論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位經驗朋友, 我是初哥請工人, 特為了來照顧初生BB (快七月出世了), 請問要準備及留意什麼呀?

我的問題: 明天是星期六, 無問題, 後天是星期天是要放假給她嗎? 我可否給她這天為無薪假期?

因為初次來到想在我星期一上班次好好教懂她家裡的工作及帶她到附近 market 逛一逛... 對她不到兩天, 不甚了解, 不想太快給她 door key 自出自入 (家中只有我和老公兩人), 又要她替我們買餸煮飯... 還是放手給她去做呢? 可以給我意見嗎?

好擔心..

大宅

各位經驗朋友, 我是初哥請工人, 特為了來照顧初生BB (快七月出世了), 請問要準備及留意什麼呀?
==> 有沒有list定張工作表及守則, 佢黎到時你逐條同佢go through, 講明你對佢既要求, 如果bb未出世, 就叫佢洗定bb d衫, 烚奶樽, 執好bb野之類類....

我的問題: 明天是星期六, 無問題, 後天是星期天是要放假給她嗎? 我可否給她這天為無薪假期?
==> 照道理你下星期先需要比假佢的

因為初次來到想在我星期一上班次好好教懂她家裡的工作及帶她到附近 market 逛一逛... 對她不到兩天, 不甚了解, 不想太快給她 door key 自出自入 (家中只有我和老公兩人), 又要她替我們買餸煮飯... 還是放手給她去做呢? 可以給我意見嗎?
==> 最好了解耐d先比鎖匙佢, 就算遲d佢熟咗, 你都唔好比佢keep住key, 可以掛係門口到, 佢落完街要掛返你度. 這段時間最好不要比佢落街, 因怕佢落慣咗心散, 遲d bb出世就無心機湊, 個心成日想出街.......可以的話, 你揾老人家買餸上來or sun你同佢一齊去街市買定1,2日既餸

你bb未出世, 佢應該不會太忙, 如你收工尚算早, 可以放工叫佢落樓下等你一齊買.....你每日揾d家務吩咐佢做, 等佢打發時間......

想知佢係咪local定overseas架?

大宅

回覆 #2 靚媽唔易做 的文章

好多謝妳的意見, 我諗我會跟妳的方法.. 但買餸方面我依家有8個月了, 陀得好辛苦吓, 要同佢一齊去買餸都幾困難下, 或者要一次過買兩日餸為上策啦...

個工人係local 做香港做左5-6年了, 有照顧老人家經驗同照顧BB經驗, 不過照顧BB都可以話4年前既事, 佢係未婚, 年26, 個心都有點擔心佢唔知做唔做到照顧BB既野...

大宅

佢要連續工作7日才有假期, 所以今個星期係無假的. 我當時都係第一日帶佢落去超市啊, 點搭車, 認下路咁, 不過我最初都係唔俾key佢, 加上平時我唔會俾佢落街, 買餸就係自己買, 一般都係一次過買多d, 你如果老公唔得閒, 你可以個晚食完飯就叫佢同你落街買餸, 之前叫定佢回到家之後才洗碗, 你買你俾$但就係佢拿回家, 咁就好好多了. 我之前大住個肚都係咁.

你買定多d bb o野俾佢, 全部用手洗, d衫背個d牌仔全部要佢cut晒出來, d奶咀每日steam一次, 個蒸奶機每日都要洗, 仲要每兩星期or一個月用洗奶機粉steam一次(一定要check, 因為佢地成日都無做o架), 冷氣隔塵網要佢一星期洗一次, 現在bb未出世, 你俾多d衫佢手洗, 同佢講明一定要小心洗. 晚飯set定點食, 之後幾點食生果, 初時bb未出世時, 我就特登set晚少少食, 8pm, 之後就9點or9點半到才食生果, 咁佢點早都要成10點才收工啦, 加上一定要佢地做早餐俾佢食, 咁樣可以控制佢幾點起身, 問定佢一日沖幾次涼, 如果佢早上要沖涼時, 我就會叫佢8點前or b4一定要沖完涼,如果唔須日後你bb出世後就好難控制佢了. 講明所有窗台, 窗花, 床下低, 門, 廁所, 地又要點沬啊, 我就係一次地水, 一次清水, 一晚沬兩次, 早上同飯後, 你一定要set定俾佢地, 仲要開頭嚴d, 因為佢地個個做做下都一定會偷懶, 咁到時候如果佢真係好好時, 你都可以只眼開只眼close吖麻.

