母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位

今日發生左一件好激氣既事...話說我係公司泵奶, 甘我要雪冰種, 確保運送番屋企途中保持冰凍, 但係因為我做野果層(成間公司有十幾層, 唔同部門既)得一部單門雪櫃 (好矮果隻, 根本唔可以雪到冰種), 我咪落下樓下果層雪囉(佢地係雙門雪櫃, 而且無乜人用), 個冷格係得我一袋(兩個)冰種...到差唔多放工, 打開個雪櫃, 唔見左喎, 再睇下隔離個垃圾桶, 有人將我包冰種掉左...果刻真係好嬲, 明明袋野上面貼左我個名, 而且我放左一日又唔係一個星期, 冰種又無味, 我都唔明點解掉左我d野?! 買冰種好平, 但係我d奶變左, 就好可惜!! 點解會有d甘既人架?
跟住我打去HR講番件事, 其實我懷疑其中一個清潔亞姐做既, 因為上次佢見到我雪冰種之後, 包住冰種個膠袋就比人掉左, 今次仲成袋掉哂落垃圾桶添! HR同事叫我寫番好部門個名, 又叫我包好袋野, 等唔好有野漏出來, 佢根本唔明咩叫冰種, 冰種係無野流出來架!! 又乾淨又無味! 泵奶已經要係污槽既殘厠泵喇, 仲要比人熄燈, 今次仲比人掉左D冷種...好想喊呀

[ 本文章最後由 Meow33 於 08-5-31 13:51 編輯 ]

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁慘 :-(

下次用個靚d既袋黎放,或者用fridge-to-go,希望d人高抬貴手,唔好玩嘢

原文章由 Meow33 於 08-5-26 22:39 發表
各位

今日發生左一件好激氣既事...話說我係公司泵奶, 甘我要雪冰種, 確保運送番屋企途中保持冰凍, 但係因為我做野果層(成間公司有十幾層, 唔同部門既)得一部單門雪櫃 (好矮果隻, 根本唔可以雪到冰種), 我咪落下樓下 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

乜公司黎咖, 10層樓先得一個雪櫃, 起殘厠泵奶又要比人熄燈........有無搞錯!!!! 有冇人權呀!!!!!!!

Sorry, 真係忍唔住!!!

大宅

好多人都不明白和不支持别人喂人奶的,因为知识水平有限,掉你冰种和熄你灯的人都是心理不平衡,真的很可恶!
香港政府实在有必要加强着方面的宣传!

原文章由 Cyntoby 於 08-5-27 10:02 發表
乜公司黎咖, 10層樓先得一個雪櫃, 起殘厠又要比人熄燈........有無搞錯!!!! 有冇人權呀!!!!!!!

大宅

痴線架!! 咩亞姐黎架!!! 佢細個唔係食佢亞媽D奶大架咩?? 仲有, 有咩權掉人地D野呀!!! HR 又係白痴!! 漏野!! 佢自己就漏野!! 不知所謂!!
(對唔住, 我真係忍唔住要丙呢D人!)

樓主, 可唔可以咁, 放假試吓將個冰種放響冰格雪一晚, 第二日放入保溫袋, 睇吓可以頂幾多個鐘, 又再試吓放一晚入冰格後, 第二日放落雪櫃下格, 睇吓又可唔可以頂到放工時間都仲硬... 如果是旦一個 work 的話, 就可以返工照用, 就唔使驚俾人整到啦...

大宅

我而家貼左一張紙大大隻字, 希望佢真係高抬貴手!!

原文章由 eeb 於 08-5-27 09:47 發表
咁慘 :-(

下次用個靚d既袋黎放,或者用fridge-to-go,希望d人高抬貴手,唔好玩嘢

大宅

唔使SORRY, 我自己都好嬲!! 想當面鬧佢, 但係我驚鬧完, 我下次會搵唔番D冰種, 同埋, 我無證據呀! 所以都係算數....

