論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

其實我個工人仲有兩個月完約走啦,我都搵左新工人了,諗住有好多野都費事出聲,但聽我個仔講完,條氣唔係好順,
我個仔話姐姐成日同佢講,媽咪買野只係買比妹妹,唔買比佢,
個仔就好求其咁答佢,係咩,唔係呀,姐姐仲係度講,我個仔都11歲了,好多野佢都識,我個仔心諗,
媽咪有買野比我,只係今日買左比妹妹,聽日就會買比我,唔通買野比我要同係交代咩?所以我個仔費事理佢

我有時見到有d野係好dirty,咁叫工人唔好咁dirty,因好多時我唔出聲真係分分鐘唔去做,點知佢又同我個仔講,
話我好話佢dirty,仲話自己個仔都dirty啦,咁我個仔又唔理佢

有時個仔會同我投訴話工人無禮貌,向佢發脾4,咁我問個工人,佢一定又係話番我個仔發脾4,
咁我都有同工人講,佢只係個小朋友,就算佢有咩唔啱,你都唔可以向佢發脾4,一定要同佢解釋番,
我都有問番我個仔,總之我又話你,你又話我,都唔知點好,話親工人佢一定好多藉口,又話無,真係好煩
真係公說公有理,婆說婆有理啦

開頭我個仔對個工人都會有禮貌,但我個仔見佢擺出成個管家咁款
而且又對佢無禮貌,所以叫佢做野唔再有講thank you,但點知個工人同佢講,你唔講thank you咁我咪唔幚你做,
我個仔話好呀,你唔做我咪同媽咪講囉,根住死死氣去做

其實我唔介意小朋友叫工人做野時講thank you, 只係我就好唔鐘意佢咁同我個仔講囉,又試過cut我個仔電話,問佢又話無
我個仔話仲有好多,不過記得先再同我講,而家個仔先講番
同埋我係唔鐘意佢成日係我個仔面前講是講非,做咩要係個小朋友面前講呀

而且工人方面,真係越來越得串進呎,越來越無禮貌,可能佢搵到新工,唔志在啦
所以我會信個仔多d囉,如果真係小朋友唔啱,我都會話番佢唔好咁對姐姐

我真係想今晚質問佢,比著你會點?

珍珠宮

你個仔幾大? 工人幾大? 點解佢地D行為咁似差唔多年紀咁既~

別墅

原文章由 amysnlee 於 08-5-27 11:42 發表
其實我個工人仲有兩個月完約走啦,我都搵左新工人了,諗住有好多野都費事出聲,但聽我個仔講完,條氣唔係好順,
個仔就好求其咁答佢,係咩,唔係呀,姐姐仲係度 ...

我屋企情況同你差唔多
個女13歲
成日投訴工人姐姐:
1.cut佢電話
2.冇禮貌
3.發阿女脾氣
4.講是非

試過一次竟然問我個女佢爸爸去左邊
我做乜野離婚

個晚,我好惡咁同佢講
你有乜野想知
你問我
唔好再煩住我個女
或者因為我太惡
之後, 佢都唔夠膽再咁八

不過, 同我個女關係仍然唔好
會蝦佢
我同個女講
你屋企咁多人鍚人
有個工人姐姐唔順你意
你就最係人生既挑戰啦
因為第日出來社會
總有人係會挑剔你架

我個女就轉向我阿媽埋手
投訴個工人
我阿媽因為年紀大
唔想轉
捱多一年

竟然建議由我出糧俾工人
等佢會聽我個女話
我同阿媽講
我俾家用你
你持家出糧俾工人
係唔需要為左工人去做戲
真係頂唔住就炒
你怕煩
就要忍受

因為屋企做小生意
我10幾歲已經開始用第一代既工人姐姐
一個用左好似6年
第二位10年
之後那些
就唔得喇
成日轉

希望捱埋呢一年
出年, 可以搵個真命天子

阿們

aln ;{

大宅

係呀, 我都有甘嘅問題.....不過我個工人係同我99講..唔知點處理..

別墅

原文章由 amysnlee 於 08-5-27 11:42 發表

你單刀直入問佢知唔知自己有問題啦
逐樣數俾佢聽
同佢講, 你搵到新老板都唔關你是
一日打緊你工
都要聽指示去做
否則,我會想盡辦法通知你既未來老細 !!
將你既工作表現講同佢分享 !!
呢... 就好似d工人姐姐同d同鄉講是細樣...

p.s.
因為, 我之前都有同個工人姐姐講
你地星期日有好多姐姐係church傾計
我話我地都有架
不過唔使等星期日
我地日日都係網上面分享姐姐心得既..
佢聽完之後
就成日行過望住我上網
但行為, 真係收歛左
可能之前以為我地唔出聲
乜都唔色瓜 ...

aln

伯爵府

原文章由 Siuchoi 於 08-5-27 13:52 發表
你個仔幾大? 工人幾大? 點解佢地D行為咁似差唔多年紀咁既~

我個仔11歲,工人25歲了,佢地成日都頂頸,開頭會好d,工人亦試過同我個仔上我99度途中,
兩個人頂到火紅火綠,上到我99屋企都仲係,我99話個工人先收聲,我都同工人講過好多次,
有咩野都唔好同個仔頂頸,係大人黎架,無謂同個小朋友一般見識,
而且我又睇唔到,都唔知邊個啱邊個唔啱,同埋我個仔唔會聽佢支笛架,佢有番咁大個,我同c6佢都未必聽,更何況工人
不過我最唔like係大人既野,做咩要同個小朋友講姐,好似早幾個月前,我都仲未同佢講唔續約既事,
佢竟然同個仔講,話佢舊老闆想請番佢,仲有幾個月就走啦,我個仔當然唔出聲啦,佢又唔知咩事
呢樣野佢亦都試過同我99講過,我99又扮唔知,(其實我99係知我唔續約)
我c6話佢只係想套個仔口風,同埋經個仔把口講佢有人請,想我地早d同佢傾續約既事
我覺得你要講既,我都阻止唔到你,但做咩要同我個仔講?同我99講?你同出面既人講我唔理你
佢同個仔講話我只係買野比妹妹,唔買比佢,我覺得佢係度挑撥離間囉,好在我個仔個心都明白我唔係

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔都係11歲, 又係會發工人脾氣, 特別係朝早佢叫個仔起身, 但個仔吾願起, 有時個仔發完脾氣後同個工人講野, 個工人都會吾睬佢。有1次個工人同我講話個仔成日發脾氣, 我話你咪吾好理佢, 吾好駁番佢, 或者告訴我,過一陣佢就會無野。我話佢只係得11歲, 有時係會控制吾到自己情緒, 而且我請個工人時已經同佢講明, 我個仔頑皮同會發脾氣, 你湊小朋友一定要有耐性, 你當時話你好鐘意小朋友同話自己好有耐性我先請你, 但而家你又走來投訴, 我話如果你handle吾到既就辭職啦, 跟住佢咪死狗咁吾出聲。

伯爵府

原文章由 Connielai 於 08-5-27 15:43 發表

我個仔都係11歲, 又係會發工人脾氣, 特別係朝早佢叫個仔起身, 但個仔吾願起, 有時個仔發完脾氣後同個工人講野, 個工人都會吾睬佢。有1次個工人同我講話個仔成日發脾氣, 我話你咪吾好理佢, 吾好駁番佢, 或者告訴我, ...

簡直同我個仔一模一樣,又係成日朝早叫起身番學

首頁

尾頁

跳至