嚟做高湯俾bb~~~
点知後尾俾我响卓悅見到有隻so called"bb營養粉" 嘅東西都係呢d材料做, 我試咗, 好香木魚味, 又可以俾多d唔同食物嘅營養佢~~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔該哂大家~~~

首頁

尾頁

跳至