咪係, 連泵奶既地方都無! 其實有間房係長間都無人用, 但係負責人話: 唔係用係佢地指定既用途就唔得, 結果我就要係污槽既殘厠泵奶...上次唔次係咪果個人等得唔耐煩, 可能唸住熄左燈, 入面既我就會出來, 甘佢就可以睇下邊個係入面...好慘, 我都未泵完, 唯有係好黑既殘厠入面完成任務...上次有個BK媽媽教我帶枝手提既細電筒去泵奶, 而家日日都袋住, 以防萬一!

原文章由 Cyntoby 於 08-5-27 10:02 發表
乜公司黎咖, 10層樓先得一個雪櫃, 起殘厠泵奶又要比人熄燈........有無搞錯!!!! 有冇人權呀!!!!!!!

大宅

係! 佢地真係痴痴地...香港政府口就話支持餵哺母乳, 但係實際又做左幾多野? 連大型商場入面都無一個餵乳室, 返工既時侯都無哺乳時間...完全都無配合, 我覺得各位人奶媽媽真係好偉大同好堅持...

原文章由 IrisK 於 08-5-27 11:51 發表
好多人都不明白和不支持别人喂人奶的,因为知识水平有限,掉你冰种和熄你灯的人都是心理不平衡,真的很可恶!
香港政府实在有必要加强着方面的宣传!

...

大宅

我當時都好嬲, 跟住發生左D野, 發現個亞嬋仲衰!
我之後果日同第二個清潔亞姐呻, 佢話: 佢係甘衰架, 要睇佢心情, 心情唔好就會亂掉人D野...嘩, 甘我D野咪好危險? 仲有, 如果你唔比我雪係你果層, 不如你索性直接同我講, 出張MEMO啦! 甘大家咪清楚哂, 又唔係唔比, 點解我D野要係你心情唔好果時要消失呀?
跟住之後同同事一齊行去食飯, 又見到佢, 佢係轉身入房之前講左句: 甘污槽既野攞係人地果度...勁賤呀! 甘即係睇過入面係咩! 即係間接承認係佢掉架啦! 但係呢D人好醒, 等我無機會鬧番佢! 話完我即刻入房...掉完人D野仲要甘話人...冰種有幾污槽呀, 係咪你對眼污槽, 睇咩都污槽呢?

好多謝你既提議, 我而家都係屋企雪凍D冰種先, 放係保溫袋帶公司...但係我果層個雪櫃真係勁唔掂, 有日個同事攞番杯雪榚來食, 佢係之前一日雪入去既, 攞出來果時, 成杯雪榚融哂, 我唔係好敢將D冰種放係自己果層個雪櫃雪...點解會有D甘既人架? 令到一件簡單既事變成複雜事!

原文章由 OneOneMa 於 08-5-28 15:30 發表

痴線架!! 咩亞姐黎架!!! 佢細個唔係食佢亞媽D奶大架咩?? 仲有, 有咩權掉人地D野呀!!! HR 又係白痴!! 漏野!! 佢自己就漏野!! 不知所謂!!
(對唔住, 我真係忍唔住要丙呢D人!)

樓主, 可唔可以咁, 放假試吓將個冰種放響冰格雪一晚, 第二日放入保溫袋, 睇吓可以頂幾多個鐘, 又再試吓放一晚入冰格後, 第二日放落雪櫃下格, 睇吓又可唔可以頂到放工時間都仲硬... 如果是旦一個 work 的話, 就可以返工照用, 就唔使驚俾人整到啦...

大宅

BK又痴左, 一個POST出左兩次...

原文章由 OneOneMa
08-5-28 15:30 發表

(
對唔住, 我真係忍唔住要丙呢D
!)

[ 本文章最後由 Meow33 於 08-5-29 16:03 編輯 ]

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你雪好左d 冰種, 之後好厚既報紙包實佢! 一條"啦" 都唔好漏出黎, 可以keep 住凍好耐.

大宅

唔好意思, 我想問下d報紙要幾厚架? 因為工時比較長 (其實要成日OT), 每日十至十二小時係公司, 又住得遠, 返工放工車程加埋約三個鍾...唔知要幾厚既報紙先可以KEEP到凍呢? THANKS!!

