想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同bf都想要bb,
但我又好擔心生咗之後嘅責任同束縛會頂唔順,
因為我係一個好重視個人自由嘅人,但係我今年都唔細,
再過多幾年就會變高齡....再唔生又唔知點咁.....
其實我都好鍾意小朋友....仲幫屋企人湊過幾個細路潻....
但係人哋同自己嘅始終係兩回事...
我唔想對自己d仔女唔好....
又唔想日後會後悔,唉!!個心好亂,好煩==,
想問大家點解咁有勇氣去生bb??唔覺得好束縛嘅咩?
到底係為想生bb而生吖?
定應該揾到個好想同佢生bb嘅男人而生?
有bb之前幾耐就應該去保養身子??
(我哋想明年生!!)

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-5-28 07:34 編輯 ]

大宅

男爵府

好媽媽勳章

生小朋友係緣份, 唔係話有就有, 係呢道有好多姊妹想有都好難, 有仔襯後生時生係好架, 年紀大有力生都冇咁多心機湊, 再加上有小朋友, 兩公婆既話題又會多d, 束縛一定有, 冇自由失自由, 但換來好大既快樂, 睇住佢一路路咁大, 有時好攪笑, 有時又會好"爐氣", 責任好大, 但係凡事向好個方面唸, 辛苦亦值得, 有一個小朋友係似你地, 係永遠屬於你地, 都幾開心架!

禁止訪問

大宅

原文章由 mannc 於 08-5-28 09:50 發表
生小朋友係緣份, 唔係話有就有, 係呢道有好多姊妹想有都好難, 有仔襯後生時生係好架, 年紀大有力生都冇咁多心機湊, 再加上有小朋友, 兩公婆既話題又會多d, 束縛一定有, 冇自由失自由, 但換來好大既快樂, 睇住佢一路 ...

你講得好啱,我都好明白哩個道理,我都真係怕再老d,
想陪自己個細路跑吓、玩吓都冇力,
先至會諗而家都應該係要確定生定唔生??
其實我身體一向都麻麻,
我bf都有幾種長期病,舊年又做過大手術.....,
我自己喺去年亦都做過卵巢瘤切除手術,
雖然冇影響生育能力,但身體都明顯差咗,
我哋咁嘅情況之下,都唔知生唔生到健康嘅bb...,
我好怕佢好似我身子咁弱,湊得辛苦都唔怕,
最怕佢底子唔好成世多多病痛,活受罪....

大宅

原文章由 wm720915 於 08-5-28 10:38 發表
你諗住明年生,現在就要ready架啦!
有時唔係你話想生就有架啦!
我都試咗幾個月都唔成功呀

唔該哂你,咁我哋一齊努力啦!!
其實我哋係咪要去做d檢查先?去邊度做?家計會??
唉!!我bf嗰頭同佢暫時firm咗話出年生,
佢轉頭就同佢屋企人講,我哋咩都未check,
都未知生bb有冇人有問題?!乜都未plan 好,
都唔知佢做乜咁快同佢屋企人講?
佢阿媽又講埋d不知所謂嘅嘢== 頂!!

大宅

原文章由 wmpl 於 08-5-28 10:50 發表

你講得好啱,我都好明白哩個道理,我都真係怕再老d,
想陪自己個細路跑吓、玩吓都冇力,
先至會諗而家都應該係要確定生定唔生??
其實我身體一向都麻麻,
我bf都有幾種長期病,舊年又做過大手術.....,
我自己喺 ...

如果因為男女身體的專業問題, consult doctor first, 解決咗一個擔心, 再想其他問題(例如責任, 感情...) , 心裡太多????對孕婦都冇咁好啦. 笑吓先啦

等待驗證會員

原文章由 wmpl 於 08-5-28 07:33 發表
我同bf都想要bb,
但我又好擔心生咗之後嘅責任同束縛會頂唔順,
因為我係一個好重視個人自由嘅人,但係我今年都唔細,
再過多幾年就會變高齡....再唔生又唔知點咁.....
其實我都好鍾意小朋友....仲幫屋企人湊過幾個細路 ...

既然你是高齡
兩夫妻又喜歡小朋友
我覺得你應該生
不要說有小朋友會很煩很束縛

想問大家點解咁有勇氣去生bb??

因為我喜歡小朋友

唔覺得好束縛嘅咩?

