嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝差不多16個月,自8個月介人奶後,便非常抗拒用奶樽飲奶,差不多用了很多方法,也未能改善飲奶情況,現時早晚各2餐奶,每次都是強迫性質,比起餵藥更加痛苦,看見這情況實在令人擔心,一來長此落去不是辦法,二來怕長大後有陰影,因他見姐姐迫餵奶的動作已怕怕,真的沒有任何辦法,飲水用奶樽也不抗拒,唯獨是飲奶,請各位媽媽提供建議,本人實在非常煩惱,難道這麼幼小便可以不飲奶嗎?現在飲的是香港雪印,我是否應該轉奶粉,那隻牌子比較容易接受,還是有其他代替奶呢? 請各位幫幫手為本人解決此問題。

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 lhshih 於 08-5-27 21:19 發表
囝囝差不多16個月,自8個月介人奶後,便非常抗拒用奶樽飲奶,差不多用了很多方法,也未能改善飲奶情況,現時早晚各2餐奶,每次都是強迫性質,比起餵藥更加痛苦,看見這情況實在令人擔心,一來長此落去不是辦法,二來怕長大後有陰影,因他見姐姐 ...

我個女都係16個月呀,不如試下用杯or spoon

別墅

我囝囝都有類似情況, 佢依家17個月, 自9個幾月開始已經介奶, 只係食粥仔/飯仔, 一餐奶都唔肯食, 我當時都好擔心; 佢之前係食明治, 我同佢轉過好多隻奶粉, 佢都唔肯食, 但轉左a+佢就愛上左, 依家唔駛迫都肯食, 可能呢隻牌子好重云呢拿味, 會唔會你囝囝食厭左依家隻奶粉, 又或者用其他方法餵, 我囝囝就成日扮大人, 都係唔肯用奶樽, 有時用學習杯/有時用spoon, 你可以試吓, 不過真係唔可以迫, 順其自然, 佢肯唔肯食其他野, 如果肯都無問題啦!

大宅

原文章由 lhshih 於 08-5-27 21:19 發表
囝囝差不多16個月,自8個月介人奶後,便非常抗拒用奶樽飲奶,差不多用了很多方法,也未能改善飲奶情況,現時早晚各2餐奶,每次都是強迫性質,比起餵藥更加痛苦,看見這情況實在令人擔心,一來長此落去不是辦法,二來怕長大後有陰影,因他見姐姐 ...

你試下先比奶瓶,佢唔肯飲就即刻系佢面前轉落個杯度比佢飲,睇下得唔得!!

洋房

我bb亦試過, 最後用了nuk的rubber奶咀, 可能似人奶, 可以試吓!

首頁

尾頁

跳至