最好一開始同佢講明會否同桌食飯, 如果你唔鍾意, 可以同佢講明晚飯時係你同啊sir傾計時間, 所以唔會一齊食, 叫佢煮完後拿個plate出來你分俾佢食or如果你覺得無問題可以一齊食都得, 不過俾我都會同佢講明日後bb出世就要分開, 你地食飯, 佢就要照顧bb, 你食完才到佢食.

雪櫃d o野佢可否飲, 有邊d o野佢可以食, 邊d唔可以食一定要同佢講清楚...仲有好多o野o架, 不過但現你都係set定d家務同家規俾佢先. 同最重要係你的要求. 我同呢個工人講明, 我一定要人有禮貌, 聽話, 我叫佢做o野時佢可以俾意見, 問我如果咁樣得唔得......但係唔可以自己改左唔話俾我知.

講明係能否接受佢用電話, or佢晚上休息時才可以講電話. 我就同佢講明, 當照顧bb時就一定唔可以講電話, 放假幾點回家. 我就係問佢你之前係點o架, 放假回到家之後會做乜...睇下佢會否回家之後都會洗下碗, 煲下水咁啦.

原文章由 littlehei2008 於 08-5-24 00:08 發表
好多謝妳的意見, 我諗我會跟妳的方法.. 但買餸方面我依家有8個月了, 陀得好辛苦吓, 要同佢一齊去買餸都幾困難下, 或者要一次過買兩日餸為上策啦...

個工人係local 做香港做左5-6年了, 有照顧老人家經驗同照顧BB經 ...

[ 本文章最後由 fion2504 於 08-5-24 01:09 編輯 ]

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

佢係香港做過5-6年, 咁你就可能比較難控制d架喎, 因佢持住自己有咁耐香港經驗, 通常有自己一套, 知你第一次請工人會成日大你的......

你要做的就係tough d, 你見佢做得唔岩你心意, 你第一次見到已經要同佢講, 佢可能會話我以前都係咁架, 你唔使理佢, 仲要大返佢, 你以前係點我唔理你, 你黎我呢度就要跟我方法.....

佢係度咁耐肯定鐘意講電話架啦, 所以你一定要好serious咁同佢講, 湊bb時一定唔可以講電話, 可以的話裝came, 因佢地好鐘意一邊餵奶一邊用handfree講電話的, 同埋如有屋企人老人家, 叫佢地不定時咁上去spot check佢......其實真係有好多野要注意, 但至緊要阿b安全至上, 千祈唔好比佢食住你, 你要抱住個心態就係唔岩就炒, 唔好買佢怕........good luck

大宅

呀, 仲有, 如果佢岩岩份工係照顧老人家, 你就要昅實佢衛生既程度, 因照顧老人家同照顧bb係2回事, 有d人話唔好揾d照顧老人家既去take care bb, 因佢地比較dirty........但你既然請咗, 唯有自己昅到實........

大宅

想問你個工人依加仲係唔係保持水準?

原文章由 fion2504 於 08-5-24 01:02 發表
佢要連續工作7日才有假期, 所以今個星期係無假的. 我當時都係第一日帶佢落去超市啊, 點搭車, 認下路咁, 不過我最初都係唔俾key佢, 加上平時我唔會俾佢落街, 買餸就係自己買, 一般都係一次過買多d, 你如果老公唔得閒, ...