不覺得,自己喜歡小朋友沒辦法了

是啊,丈夫都是第二位,bb永遠第一位

因人而異了,我覺得我現在的丈夫很好

三個月之前

時間不等人的
祝你成功了

禁止訪問

大宅

原文章由 BBFan 於 08-5-28 11:36 發表

如果因為男女身體的專業問題, consult doctor first, 解決咗一個擔心, 再想其他問題(例如責任, 感情...) , 心裡太多????對孕婦都冇咁好啦. 笑吓先啦

thanks !!
咪就係lor,我同佢都只係plan緊,初步firm咗啫,又未去驗身,
又未決定幾時開始造人,佢就同佢阿媽講...
我先至煩上加煩..... ,佢阿媽又講埋d.... ,
都唔知佢諗咩?都話咗我哋驗咗身睇埋個結果先再決定啦!!

大宅

原文章由 KR0101 於 08-5-28 11:54 發表

既然你是高齡
兩夫妻又喜歡小朋友
我覺得你應該生
不要說有小朋友會很煩很束縛

想問大家點解咁有勇氣去生bb??

因為我喜歡小朋友

唔覺得好束縛嘅咩?

不覺得,自己喜歡小朋友沒辦法了

是啊,丈夫都是第二位,bb永遠第一位

因人而異了,我覺得我現在的丈夫很好

三個月之前

時間不等人的
祝你成功了

Thanks for你的祝福!! 你講得好啱,
我自己呢其實都仲有d15/16,想與唔想之間
但係見我bf而家見到小朋友好糖咁樣,
以前佢都唔係咁,以前佢又唔鍾意小朋友,見到又唔理又黑面,
d小朋友又唔係咁鍾意佢同會抗拒佢,但係近哩幾年就唔同哂lu,
佢一見到d小朋友就好自然會笑,d小朋友又會主動黐住佢,
我就知佢好想有自己個細路la!!
不過我同佢都一樣,都係好需要自由嘅人,之前佢又未定性,
成日都冇尾飛舵,我先至冇同佢傾,到而家見佢個人定d,
我又唔細la,過多幾年想生就更難,先至同佢認真商量吓lor!!

佢自己都猶疑咗好耐,又諗錢/身體/佢屋企人,
我就話諗咁多嚟做乜吖?咁多年嚟我哋喺度左諗右諗,
為哩樣為那樣,為這個為那個,冇真正為自己打算過,
中間有咁多意外嘅人同事發生咗,終於又咪係得個吉?
邊度有得諗?我哋都唔細,仲諗?唔通等臨老先嚟後悔咩?

跟住佢就決定咗生bb啦,但係佢忽然間又同哂佢d屋企人講,
我知道之後個心情又變得好複雜嘞....,
而家我又覺得好煩有d唔想生lor.....,
覺得自己好衰咁,同佢決定咗之後又咁諗....==

大宅

原文章由 wm720915 於 08-5-28 13:00 發表
唔該哂你,咁我哋一齊努力啦!!
其實我哋係咪要去做d檢查先?去邊度做?家計會??
唉!!我bf嗰頭同佢暫時firm咗話出年生,
佢轉頭就同佢屋企人講,我哋咩都未check,
都未知生bb有冇人有問題?!乜都未plan 好,
都 .. ...

好多謝你嘅提點!!
我bf係好想生呀,但係你都知啦,我哋仲未結婚....
即係生bb之前又要搞結婚d嘢lor,咁好問心,
每個女人都想有一個值得懷念嘅婚禮,我自己都唔例外,
咁即係又要錢啦,但係我哋都冇咩預算,
同埋講真,今次嘅大前題係生bb lor,所以我冇諗過要大搞,
咁我就諗住淨係註冊同請d至親嘅擺幾圍就算,
留番d錢生bb先最實際,
但係佢阿媽一開口就話一定要請哩個/嗰個,都唔係親戚嚟嘅,
仲講到一定要擺幾多圍之類嘅說話,佢細佬又同佢講話佢係大佬,
冇得唔搞,唉!!哩點我都明白之前亦都預咗佢哋會咁講!!
但冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽啦,如果結婚之後又要孭一筆債,
我又要生bb,咁邊度有咁多錢呀?哩個時候面定錢重要呀?
最離譜係佢阿媽竟然又話我唔知有冇得生?
頂吖!同佢解釋咗九佰幾萬次啦,我係做個小手術之嘛,
醫生都話係好小事,絕對唔影響我嘅生育能力,
佢就週圍同人講話我成個子宮切咗冇得生,
連遠到住喺外國嘅親戚都知道,
仲同人講話我冇得生都唔知個仔仲要我嚟做乜??

