家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問如何令唐樓天線接收清晰 ?

以前舊居是唐樓, 天線接收好差,
後來i-cabel覆蓋到, 就用了有線,
人家教我在cabel線上裝分插頭連接
電視機和解碼器, 電視就會很清.
果然好有效!

現在新居也是唐樓,天線接收也好差,
但i-cabel覆蓋唔到這裡,好多雪花和鬼影,
裝過魚骨天線和放大器,只是無左雪花,
但仍鬼影重重.

有冇人可以幫幫忙? 謝謝!

附註 : 現在是用"新世界"(即租盈科電話線)上綱

洋房

回覆 #1 so93k 的文章

高清手指(HDTV USB Receiver)是什麼?
能否解釋以上問題?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果冇雪花, 訊號應該夠強, 你可以直接買高清解碼器駁而家條天線接收就得. 我屋企四面都係樓用室內增益天線放係窗邊,都可以收到TVB 幾個數碼廣播, ATV 就只收到本港同國際數碼台廣播.

高清手指(HDTV USB Receiver) 係 可以理解成比電腦用既高清解碼器, 你安裝好之後, 就可以用電腦接收數碼廣播, 但因為要用電腦做解碼, 所以對電腦要有一定要求, 如果你部電腦唔夠快可能會窒吓窒吓, 但就勝在平, 5-6百都有交易.

原文章由 so93k 於 08-5-27 12:01 發表
請問如何令唐樓天線接收清晰 ?

以前舊居是唐樓, 天線接收好差,
後來i-cabel覆蓋到, 就用了有線,
人家教我在cabel線上裝分插頭連接
電視機和解碼器, 電視就會很清.
果然好有效!

現在新居也是唐樓,天線接收也好差,
...

首頁

尾頁

跳至