少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔今年8月足2歲,想今年9月讀幼兒班,

但因工作關係和無人幫手照顧,要讀全日班!8:00-18:00

我首先唔知我個仔能否適應長時間在學校,

二來覺得他什麼都唔識,講說話都仲講BB話,

我應該放手給學校處理定係應該讓他再大啲先讀書呢!

好煩惱!

男爵府

In my opinion, it is really too cruel for a young baby to go to school. They will have some pressure in some degree. So my daughter will go to K1 directly this August.

However, if you have no one to help looking after your boy, it might be needed. :( Perhaps kids can get used to the new environment easily.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

梗唔係殘忍啦,相反對佢重好添.
在校有大把同學仔同佢玩, 又有老師教佢, 學野會好快,到時同你講野唔停口呀.
我都後悔冇比阿仔返全日,而家惟有比佢在校食飯,等佢獨立 d.

原文章由 maggie217 於 08-5-27 21:54 發表

但因工作關係和無人幫手照顧,要讀全日班!8:00-18:00

我應該放手給學校處理定係應該讓他再大啲 ...

大宅

其實都唔一定唔好架,因為如果你個bb係屋企都冇人照顧,咁不如比佢返學,可以有多d人同佢講野&可以學多野啦. 小朋友咁樣會冇咁容易變自閉的.好似我個仔咁呀,佢都係兩歲幾就返學啦,我覺得佢學多左好多野同講說話都好左好多.所以不妨比小朋友返學啦.

大宅

俾佢早D番學好呀!我仔仔都係讀2歲,個陣時點到好過日日俾褓姆湊日日係睇電視…又冇野學…佢入左N1真係多左好多野講,學到好多自理既野,同埋俾佢早D熟識群體生活!我仔仔之前好洩架,但而家真係學曉左規矩…

大宅

原文章由 maggie217 於 08-5-27 21:54 發表

我應該放手給學校處理定係應該讓他再大啲 ...

My son reached 2 years old on Feb. and i send him to N1 on March even though I have a maid and my mother to look after him.

My reason is
1. They spoil my son
2. They don't know how to teach him talks, they would give him whatever he wants when he points to or cries for something(my son speaks only a few words till 2 yesrs old, but now improve a lots)
3. They can't follow my instruction for the toilet training (the school trains him right now)

I think you may feel bad in the first week, seeing he cries when saying goodbye, but now my son loves to go to school.

男爵府

BK Milk勳章

我個囡剛是9月1日生日, 所以生日當日, 就已返N1了.
佢返學時, 都未識講嘢, 只識BB話/單字, 未介奶咀, 又未介片...總之真係一個BB而且.
現已返了大半年, 好多都已學識, 講嘢都多咗及長咗.
其實你唔洗太擔心, 小朋友多D群體生活, 就進步得越快, 而且我覺得老師教得好過自己.
佢又在學校學到分享, 收拾玩具, 吃生果... 總之大多數都是好習慣, 只是剛上學時, 常常病.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個人認為,如果小朋友係屋企有人湊就無需要咁早入學,但係如果冇人湊,兩歲入N1都無可厚非。掉番轉講,你話咁早俾佢返學好殘忍,咁唔返學邊個幫你湊?小朋友返全日係好慘架,返時間仲長過大人返工,你返工前就放低佢係學校,你放工先去接返佢,但係如果冇人湊都要架喇!除非你搵到人幫你湊半晝啦,事關返全日,下晝都係訓晏覺、訓醒玩下、睇下電視咁架喳!同係屋企冇嘜分別!

民房

我明你心情~真係會唔捨得佢~我初初送阿仔,都有想過唔返住,3歲,但係再想,o甘3歲個陣時我又唔忍心佢喊,點算?!擺返個仔去肚入面咪好囉唔需要返學,但一想到生佢出黎佢已經係一個個體,佢要學識融入社會,同照顧自己(阿仔自理能力較差) !學唔識,我死左佢點算!之後我都以呢個目標去教佢~
你既情況都無得揀,bb會明白你心意架!

珍珠宮

樓主, 如果你無其他選擇, 只好向好既方面唸.

