懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問政府生同私家生的分別?
1.價錢
2.服務?.......
有冇媽咪有經驗可分享呀?

大宅

價錢: 視乎你有冇身份證..如果冇身份證既話, 咁價錢都係差唔多!

服務: 如果私家生,你可以選擇開刀生, 因為政府係要自己生, 去到最後關頭先會幫你緊急開刀(但可能之前已經陣痛左十幾個鐘,啲人覺得唔抵, 痛左咁耐最後開刀,早知一早開刀唔駛痛咁耐嘛)

男爵府

價錢:政府醫院只會計你住左幾多晚收錢,大人一日$100,BB只收$50

私家醫院最少都2~3萬,bb要照燈額外收錢,開刀又會貴d

服務:好多人都話政府醫院d人唔好,我就覺得無乜問題,d姑娘同嬸嬸都好nice好好人,有咩唔識一定會教

大宅

價錢 - 我同bb住左5日, $550

服務 - 我係政府生, 其實都幾好, d姑娘只係對d大陸人惡d (我自己覺得), 因為佢地成日好大聲講野, 姑娘話佢地嘈住人
我係開刀生既, 因為bb重, 醫生仲比我揀開刀定順產添 ...... 所以個人認為有錢留比b仲好 ~~

子爵府

我在政府生(廣華),係緊急開刀。
價錢:政府550大元,住左五日,私家至少3萬啦(連醫生接生費)
服務:
1.人:政府d姑娘、嬸嬸都幾好架,當然有時有d比較粗聲粗氣,但佢地係為你好,唔係特登要話你,佢地甚至對大陸人都好好架,不過對於一d產婦(尤其是咩都唔知的大陸人)無理的要求,佢地係會好惡咁拒絕。
2.環境:其實地方都好乾淨,尤其是廁所,我估唔到咁係乾淨,不過無廁紙,只有一大卷在洗手盤附近,唔係時時刻刻都有。病房就係一般o既六個床位的大房(我住南九),我認為私家就可能會新淨d,裝修得靚d囉。都幾清靜架,因為而家政府6-8先可以有家人來訪,每次限兩個人,其他時間可以好好休息。

我認為私家的優點也是它的缺點,佢時時刻刻都可以俾人探,又唔限制人數,咁如果你想休息,你同房的人又有好多人來探,咁你都無辦法。
另外,政府會迫你照顧bb,就算我開刀,佢見你落得床,食得野,就會俾bb你照顧,我真係學左好多照顧bb的技巧。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

其實係 FAQ, 稍為 search 下都應該搵到好多post 講呢個 topic.

我去 qe 生, 好處俾人講晒... 加多幾點係 qe 個產房幾靚, 有酒店 feel. 仲有係老公都可以剪臍帶. 仲有係政府係好鼓勵 d 人餵人奶(不過堅持還堅持, 都要小心自己唔夠奶搞到bb 食唔飽, d 姑娘未必會出聲講呢個 point).

我住左個幾星期, <$1500, 政府津貼左 $3萬幾蚊!! 最緊要係住左咁耐, 要自己去湊bb又學左好多野, 返到屋企真係會定 d!

想開刀就去私家, 想順產就去政府啦.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-5-25 03:15 編輯 ]

男爵府

多謝各位! 甘我留番去私家的錢 來請陪月 巴, 昨天問了一個陪月, 價錢都不菲 , 如來8小時就11500.- 仲開工前后各收500.-的利是,加埋就是 12500.- 如24小時的,就18000.-一個月, 哇, 勁呀!考慮下先!

大宅

原文章由 catmervin 於 08-5-24 17:59 發表
我在政府生(廣華),係緊急開刀。
價錢:政府550大元,住左五日,私家至少3萬啦(連醫生接生費)
服務:
1.人:政府d姑娘、嬸嬸都幾好架,當然有時有d比較粗聲粗氣,但佢地係為你好,唔係特登要話你,佢地甚至對大陸人都好好架,不 ...

Can your husband go inside the surgery room in 廣華 when you born your baby
What do you think about the doctor's skill ?
I am wondering to go to 廣華 or St Teresa, as I also want to save for my baby in future use.

大宅

我兩處都試過, 第一胎浸會/開刀, 第二胎威記/順產

我覺得除左價錢之外係冇分別, 在威記都可以開刀, 但我選順產.因我兩胎都餵人奶, 所以都係要成日走去餵奶, 冇咩休息

還有, 在威記時, 是我朋友幫我接生(產科醫生), 所以在陣痛初期以至生完佢都睇住我, 可以講句好過私家生, 走時都係幾百蚊, 正.

子爵府

入手術室就唔可以啦,
咁就一定要去私家,私家半麻都可以入架。
不過其實手術的過程係好快架,
bb出左世,俾完媽媽睇,就會抱出來俾門外的屋企人睇啦,
我認為唔差太遠。
咁去政府真係慳好多。

至於個傷口呢,我係緊急開刀,個傷口係會大d架啦(有7吋啊!)同埋我本身個肚腩大,又會影響個傷口架。(私家醫生都係咁講)
我個傷口有發炎,係回家第三日才發炎,我認為唔關政府醫生事,
可能係我自己料理得唔好,
而家我去私家醫生度放血水囉....

原文章由 klam11 於 08-5-28 09:29 發表

Can your husband go inside the surgery room in 廣華 when you born your baby
What do you think about the doctor's skill ?
I am wondering to go to 廣華 or St Teresa, as I also want to sav ...

首頁

尾頁

跳至