大宅

我個工人終於黎左三日啦, 屋企乾淨左好多, 唔洗煮飯洗碗個人都多左休息, 舒服一些。但始終唔係好習慣住, 因為屋企細又多個人一齊住, 同老公傾計都細聲左(老公話我斯文左)。

佢可能初次到步, 做家務清潔都好主動, 無叫佢做都識自己去做, 如洗廁所, 廚房, 沬地下家俬之頪... 不過叫佢主動諗吓晚飯食咩就摸不著頭腦, 完全無ideas.. 唯有要我發板叫佢下廚。而買餸方面, 我就照妳們給我的意見, 一日買兩三日餸先, 不讓她自行落街買餸住, 睇吓日後如何再決定。

另外我發現印印好被動內歉, 有時問佢野佢都無反應, 要我重覆問佢(其實都係無答案!) 想了解佢多d野, 問下佢私人問題, 佢都係笑吓就算, 佢好似唔想答妳咁。來到第二天, 竟然發現她:

1. 穿耳環(一只耳有兩個)
2. 穿賴屎褲
3. 染左頭髮兼電左個獅子頭 (面試前佢未染電架)
4. 紋身(係頸後, 最初頭蓋住睇唔到)

我最在乎佢做唔做到野, 不過紋身就有點不安, 問過她為什麼會紋身? 她只好愋慢地說這是很久很久以前做的, 再問她為什麼要紋, 她又苦笑(她經常帶著這個面容)拎著頭没有回答... (其實我個心好驚架, 但又無佢辨法)

別墅

littlehei2008
HELLO, 我跟你一樣, 都係 last sat 去接工人回家, sat, sun 相處左1.5天, 感覺ok, 佢主要都係 take care 我個囡, e + 9個月, 以前由婆婆湊, 到now大左d, 我先夠膽請工人, 再加婆婆每天過來睇著, 放心d. 我個姐姐係 overseas 印印, 25 yrs old, single, 可以 english 溝通, 可以聽少少國語 (之前在 singapore 做過2年, 未來過 HK), 聽講少少廣東話, 仲可以 read english 真的好好。

初次到步, 做家務清潔都係好主動, 每次問野都會 excuse me 先, 有 thank you mum, good morning, good night, 禮貌ok.
有笑容, like to play with my daughter, 都有心機去跟 / 去睇我地 how to take care baby. 記性一般, 其仔野未知清楚.
冇染髮, 冇ear wing, 正正常常女仔一個.

In general, my husband and I gave her 80 marks for the past 1.5 days. Hope she can keep on and don't turn bad.

大宅

我之前炒左一個工人, 佢來港13年, 係我到做左一年, 之後請左呢個新工人, 佢來做了差不多6個月, 到現在都keep到對bb好好, 好照顧佢, 教佢同好明白我bb的意思(17個半月大), 煮食都好有心機同心思, 係清潔方便就已經開始有少少呢到無沬, 過度唔記得咁, 不過有時候話番俾佢知or叫佢做, 叫都無黑面, 不過我呢兩個工人第一句都好鍾意話已經做左了, 不過開窗大塵喎.....我一般都會哦一聲之前就叫佢一陣沬左去, 費時同佢地嘈, 佢有做就得啦. 加上我最重要係照顧好bb, 佢做得好好, 所以我都唔會要求太高.

原文章由 Twinboys08 於 08-5-24 10:07 發表
想問你個工人依加仲係唔係保持水準?
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

咁你小心你個工人, 佢可能都係tb, 不過我都唔知點解, 現在個個印印都係咁打扮的, 我朋友個工人又係咁, 我都唔知道點可以忍到佢. 其實如果佢只係剛來, 而你見工時佢唔係咁的樣, 我會同佢講, 放假時叫佢去染回黑色, 加上佢放假日才可以著佢個d褲, 我會帶佢去買開工衫俾佢, 同佢講明, 上班時不可以帶任何飾物, 加上如果你問佢o野時, 佢唔知or唔識都要答你sorry, i don't know, 因為你個工人應該好快會現形, 都係現在講晒你的要求好d.