原文章由 bosch 於 08-5-30 00:45 發表
你雪好左d 冰種, 之後好厚既報紙包實佢! 一條"啦" 都唔好漏出黎, 可以keep 住凍好耐.

複式洋房

我試過用fridge-to-go 再加2個冰種, 無放入雪櫃, 只放係個位到, 都OK架, 可以試試. 或者加埋報紙包實會更好.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

幾張報紙咁包住, 一份副刊咁厚都可以捱到幾粒鐘. 用報紙既目的係唔俾舊冰種掂到空氣, 咁冇咁易解凍. 你趁呢幾日響屋企試下可以keep到幾耐丫. 如果你要放低十幾個鐘, 可能用 fridge-to-go 會好d...

你公司果度, 當你要 OT時, 咁等其他人響放工時間緊d人時至放支奶去冰格雪, 少d人去搞個雪櫃, 應該好d o卦??

大宅

THANKS A LOT! 係? 甘我要去睇下fridge-to-go 幾多錢...好似好多媽咪都用甘....

原文章由 sasiuman 於 08-5-31 15:37 發表
我試過用fridge-to-go 再加2個冰種, 無放入雪櫃, 只放係個位到, 都OK架, 可以試試. 或者加埋報紙包實會更好.

大宅

哦, 原來係甘...等我E兩日試下, 真係唔該哂甘多位媽咪既提議...

最衰係我公司CHEAP, 有雪櫃果層五點就會鎖門, 而果度唔屬於我地部門, 所以我地無果度既鎖匙, 我每日都要五點前就走落去攞番袋冰種上來, 放係保溫袋, 再放係我地部CHEAP雪櫃度雪, 有時返到屋企, D冰種已經開始融架啦....所以...等我睇下fridge-to-go 幾多錢先, 唔使落去雪都少左層心理壓力, 次次落去攞冰種果時, 開門果刻都好驚入面袋冰種唔見左...

唔該哂你呀!

原文章由 bosch 於 08-5-31 15:41 發表

幾張報紙咁包住, 一份副刊咁厚都可以捱到幾粒鐘. 用報紙既目的係唔俾舊冰種掂到空氣, 咁冇咁易解凍. 你趁呢幾日響屋企試下可以keep到幾耐丫. 如果你要放低十幾個鐘, 可能用 fridge-to-go 會好d...

你公司果度, 當你要 OT時, 咁等其他人響放工時間緊d人時至放支奶去冰格雪, 少d人去搞個雪櫃, 應該好d o卦??

瑪瑙宮

fridge-to-go 既係有奶樽形既冰種, 原理同大家既做法大同小異, 不過會方便好多.

突然醒起, 如果好似我地小學咁, 將d奶雪成冰, 之後用厚毛巾卷起佢, d 冰都可以keep 到好耐. 如果你搵唔到舊報紙,用毛巾啦.

你可以參加另一個post 講既徵文比賽... 講下你公司d人點衰法....

[ 本文章最後由 bosch 於 08-5-31 17:18 編輯 ]

男爵府

原文章由 Meow33 於 08-5-31 16:18 發表
THANKS A LOT! 係? 甘我要去睇下fridge-to-go 幾多錢...好似好多媽咪都用甘....

hkd120-130/ pc, 己可以放兩個奶樽加兩個泵.送貨.高峯時用奶袋庄奶可慳回位置.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

係喎, 我小學都曾經甘做, 我見d男同學成日都係甘包住d水樽..haha, 都可以試下

我都想參加呀, 比人睇下d人點衰法都好丫, 但係我搵唔到係邊...

原文章由 bosch 於 08-5-31 17:17 發表
fridge-to-go 既係有奶樽形既冰種, 原理同大家既做法大同小異, 不過會方便好多.

突然醒起, 如果好似我地小學咁, 將d奶雪成冰, 之後用厚毛巾卷起佢, d 冰都可以keep 到好耐. 如果你搵唔到舊報紙,用毛巾啦.

你可以參加另一個post 講既徵文比賽... 講下你公司d人點衰法....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