嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下你地個bb 有無用學行車呀? 幾多個月可以坐學行車呢? 我剛買左, 不過bb 未夠高~ 嗚~~ 點算好呢?

複式洋房

原文章由 ice03 於 08-5-26 00:01 發表
想問下你地個bb 有無用學行車呀? 幾多個月可以坐學行車呢? 我剛買左, 不過bb 未夠高~ 嗚~~ 點算好呢?

我聽我bb的物理治療師講, 宜家D醫生都不建議使用學行車, 因為用學行車其實學唔到正確的行路姿勢(只識用腳尖行),而個座位又冇承托力, 唔可以坐得太耐.
不過我BB始終未用過, 唔知係咪真係咁唔好...

[ 本文章最後由 MatSylvia 於 08-5-26 02:27 編輯 ]

大宅

我都睇過唔少bb書/上網,佢地都唔建議bb用學行車!主要原因係學行車係無學行既作用~其次係如果bb用得唔適當,分分鐘仲會行壞腳,到時就要再輔導番佢都幾麻煩;仲有一個問題就係,醫生亦有講過,年紀太細(6個月以下)既bb唔適宜坐學行車,因為佢地既腳掌/腿骨仲好柔軟,太早比佢地坐學行車,將來會比較容易做成扁平足~

原本我係唔諗住比囝囝用學行車,但有時因為做家務既關係,而囝囝又已經識爬嚟爬去,基於安全既理由,最終我都要問嬸仔借部學行車比囝囝坐 ~有時見佢坐姿唔正搞到一邊屁股仔有條紅色勒痕,真係好無奈 !

既然車車你都買左,你都照比佢用吓啦,但就唔好期望車車會對bb學行有幫助~而家你bb未夠高,就等佢岩用既時候先比佢用,千祈唔好勉強 !

大宅

我好多親戚的小朋友都有坐過,但又冇野喎!我自己覺得,唔好比佢坐甘耐,一日不超過30mins都ok.我個b我就9個月大先比佢坐!

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

唔好買呀.. 健康院 D 姑娘話,有人送當玩具玩吓就好. 自己比錢買就唔好 . 因為小朋友會行得好懶

男爵府

我囡囡都係9個月大先坐學行車的.
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

子爵府

我買咗部, 有得調較高度的, 所以bb對腳可以掂到地...

男爵府

BB坐學行車..為一好處就係方便媽咪做家務...好似我咁BB成日要人同佢玩/要人抱.(而家識轉身)..真係做唔到家務,有時連去厠所都要好快好快...

大宅

原文章由 kkf2210 於 08-5-28 11:19 發表
BB坐學行車..為一好處就係方便媽咪做家務...好似我咁BB成日要人同佢玩/要人抱.(而家識轉身)..真係做唔到家務,有時連去厠所都要好快好快...

agree, 呢個係唯一好處...

我一直都唔諗住比囝囝用學行車, 因為健康院/物理治療師都唔贊成用.....到囝囝1歲時, 有親戚見囝囝未識行, 買o左部比囝囝, 起初我都堅持唔比囝囝坐, 後來 d 老人家話: 你地個個細個咪又係咁坐, 咪一樣無事......? 我果時諗 : 對腳有事果 d 你唔知o者......!

囝囝係由婆婆湊, 有時婆婆行開行埋、做家務、去厠所都會放囝囝落學行車, 唔會坐多過30 mins......架車可以較高低, 明明對腳到地, 不過囝囝都用腳尖, 搞到佢學行時成日用腳尖行路, 去到 e+ 17個月先識用番腳板行......

e+ 我都後悔, 點解果時自己唔堅持落去, 唔比囝囝用學行車......唔係個個 bb 坐學行車對腳都一定無事, 有事果 d, 有幾多會同人講吖......?

所以, o黎緊呢一胎, 我唔會比 bb 坐學行車

首頁

尾頁

跳至