我似我個工人, 佢第一日上班有指甲油, 我都同講佢明唔可以有指甲油同手指甲, 對bb唔好, 仲要一定要佢叢起頭髮, 對佢地的外表都要講o架, 好似之前個工人係家到著雞亦袖v領做家務, 我立即打電話回家同佢講叫佢唔可以著呢d衫, 因為一做o野就連個bra都睇到, 咁肉x, 有時候真係要管佢地o架, 好似你番工, d公司都會要求要點著啦.

原文章由 littlehei2008 於 08-5-26 17:14 發表
我個工人終於黎左三日啦, 屋企乾淨左好多, 唔洗煮飯洗碗個人都多左休息, 舒服一些。但始終唔係好習慣住, 因為屋企細又多個人一齊住, 同老公傾計都細聲左(老公話我斯文左)。

佢可能初次到步, 做家務清潔都好主動, 無 ...

大宅

聽你咁形容, 佢唔多似湊nb o個種feel喎, 都係o個句, 小心d啦........

1. 穿耳環(一只耳有兩個)
2. 穿賴屎褲
3. 染左頭髮兼電左個獅子頭 (面試前佢未染電架)
4. 紋身(係頸後, 最初頭蓋住睇唔到)

以上呢4點我基本上接受唔到, 可能我對工人湊nb既要求好高啦, 依家你個b未出世, 佢只係服侍2個大人都ok既, 但bb出咗世, 就好快現晒型架啦.....如果佢真係tb仲大獲, 一陣你返咗工佢成日打電話談情, 又或者同另一半argue, 無心情理你個b, 個b就慘啦 (我唔係嚇你, 但你一定要有個危機感架).........

係呢, 你有無裝came架, 如果無最好裝返隱陣, good luck啦.

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-23 16:21 發表
==> 有沒有list定張工作表及守則, 佢黎到時你逐條同佢go through, 講明你對佢既要求, 如果bb未出世, 就叫佢洗定bb d衫, ...

靚媽唔易做
請問你有沒有list定張工作表及守則? 因我個個工人都係下星期來, 而我又係第一次請完全沒有經驗的, 謝謝

另想問下你地會唔會問番個工人拿之前僱主的reference letter for our record?

大宅

你比個email address比我呀, 因我係私人訊息度揾唔到attachment個function呀, 你係咪都係湊nb架? 同埋你個有無係hk做過架?

至於reference letter, 你應該係請佢之前打電話比佢個僱主or問佢攞信, 你依家請咗佢都無用的, 所以都無咁既必要, 費事比佢覺得你唔信佢啦, 到時真係好差咪炒囉, 無計.

原文章由 shatintsui 於 08-5-27 11:55 發表

靚媽唔易做
請問你有沒有list定張工作表及守則? 因我個個工人都係下星期來, 而我又係第一次請完全沒有經驗的, 謝謝

另想問下你地會唔會問番個工人拿之前僱主的reference letter for our record? ...

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-27 12:10 發表
你比個email address比我呀, 因我係私人訊息度揾唔到attachment個function呀, 你係咪都係湊nb架? 同埋你個有無係hk做過架?

至於reference letter, 你應該係請佢之前打電話比佢個僱主or問佢攞信, 你依家請咗佢都無用 ...

