跳至

首頁

尾頁

別墅

各位sister!
想問下, 開奶茶.. 點煲架? 我O係藥房買左$10 一包果D 開奶茶.

其實而家我個囡, 4個月, 飲160 ML (以前飲倒180) , 算唔算少? 有時160 都飲唔倒!!!

唔知點好呢??
藥房佬又話開奶茶, 大DD 先飲.
NOW煲米水, 又好似好左D!

究竟有冇媽媽已經煲左開奶茶比BB 飲呀?

子爵府

牛年勳章

啱啱今朝煲咗...我三個零月開始一星期煲一次比BB飲,我買東方紅嗰隻,每次煲半包,煲前浸D料半小時,然後用大火煲滾,轉中小火煲到淨返300-400ml左右收火(記住睇火,唔係會煲乾哂...冇得飲),用保暖杯入住,咁今日午歺,晚歺,宵夜就每次用100ml左右再溝熱水沖奶比BB飲(我BB飲210ml一歺),第一次比BB飲驚佢唔受得,可以再較稀D,我BB飲咗脷苔清哂,大大ok,所以我會繼續比佢飲.

原文章由 cottonvan 於 08-5-26 16:00 發表
各位sister!
想問下, 開奶茶.. 點煲架? 我O係藥房買左$10 一包果D 開奶茶.

其實而家我個囡, 4個月, 飲160 ML (以前飲倒180) , 算唔算少? 有時160 都飲唔倒!!!

唔知點好呢??
NOW煲 ...

子爵府

牛年勳章

啱啱今朝煲咗...我三個零月開始一星期煲一次比BB飲,我買東方紅嗰隻,每次煲半包,煲前浸D料半小時,然後用大火煲滾,轉中小火煲到淨返300-400ml左右收火(記住睇火,唔係會煲乾哂...冇得飲),用保暖杯入住,咁今日午歺,晚歺,宵夜就每次用100ml左右再溝熱水沖奶比BB飲(我BB飲210ml一歺),第一次比BB飲驚佢唔受得,可以再較稀D,我BB飲咗脷苔清哂,大大ok,所以我會繼續比佢飲.

原文章由 cottonvan 於 08-5-26 16:00 發表
各位sister!

唔知點好呢??
NOW煲 ...

子爵府

牛年勳章

各位sister!

唔知點好呢??
NOW煲 ...

別墅

我煲余仁生果包開奶茶,BB肯飲奶唔扭計(佢之前唔係好肯飲奶)。究竟駛唔駛溝水開奶抑或淨係用開奶茶開奶呢?

子爵府

牛年勳章

我係再溝水開奶...費事佢唔鍾意個味道waste左D奶...

原文章由 tallmama 於 08-5-29 17:38 發表
我煲余仁生果包開奶茶,BB肯飲奶唔扭計(佢之前唔係好肯飲奶)。究竟駛唔駛溝水開奶抑或淨係用開奶茶開奶呢?

大宅

lt is no need to add water,otherwise the function is not as good as the original.

原文章由 tallmama 於 08-5-29 17:38 發表

男爵府

點解我係位完堂買開奶茶,佢話賣晒,幫我汁包成$25蚊,叫我4碗煲成1碗,係果到買係咪咁貴嫁?我比個仔飲左2餐就無飲啦!因為佢咳同佢睇醫生,食西藥唔好飲,o徒晒!

首頁

尾頁

跳至