懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下, 邊隻牌子的奶樽好呢?
我聽人講, chu chu 牌幾好, 又有人提議Dr. Brown, 又有人話Nuk, 太多牌子啦...真係花多眼亂, 唔知大家可否俾d意見我呢~~
謝謝~~

別墅

原文章由 HahaB 於 08-5-27 23:49 發表
我想問下, 邊隻牌子的奶樽好呢?
我聽人講, chu chu 牌幾好, 又有人提議Dr. Brown, 又有人話Nuk, 太多牌子啦...真係花多眼亂, 唔知大家可否俾d意見我呢~~
謝謝~~ ...

I use Chu Chu & Dr,Brown <=at night!

男爵府

我比較傳統~~pigeon
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

你可以從以下既因素去睇邊隻適合你:
1. 介唔介意用傳說中有雙"分"A既奶樽? (好似B-free, Chur CHur無...)
2. 肥仔樽(e.g. Avent, Dr. Brown, B-free) 就易開奶過瘦身樽(e.g. Nuk)
3. 介唔介意個樽多配件 (Dr. Brown, B-free都好多., 洗既時候多幾樣野洗)
我bb出世時就用Dr. Brown (人地送既), 不過我就唔鐘意多配件, 後尾轉哂Avent (英國老牌子),
優點:個樽夠肥, 方便開奶, 小配件, 洗小樣野,
唔好處:有人地話既雙分A, 不過我自已就每幾個月就換過哂d奶樽, 同埋呢個世界咁多污染, 避唔到咁多, 所以都照用!
建議你唔好一次過買咁多, 因為仲要睇埋你個b既咀型岩唔岩食, 我家姐個仔, 開始用nuk, 不過食奶食成一個鐘, 後尾試下比Avent, 唔駛15mins食哂支奶, 所以都要睇bb鐘唔鐘意用!.

伯爵府

原文章由 sasa00 於 08-5-28 11:32 發表
你可以從以下既因素去睇邊隻適合你:
1. 介唔介意用傳說中有雙"分"A既奶樽? (好似B-free, Chur CHur無...)
2. 肥仔樽(e.g. Avent, Dr. Brown, B-free) 就易開奶過瘦身樽(e.g. Nuk)
3. 介唔介意個樽多配件 (Dr. Brown, ...

原本我買了 pigeon 的奶樽, 但係後來聽人講有雙分 a. 所以全部轉晒用 bfree. 話唔會飲埋 d 風入肚. 但係其實係咪真係冇風, 真係唔知. 同埋呢款奶樽超多 accessories. 同埋樽又肥. 普通果 d 保溫袋入唔到. 要買特別大果 d, 又唔多選擇.

依家 d pigeon 奶樽好似又話冇事. 所以我唸住可能遲 d 都轉番用 pigeon 樽喇. bfree d 樽又超貴. 貴過 pigeon 成 50蚊一個.

珍珠宮

我bb初生時用nuk,食黃色咀,不過消耗得很快,經常要換,到大約3個月大左右,幫他換nuk透明咀,但不知為何唔係好啱個圈圈位,我就買了chu chu的十字咀比佢試,食得幾ok,之後到6個月大換奶樽時,剛巧那段時間,不停有關於雙酚a的警告,我咪換左chu chu的ppsu樽,同時又買了pigeon的玻璃樽,不過都是用chu chu的十字咀,其實我覺得奶樽幾隻大牌子的分別不大,最緊要是bb是否肯用該奶咀食奶,我仔就唔肯用pigeon奶咀食奶

大宅

咁我想問下, 如果用CHU CHU個類奶樽, BB會否好多風?
若用B-FREE個類, 又會否真係無風?

首頁

尾頁

跳至