跳至

首頁

尾頁

別墅

do you put any sugar or salt in baby food for bb to eat ?

等待驗證會員

我會,佢由7個月時已有加salt,,sugar就好似冇,,但有用密棗煲粥lor

別墅

No. My friend said it is recommended to have salt and suger after at least 2 years old. So my mom will try her best not to do so........

大宅

我o個日去健康院做發展監測,個護娘話可以食大人o野喇,但我都仲未俾亞女試,我星期三會去上健康院o既12-18個月孕嬰班到時我都會問下,知道咗就答翻你啦。

別墅

好呀!! 幫我問啦!! 見佢冇得食大人, 好似好慘咁!!

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-25 23:30 發表
我o個日去健康院做發展監測,個護娘話可以食大人o野喇,但我都仲未俾亞女試,我星期三會去上健康院o既12-18個月孕嬰班到時我都會問下,知道咗就答翻你啦。 ...

別墅

I heard it before but need to wait until 2years old seems too long ar....

原文章由 Lan_HuiTai 於 08-5-25 23:16 發表
No. My friend said it is recommended to have salt and suger after at least 2 years old. So my mom will try her best not to do so........

民房

Smallpigbb
我都好有興趣去上健康院o既12-18個月孕嬰班, 請問怎樣可參加呢?是否各區的健康院均有舉辦,可否send information 給我?Thx!!

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-25 23:30 發表
我o個日去健康院做發展監測,個護娘話可以食大人o野喇,但我都仲未俾亞女試,我星期三會去上健康院o既12-18個月孕嬰班到時我都會問下,知道咗就答翻你啦。 ...

別墅

I won't add salt and sugar on my baby food coz baby kidney not fully mature ar, if want give her adult food, I seperate one portion without salt for my baby nor.

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我都冇落調味料呀!但依家有時比D大人餸佢試吓先嘅, 佢個樣不知幾好味咁呀

大宅

Christmasbb

我係o係健康院做開發展監察(即係o係私家醫生度打針但就返健康院做test),我每次返去做test都有問下姑娘有無班上,有就報羅,又唔洗錢(其實我o地交咗稅),但就通常係平日,你本身有無係健康院幫BB登記過,有就打返去問就ok o家啦。

伯爵府

冇呀. 間中有比佢食大人野, 但如果太重味既都盡量吾比.

伯爵府

蒸魚/蒸水蛋都落少少鼓油比佢, 間中比d 大人野佢食, 出街d 食物就用熱水沖淡d 先比, 煲過湯d 節瓜佢最鐘意

大宅

各位我今日去健康院上完堂問咗大家o既問題喇,個答案係一歲後就可以食大人食o既食物,即係話無問題,但當然係要清淡,唔好太咸或太甜,所以你o地可以自由決定落唔落鹽同糖或其他調味料。

大宅

So am I nei....

原文章由 fishmum 於 08-5-27 08:36 發表
我都冇落調味料呀!但依家有時比D大人餸佢試吓先嘅, 佢個樣不知幾好味咁呀

別墅

多謝你...BB 唔洗咁慘啦

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-28 19:11 發表
各位我今日去健康院上完堂問咗大家o既問題喇,個答案係一歲後就可以食大人食o既食物,即係話無問題,但當然係要清淡,唔好太咸或太甜,所以你o地可以自由決定落唔落鹽同糖或其他調味料。 ...

首頁

尾頁

跳至