學校既員工都係專業既, 面對過好多小朋友, 知道點去教. 點去照顧佢. 而且學校環境好多時比屋企安全.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實唔殘忍啊,你要返工就算搵到人湊,小朋友係屋企都係食同訓,學唔到野的,如果你自己湊番還可以,因為至少可以增加親子關係,如果比人湊返學對小朋友有益無害啊,係學校學識自理同團體生活,亦早些學懂獨立,樓主不要想太灰,凡事向好的方向想吧。

男爵府

我都唔明點解到呢個年代都仲有人話2歲小朋友返學好殘忍
宜家有好多幾個月大既bb 都返 playgroup啦, 呢啲家長都係想小朋友有多啲群體生活, 有多的bb一齊玩, 總好過只對住工人, 而且宜家啲幼兒/稚園的老師好專業, 小朋友唔會喊都冇人理架, 學校每日有時間表, 定時食飯, 定時學習, 定時睡覺, 定時玩, 好有規律, 我想都冇咩媽媽自己照顧得咁全面, 小朋友返左學後都好開心, 宜家時代唔同左架啦, 你都要與時並進, 咁細返學唔等於好淒涼/殘忍, 呢個思想要改吓啦

[ 本文章最後由 daidai 於 08-5-29 14:57 編輯 ]

別墅

好同意daidai說話,就算有工人湊,我都要阿女返學, 我果女由一歲半己經一星期返三日playgroup,好過日日睇電視,勁無聊自己同自己玩(在cam見到),而家返咗9個月,講話好咗,守紀律咗,識多咗野,所以,一d都唔殘忍啊!

水晶宮

畀面勳章

原文章由 midcotse 於 08-5-29 18:25 發表
好同意daidai說話,就算有工人湊,我都要阿女返學, 我果女由一歲半己經一星期返三日playgroup,好過日日睇電視,勁無聊自己同自己玩(在cam見到),而家返咗9個月,講話好咗,守紀律咗,識多咗野,所以,一d都唔殘忍啊! ...

返果D主要以play為主ge就唔殘忍 要坐定定學乜學物果D就真正殘忍la!我仔有嫲嫲+工人凑,我都要佢兩歲返幼兒園,玩下笑下同其他小朋友相處下,對佢有幫助!但小病小痛就多D!

禁止訪問

珍珠宮

2 歲比佢番學係殘忍....唔係掛!!!
我囡 2 個月大就交比育嬰園揍,我都唔覺自己殘忍wor
做阿媽,會係當時環境比最好o既小朋友!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

殘忍?點解你會覺得返n班係殘忍?
不如,你去學校問下先,認識下先啦。
睇下佢地的時間表,其實有好多野玩,好充實架!有故事時間、有大肌肉運動、有圖工、有小食。好豐富!
我屋企有工人,但我兩個小朋友1.5歲已經開始返全日。
我覺得總好過係屋企睇電視、俾工人種壞。

侯爵府

same as my child, 啱啱 January 時2yr 就插班返 n1, 連老師都話唔知佢講乜. 但e + 識得唱學校教嘅歌比我聽. 好過係屋企冇所事事.

原文章由 win_bb 於 08-5-28 14:50 發表
我個囡剛是9月1日生日, 所以生日當日, 就已返N1了.
佢返學時, 都未識講嘢, 只識BB話/單字, 未介奶咀, 又未介片...總之真係一個BB而且.
現已返了大半年, 好多都已學識, 講嘢都多咗及長咗.
其實你唔洗太擔心, 小朋友多 ...

[ 本文章最後由 chan328 於 08-5-30 16:34 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

我晴晴又係2YRS 返N1 , 而家日日都有返.好開心.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡1個月大已返育嬰園.
我覺得最殘忍係要佢早起身 ,但唔早起身佢點會早訓覺mouth: .
我囡囡而家大左,好多時返到屋企會唱歌跳舞
連說話口氣都學左老師(好溫柔)

原文章由 webjen 於 08-5-30 12:42 發表
2 歲比佢番學係殘忍....唔係掛!!!
我囡 2 個月大就交比育嬰園揍,我都唔覺自己殘忍wor
做阿媽,會係當時環境比最好o既小朋友!

首頁

尾頁

跳至