跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後幾耐可以洗頭? 為什麼?
個個老人家都話產後不可馬上洗頭,但我有朋友產後翌日就洗,在醫院洗,沒有用姜水,什麼問題都沒有。

大宅

D 人話坐月唔好洗頭. 產後身體弱, 怕有頭風. 呢D 係中國人習俗, 外國人唔CARE 呢D 野, 就等於中國人要大肚婆戒口, 但外國人無..
呢D 野睇你自己信邊邊, 我就唔會成個月唔使頭... 但就一定會用薑水洗... 寧可信其有.

複式洋房

我一日唔洗頭都會發顛!
因為我個頭好油,唔洗會好似....一餅髮菜咁...
我諗到時我唔會日日洗嘅,
但係一定唔會成個月唔洗囉!
我個陪月喺interview嗰時話可以洗,
用彊水洗,同埋我見依家有啲有彊成份嘅洗頭水,
等我到時問吓個陪月work唔work先!

不過我只係知道洗完一定要立刻吹頭
外國人體質、外國水質都可能同我地唔同,
所以都係小心啲好!

大宅

BK Milk勳章

平時我都係每朝都要洗頭先出街, 不過我上一胎等阿仔滿月先洗頭.
有咗阿b 就剪短啲頭髮, 視覺上無咁 "立", 滿月前就幾日用一次乾洗噴霧, 到滿月日就大沖特沖, 不過都要用薑+桂枝煲水黎洗.
可能揍b已用我好多時間, 而且又好少會出街, "wear" 啲都唔係好覺, 可以接受.

複式洋房

我都傾向信傳統,因為有D人吾理,發覺無事,但可能只係後生無事,點知第日老左會點阿,到時後悔都無用啦,都係小心D好。

男爵府

我上一胎都有日日洗呀,D姑娘話BB有眼屎就係因為湊佢果個D頭髮唔乾淨,D污糟野跌左落眼先有,話如果驚有風吹到既話,就係正午最暖個時沖涼洗頭,之後再用風筒吹乾,想安心D既話,咪用D姜水淋一淋囉~

男爵府

唔知市面上的薑洗頭水和沐浴露有冇效?
如果有效就唔使下下煲薑水咁麻煩!

複式洋房

我聽講如果嫌疆皮麻煩,可以用香茅代替疆皮煲水。

複式洋房

原文章由 茄子 於 08-5-25 18:07 發表
唔知市面上的薑洗頭水和沐浴露有冇效?
如果有效就唔使下下煲薑水咁麻煩!

我都想知市面上d薑洗頭水和沐浴露有冇效?
1.BODYSHOP
2.ORIGIN
3.瑞士寶寶
唔知有無其他mama用來呢??

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

之前喺『產前產後』睇到有人話生完bb唔好用『生水』洗頭,其實係講緊以前未有自來水,要用河水井水,所以驚唔衛生,生完bb身子弱先唔好掂。我都係聽人講,唔知係咪真係咁。

如果真係咁唔好,咁d鬼婆咪個個生完之後變晒病貓?有時傳統係有佢嘅道理,不過時代唔同咗可能未必應用到喺而家。唔係傳統就一定要跟,啱以前未必啱而家,例如紮腳、三妻四妾、放血(外國醫學)。。。

仲有係話鬼佬唔戒口係假嘅,我都住喺外國,醫生俾我張戒口list唔知幾長呀!

複式洋房

我都係個頭好易"立" 個d人, 我想像唔到唔洗會點, 所以考慮係醫院用洗髮帽, 不過會試左先, 因為之前我爸爸用乾洗劑, 好似唔係好得, 返屋企唔出街就死忍, 要出先煲薑水, 香茅水囉!!

複式洋房

我現在有點混肴。究竟傳統是產後用薑燒水洗頭,還是用姜皮?
用多少薑/ 香茅? 煮多久才夠?

大宅

當然是薑皮啦!否則很「拿」的,我上一胎基本天天也洗,因為主要是清潔問題,若自己也不清潔,很容易寶寶也有影響。加上我奶奶也十分贊成我的看法,上一代的人因有很多限制,多然不能天天洗頭,更重要是無辦法吹頭。其實最重要是不要讓頭髮持續沾濕,所以洗完後,吹乾便是了!

不過,最重要是自己方便及習慣吧!

別墅

我記得之前睇過一篇醫生寫既文章, 話以前d人坐月唔洗頭係因為舊時d人生活環境較差, 抵抗力無咁好, 再加上無風筒吹頭, 先至會咁做, 係現金社會係完全唔需要擔心, 只要即刻吹乾就ok, 咁當然用薑水令你覺得安心d既亦無不可

複式洋房

原文章由 lizchung 於 08-5-27 23:05 發表
當然是薑皮啦!否則很「拿」的,我上一胎基本天天也洗,因為主要是清潔問題,若自己也不清潔,很容易寶寶也有影響。加上我奶奶也十分贊成我的看法,上一代的人因有很多限制,多然不能天天洗頭,更重要是無辦法吹頭。其實最重要是不要 ...

謝謝, 我估到時我都是忍不倒十二朝就洗頭啦!
不過用幾多姜皮先夠洗一個頭呢?

複式洋房

Just make sure you don't feel cold when you take the bath and when you dry yourself after the bath. When you wash your hair make sure you dry it totally as soon as possible, when I gave birth to the first one I went to the salon to wash my hair, because their hairdryer is stronger, and I tell them I just gave birth so I have to be blow dried right away. I didn't have any problem and even the whole family was ill during that time, I was fine. I didn't feel cold except when there's air conditioning. I even wear short sleeves when everyone wear long sleeves.
The older generation ask you not to take bath or wash your hair is because in the older times they don't have hot water for bath easily, and they don't have hairdryer, so it's very easy to catch cold. Ginger can help , it makes you warmer, but I didn't use it at all.

大宅

我諗現代人都好難忍到滿月先洗頭。
我上一胎出院就用薑皮煲水沖涼洗頭,之後就隔3/4日用薑皮煲水洗一次頭,so far到依家都甚少頭痛。
涼就當然日日沖啦!每日都比亞媽鬧,但當時係7月,點忍喎!
但之後就發現有問題喇,可能有時無用薑皮煲水沖涼,而且企係浴缸,雙腳被水浸住,坐月無耐就發現,沖涼時被水浸住的腳腕及腳板位置,每朝起身都酸痛無力,直到依家都係甘。

所以呢次會日日用薑皮煲水同避免浸住對腳。

大宅

原文章由 apduck 於 08-5-26 12:20 發表
我都想知市面上d薑洗頭水和沐浴露有冇效?
1.BODYSHOP
2.ORIGIN
3.瑞士寶寶
唔知有無其他mama用來呢??

我諗D薑味洗頭水和沐浴露冇嘜效, 因為關鍵在於D水,吾係洗頭水和沐浴露。

首頁

尾頁

跳至