靚媽唔易做
我都係請來湊nb的, 而她無係hk做過, 只係在SINGAPORE做過
同你認為如果我返工時, 只放她同bb一齊可靠及安全嗎? 她是25歲未婚的, 上一份工都是湊nb

大宅

靚媽唔易做
另外想問下裝CAM問題, 不知邊隻牌子好? 同一共要裝幾多個地方?
同如果裝後需唔需要話比工人聽?
THANKS A LOTS

[ 本文章最後由 shatintsui 於 08-5-27 12:23 編輯 ]

大宅

回覆 #12 靚媽唔易做 的文章

我巳有裝一部 IP Cam 响廳, 呢兩日見佢早上都好似好勤力咁做家務.. (我無叫佢做個d佢都做埋), 但下午就唔知佢係到做咩? (因為個cam 只觀查到個客廳同飯廳, 偏偏bb房就睇唔到) 因此, 我一日至少打電話番去問佢响邊到做梗d咩之類...

不過, 今朝早發生左一件事令到我好失望, 我老公發現新買張bb床有一個area由白色變左黃色, 好似有人抹過致成的。咁我就問佢原因, 佢話無抹過唔知道.. 我當時又好嬲又趕時間, 所以話放工回家後才處理。一怒之下, 我就話埋佢尋晚我發現佢抺'花'左張浴廉又無出聲, 又無道歉... 只係回答佢用力過頭, 所以花左。

依家我真係好擔心佢操手操腳, 唔知照顧bb店唔店... 好唔開心丫!!!!!

大宅

粗手粗腳係佢地既特性黎架喎, 你遲d就會習慣, 因你就算講1千次佢地都唔覺有問題, 行為照舊.......所以我見到當然會照話, 但就盡量唔會買d貴野囉, 如果貴咪盡量自己做囉, 無計喎.

其實如果你個廳許可的話, 可以放一張細既bb網床係廳度, 規定個工人每日bb既活動範圍同訓覺得要係廳度, 咁你咪anytime都睇到bb囉, 如果bb訓咗覺, 佢入房偷懶你都唔需要勞氣, 因最重要係bb姐(我女依家2歲都仲訓得廳).

其實點解我一定要bb係廳度, 除咗我怕工人打佢外, 另一樣就係我屋企得2間房, 主人房會lock的, 咁bb係另一間房訓覺, 個工人又係o個度煲粥咪嘈住晒bb訓, 所以咁樣bb訓廳可能仲安全同舒服.

原文章由 littlehei2008 於 08-5-27 15:53 發表
我巳有裝一部 IP Cam 响廳, 呢兩日見佢早上都好似好勤力咁做家務.. (我無叫佢做個d佢都做埋), 但下午就唔知佢係到做咩? (因為個cam 只觀查到個客廳同飯廳, 偏偏bb房就睇唔到) 因此, 我一日至少打電話番去問佢响邊到 ...

男爵府

littlehei2008,

according to your description, you should monitor her closely on her performance and be a bit strict to her at the beginning .... afterall 係香港做過5-6年.. she probably has learnt some bad habbits already la.

I hired my maid about 1.5 years ago and it was also my first time hiring a maid. She also 係香港做過5-6年, 未婚, 年26... 有照顧new born 經驗, 不過 also 4-5 年前既事~

according to my limited experience.. 4-5 年前既事...you can't fully depend on her to be auto-run. Set up routines / rules and remind her important things in taking care of new born .... you have to know how to take care of your bb, too ... so that you give instructions to her how to your want her to take care of your BB instead of just letting her do it in her way.

Furthermore, you have to make sure her experience is not just assisting a grandma in taking care of the new born... coz' eventually i found my maid's previous experience in taking care of new born actually was assisting the grandma lor.... and not by herself.

原文章由 littlehei2008 於 08-5-26 17:14 發表

佢可能初次到步, 做家務清潔都好主動, 無 ...

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-27 16:19 發表
粗手粗腳係佢地既特性黎架喎, 你遲d就會習慣, 因你就算講1千次佢地都唔覺有問題, 行為照舊.......所以我見到當然會照話, 但就盡量唔會買d貴野囉, 如果貴咪盡量自己做囉, 無計喎.

其實如果你個廳許可的話, 可以放一 ...

靚媽唔易做
pls check pm (urgent), thanks

首頁

尾頁

跳至