母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB而家仲未出世,我本身唔駛返工,會長期留喺屋企,BB會由我自己照顧,最多只會於假期帶埋BB一齊出街,希望平時儘量都埋身餵,但因我有一邊乳頭凹陷既問題,所以諗住買定個奶泵喺屋企.

我咁既情況,應該買咩奶泵呢??手動OR電泵呢??駛唔駛買兩個呢??其實奶泵係咪嘈D都唔緊要呢???

請多多指教,THANKS!

大宅

買得泵就買電泵啦, 唔係手痛C.
我自己用Medela Mini Electric好嘈不過平,有效,出奶怏,帶出街輕巧,冇手痛. 聽講Ameda唔錯.
不過千萬唔好買Pigexx手泵,網上口箄極差.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

複式洋房

Ameda dual is the best!! I can finish pumping in 10-15min. and it feels like baby's suckling. I also have Medela mini electric and Avent Manual. Mini is very noise and the suction not as comfy as Ameda. Ameda is pricey ($1720) and not so widely available, so I tried Medela first. Ended up spending double la. =b

Avent is good for a beginner as a manual pump is not as scary to a new mom. I wasn't successul with Mini at the beginning worrying about the powerful suction.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁AMEDA嘈唔嘈呀?

男爵府

原文章由 ShiMama 於 08-5-27 17:31 發表
Ameda dual is the best!! I can finish pumping in 10-15min. and it feels like baby's suckling. I also have Medela mini electric and Avent Manual. Mini is very noise and the suction not as comfy as Ame ...

Agreed. I've tried Medela mini, not effective but very painful. I'm very happy with my Ameda.

別墅

我用緊Ameda, 出奶順d, 不過貴dd.
朋友俾我試過Medela mini, 真係好嘈, 出奶又慢!

男爵府

如果你係全職媽媽,基本上可以全埋身餵。
即使有需要泵出來,亦只係間唔中一次,所以我覺得你未必需要買電雙泵。
建議先買一個avent手動泵。

大宅

多謝曬咁多位既意見,我諗我會用ameda,我想知ameda邊度有得賣呢??
我諗住如果出世後餵到人奶先叫我c6去買,咁arm 唔arm? 定要一早平平地買定個avent手泵先?

別墅

jazzdawn,

你問奶泵係咪嘈d都唔緊要?

我就答你一個寧靜嘅奶泵當然係好緊要啦! 我之前租medela symphony雙泵好靜, 日頭喺廳泵奶, bb喺房有乜風吹草動我都可以聽到, 半夜泵奶又唔怕嘈醒人。 早幾日退還咗部symphony, 買咗個swing, 再加埋早兩年買落嗰個medela mini electric當雙泵嚟用, 咁就弊喇! 個mini嘈到發癲, 尤其係依家(半夜), 一諗起個泵咁嘈就唔係幾想泵奶, 不過又唔泵唔得, 唯有閂晒房門同走廊門, 自己喺廳泵, 仲要拿拿聲泵完就收工。 日頭喺廳用部mini, 就算所有門都唔閂, 大女喺房大嗌我都只係好隱約聽到, 攪到我成日驚聽唔到細女d喊聲或大女嗌我, 要裝部監視器先知房裡面嘅情況。 個swing雖然比mini靜d, 但如果將力度較到第五、六格(力度細我泵唔到奶), 都覺得d聲幾煩擾, 事關我之用開嘅symphony實在好靜, 整慣咗我, 就算好多mama覺得swing好靜, 我都覺得d聲幾煩, 不過相比起隻"mini", 就當然靜好多啦! 如果隻泵靜, 日頭喺bb附近泵都唔怕嘈親佢, 因為好多時都係趁bb瞓咗或者小睡時泵奶, 如果d奶泵聲嘈醒咗佢, 就會好麻煩, 唔可以繼續專心泵奶, 有時bb大喊咗好耐, 好難先暗到佢瞓, 萬一佢比泵奶聲嘈醒咁就真係喊都無謂。

除咗symphony之外, portable嘅奶泵之中, avent手泵應該係比較靜, 不過唔知點解, 我之前嗰個avent手泵成日都有d"gei gei"聲, 聽到有d mama話夾張紙巾喺手柄位就唔嘈, 我就覺得要夾住先用得都幾煩, 如果一日要泵幾次奶, 用手泵隻手都幾攰, 所以冇幾耐之前我都掉咗隻泵。

P.S. 我係全泵媽媽, 一日起碼泵奶五次, 每次泵最少半個鐘, 所以個泵嘈真係覺得幾煩!

原文章由 jazzdawn 於 08-5-29 17:19 發表
多謝曬咁多位既意見,我諗我會用ameda,我想知ameda邊度有得賣呢??
我諗住如果出世後餵到人奶先叫我c6去買,咁arm 唔arm? 定要一早平平地買定個avent手泵先?

[ 本文章最後由 2eggs 於 08-5-30 11:22 編輯 ]

男爵府

依度有得賣 : http://www.mamabebe.com.hk/ameda.html

原文章由 jazzdawn 於 08-5-29 17:19 發表

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁ameda個泵可唔可以match其他brand o既奶樽?

男爵府

原文章由 竹兒 於 08-5-30 11:33 發表
咁ameda個泵可唔可以match其他brand o既奶樽?

chu chu ok.

男爵府

我同事試過配pigeon都得。

大宅

yeah. anyh brands of standard sized bottles

大宅

well, ameda did not work well with me. i used medela for 14 months! medela is very good for me.

原文章由 atty 於 08-5-28 01:02 發表
我用緊Ameda, 出奶順d, 不過貴dd.
朋友俾我試過Medela mini, 真係好嘈, 出奶又慢!

複式洋房

原文章由 gunsou 於 08-5-31 10:20 發表
well, ameda did not work well with me. i used medela for 14 months! medela is very good for me.

咁大約多少錢呢

大宅

i bought the 2x2nd hand almost brand new medela swing at HKD1500 (total). i.e. just around HKD100 per month!

原文章由 babytowe18 於 08-6-2 20:54 發表

咁大約多少錢呢

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仲未計 生多個 又用過 (係咪好押韻)

原文章由 gunsou 於 08-6-4 03:12 發表
i bought the 2x2nd hand almost brand new medela swing at HKD1500 (total). i.e. just around HKD100 per month!

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

大宅

eeb, 又係bor,真係o岩我依d c-lai聽。

原文章由 eeb 於 08-6-4 15:23 發表
仲未計 生多個 又用過 (係咪好押韻)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