跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽媽已經幫B仔B女搵緊幼兒班啦~~??
知唔知邊到可以搵到全港幼稚園既LIST呢?? 聽講好多豬仔媽都開始幫BB排隊報名啦~我仲未開始\搵學校添

男爵府

試下去教署個網睇下有冇~
我都聽人講過如果你想bb入名校/熱門校就要報啦~ 問定先啦, 冇蝕底
不過我會比bb讀返屋企附近果d, 唔洗咁早報

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-27 15:31 發表
知唔知邊到可以搵到全港幼稚園既LIST呢?? 聽講好多豬仔媽都開始幫BB排隊報名啦~我仲未開始\搵學校添

別墅

我諗住比阿B去一間無壓力既幼稚園~~比佢有一個輕鬆開心既群體生活, 日後唔會咁驚返學嘛!

男爵府

叻媽咪, 我都係咁諗, 見到有朋友d仔女, 返幼稚園已經又要溫書, 又要考試, 好驚~
咁你要搵d以生活體驗為主嘅幼稚園啦~

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-27 16:59 發表
我諗住比阿B去一間無壓力既幼稚園~~比佢有一個輕鬆開心既群體生活, 日後唔會咁驚返學嘛!

複式洋房

點樣先知邊一間幼稚園以生活體驗為主呢?

原文章由 bonnie1013 於 08-5-27 17:46 發表
叻媽咪, 我都係咁諗, 見到有朋友d仔女, 返幼稚園已經又要溫書, 又要考試, 好驚~
咁你要搵d以生活體驗為主嘅幼稚園啦~

男爵府

參觀同埋同校長傾偈.....

原文章由 lui_amy 於 08-5-27 21:59 發表
點樣先知邊一間幼稚園以生活體驗為主呢?

別墅

參觀還可以~~但同校長傾計就有小小難度啦!!未入去讀,校長會咁得閒接待外來既家長咩 我就睇佢既環境,
comment, 不過都係要等小朋友入去讀過先知...知唔知觀塘區有邊間口碑好既幼兒園呢??如果我住觀塘, 讀九龍城區既學校又得唔得呢?

別墅

我地一月bb係大仔,正式讀n1應該係兩歲八個月,讀k1就係三歲八個月,所以應該出年年尾先報n1都未遲。

我都係打算搵間以活動教學為主既幼兒及幼稚園,最好係一條龍,唔駛之後再搵幼稚園。
我們愛,因為神先愛我們。

大宅

我都係近幾日開始留意....有冇人有多d資料同意見可以提供下?!我都唔知為唔為左阿仔讀書而搬屋好?因為我見好多人專登去報d九龍塘同灣仔區學校,其實有必要嗎?

大宅

畀面勳章

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-27 15:31 發表

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/home.php

大宅

畀面勳章

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-27 23:47 發表
參觀還可以~~但同校長傾計就有小小難度啦!!未入去讀,校長會咁得閒接待外來既家長咩 我就睇佢既環境,
comment, 不過都係要等小朋友入去讀過先知...知唔知觀塘區有邊間口碑好既幼兒園呢??如果我住觀塘,  ...

如何選擇幼稚園幼兒園 http://www.hkedcity.net/article/parent_baby_school/050705-002/

大宅

我都幫bb報左救世軍幼兒園, 因為我喜歡這間學校的教學法, 我去報的時候話要排兩年, 所以我早d報定

大宅

Hi 佩兒~

港島區有冇救世軍幼兒園?這間學校的教學法係點呀?
吾好意思我問咁多問題.....Thanks

原文章由 佩兒 於 08-5-29 10:12 發表
我都幫bb報左救世軍幼兒園, 因為我喜歡這間學校的教學法, 我去報的時候話要排兩年, 所以我早d報定

『 聖經能使他因信基督耶穌有得救的智慧 』(提後3:15)

男爵府

吓!排兩年?!
哥哥都係讀救世軍, 直入喎~~
你報左邊間呀?
不過我都幾中意救世軍, 諗住細佬都係入呢間~

原文章由 佩兒 於 08-5-29 10:12 發表

大宅

bonnie1013 : 我妹妹幫仔仔去交表時, 老師話左要排兩年, 所以我都一早就報定名, 我交表時老師都話要排兩年, 我報將軍澳可能將軍澳多小朋友d, 你的仔仔又是那一間呢? 佢上堂的情況如何啊?

Audreyma1112 :
大家交流下都好架
港島區都有, 他們的教學法你可以去佢地網頁睇下, 我個人會喜歡他們的方法, 起碼bb可以愉快地學習
http://ccs.salvation.org.hk/directory.html

[ 本文章最後由 佩兒 於 08-5-31 00:13 編輯 ]

男爵府

佩兒:
我個仔讀荔枝角果間, 佢2歲果時由於工人姐姐要放大假返印尼, 所以搵左呢間做暫托, 返左1個月, 之後校長"樓"我比佢繼續返, 咁我見呢間都唔錯, 又近, 咪比佢返囉, 依家讀緊n2啦, 我唔聽到其他家長話要排隊, 可能呢間唔洗啦~
不過之前真係聽過我姑仔講話救世軍係要排成年架~~

係呢, 好似你豬豬同我細佬同一日出世喎, 仔定女呀?邊間醫院呀?

原文章由 佩兒 於 08-5-31 00:11 發表
bonnie1013 : 我妹妹幫仔仔去交表時, 老師話左要排兩年, 所以我都一早就報定名, 我交表時老師都話要排兩年, 我報將軍澳可能將軍澳多小朋友d, 你的仔仔又是那一間呢? 佢上堂的情況如何啊?

Audreyma1112 :
大家交流下 ...

[ 本文章最後由 bonnie1013 於 08-5-31 09:26 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

佩兒,我又係幫阿女報左將軍澳救世軍幼兒園呀,你係咪住將軍澳區架?

大宅

bonnie1013 : 可能這一兩年多左bb仔出生啦, 我仔仔係22/1仁安醫院出生, 你的bb呢?

takuprio: 我都係將軍澳, 你住那裡啊? 我住廣明, 遲d我仔仔可能同你女女同班~~

男爵府

佩兒: 我細仔都係22/1, 係廣華, 另外waiwai個女都係22/1-廣華架, 727果如果係按出世日期坐, 咁我地就坐埋一齊啦~

原文章由 佩兒 於 08-6-1 19:43 發表
bonnie1013 : 可能這一兩年多左bb仔出生啦, 我仔仔係22/1仁安醫院出生, 你的bb呢?

takuprio: 我都係將軍澳, 你住那裡啊? 我住廣明, 遲d我仔仔可能同你女女同班~~ ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

佩兒,我住維景架!好開心可以認識到住將軍澳既0801媽咪呀

首頁

尾頁

跳至