阿伯母,絕對唔係我冇得生lor,唔好又生安白造嚟屈我,
係你自己個仔之前一直因為要養你而唔結婚唔敢生,
唔關我事lor,我無名無份跟咗你個仔咁多年,
你鑊鑊新鮮,鑊鑊金,搞咗咁多嘢出嚟,
佢一路都話要顧住你所以唔結婚生仔住,到而家依然係乜都冇,
你仲連喺層樓度加番佢個名上去,等佢有番個名份都唔肯,
仲要暗示明示寧願我哋搬走都唔制,我都冇話過你一句,
你唔好以為我好恰,屈得就屈bor!!

sorry!!越寫越火滾,寫埋d題外話潻.....
但真係好嬲lor:-( 講講吓佢阿媽可能知我哋唔想擺咁多圍,
仲竟然話唔駛結婚住叫我生咗先,過多幾年先結婚,
我真係好想 佢,你個女話要結婚嗰時,
又唔見你叫個女生咗仔先,確定有仔生先好嫁?bitch!!

大宅

原文章由 wm720915 於 08-5-28 10:38 AM 發表
你諗住明年生,現在就要ready架啦!
有時唔係你話想生就有架啦!
我都試咗幾個月都唔成功呀

我以前都吾知,原來生bb,吾係話想要就要架~
我都努力緊~你心情我都好明白~

等待驗證會員

回覆 #3 wmpl 的文章

即是你已經給了一個很明確的答案我
就是你一定要生
那還有什麼問題要想嗎?
生寶寶最大的問題是
身體
你有思想準備就隨時可以開始了
不要再想一些無謂東西了
這裡想想那裡想想
到時40歲以上想再生機會就難點了
雖然我丈夫的(女麻女麻)都是49歲才生他姑姐的
你奶奶那裡其實不需要理會
你是為你奶奶生定丈夫生?
為何我一定要聽她說話?
寶寶是你跟你丈夫的結晶品
我們自己開心就可以了
總而言之要生寶寶一定趁年輕
過了時間不會回頭的
希望你好好珍惜機會
生一個健康活潑的寶寶^^

大宅

原文章由 KR0101 於 08-5-29 14:44 發表
即是你已經給了一個很明確的答案我
就是你一定要生
那還有什麼問題要想嗎?
生寶寶最大的問題是
身體
你有思想準備就隨時可以開始了
不要再想一些無謂東西了
這裡想想那裡想想
到時40歲以上想再生機會就難 ...

好多謝你好回覆,我這幾天剛好有事正忙着,
沒有太多時間好好回覆你,sorry!!

你說得很對,其實我根本不需要理會我bf的家人說什麼?!
從前我也是一個我行我素的人,只是我bf實在太口不對心,
經常叫我不用理會他母親的說話,我也實在沒有多加理會,
但日子一久,他卻又跟我說他的家人說我怎樣和應該怎樣?
還反過來說我的不是,有時真的令我很氣餒,
我bf沒有什麼不好,
最不好就是一面對家人的時候就搖風擺柳,
太心軟太重情,未能堅持立場和爭取自己應有的權利,
令到自己今時今日仍然一無所有,
就算他是為他家付出最多的人..

一開始我也沒太為意他這樣會有何不好?
因為本身也從無反對他愛護家人,
不過由得他的結果卻是到頭來,
一無所有不特止,自己還只得到種種的誤解和指控,
原來他這樣子真的會有很多斃處,尤其是他有一個永不知足,
貪得無厭和滿口謊言和怨言,整天愛鬥氣和撥弄是非的母親,
我常跟他說,你的家人都很好,除了你的母親之外,
若不是你母親這樣子,你一家人的生活質素定大大提高...

還是算吧!!那是不可改變的事實,和你說的一樣,
我根本不值得再為那個小人蹉跎我僅餘的青春和抱負,
而且現在我的bf都開始清醒,終於都知道她的真面目,
我從來不是要求他不愛媽媽,
但愛的方式錯誤都只會害人害己,
如今既然他都已得到教訓和領悟,
我還是要下定決心放開一點,
就算他朝他又反口覆舌,繼續愚孝,就算我們會分開,
我也至少有一樣只屬於我和非常寶貴的禮物!!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-5-31 21:24 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至