跳至

首頁

尾頁

別墅

係咪好多一歲既BB已經識得自己瞓教架喇?或者畀個公仔呀奶咀呀就知道要瞓教? 我BB都仲要喊呀扭人氹先瞓 , 有咩方法TRAIN到佢呀? 真係要由佢喊到收聲唔理佢? 好難做到呀.....

別墅

我個仔都有呢個問題, 一定要你訓佢隔離(扮)訓覺先肯訓, 又唔肯要奶咀/公仔/攬枕...

別墅

我BB瞓晏覺一定要人抱, 我同咗姐姐講咗幾百次唔好抱, 要TRAIN 佢自己瞓. 但都唔聽. 加上我BB可以長喊半個鐘.要人抱.
不過夜晚就可以唔洗抱, 因為啜住人奶瞓. 一瞓咗即刻放低佢.
可能瞓晏覺係自己一個人瞓. 夜晚就同我地同床瞓. 有安全感冇噤易醒.

大宅

呢個題開得非常好,原來仲有人陪我,你o地知唔知呀,唔係夸張,我對手要痛到看醫生,點知原來係D根發炎。

我個女都仲要人抱,因為我返工時(雖然返part time),我99會o黎幫姐姐手照顧下BB,99好鐘意抱住亞女一路行一路拍佢訓,就算亞女訓咗都繼續拍唔放落床,我都已經講過成幾百次 叫佢唔好再係o甘,都唔聽唔俾佢o黎又唔得,我依o家夜晚同亞女飲完支奶就面對面o甘抱坐係度拍佢訓,一步一步o黎,等佢知道唔會行住抱住訓,之後希望就可以轉落床度拍住訓,但就唔知要幾耐先至得。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-5-25 23:43 編輯 ]

別墅

好媽媽勳章

今日去健康院上course, i ask the nurse why my bb always awake during sleeping, she said 佢慣咗, 因我會抱佢or 俾水水佢, 等佢再瞓番. she ask me to ignore her & let her cry, bb will know cry is useless, then bb will stop cry wor. bb 一晚會醒二至五次:;pppp: , 有時重要扭出廳"hair"一陣, 再抱+飲水等佢瞓番. 好想知係咪真係唔理佢, 佢會瞓番? 定真係大d 自己會落床就瞓, 唔使抱? 你地d bb 係咪半夜唔會醒, 同埋醒咗你地係咪唔理佢?

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-25 23:41 發表
呢個題開得非常好,原來仲有人陪我,你o地知唔知呀,唔係夸張,我對手要痛到看醫生,點知原來係D根發炎。

我個女都仲要人抱,因為我返工時(雖然返part time),我99會o黎幫姐姐手照顧下BB,99好鐘意抱住亞女一路行一路拍佢訓,就算亞女訓 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀,真係要狠心d,佢喊都唔理佢就得架喇!
見0704的媽咪話開頭要"油"佢喊,第一晚喊左兩個鐘 !一個星期後就已經係喊15分鐘就訓著!

Smallpigbb,
d老人家係都要咁都無佢符! 佢地咁樣"曖"阿b訓就過癮,又唔知d後生湊夜晚個更幾辛苦!之前係6299屋企坐月到阿b 4個月大,日日係咁一路行一路拍阿b訓,我覺得佢地當個b係玩具囉!夜晚臨訓我個時油得佢喊,咁6299見阿b喊就擒擒聲走過來又抱阿b, 唉 !要6299半夜三更走去你房度抱b, 咪最後就係我要妥協囉,變左我要一路行一路拍阿b訓那夜覺囉! 加上日頭無所事事又就去拍阿b訓覺! 夜晚唔願訓咪又要拍耐d先訓囉! 那時放左工去6299度"接更"兼"過夜",嘩真係人都顛! 放工返來已經cc下仲要拍阿b拍到1:00am佢先訓!

去左嬰園就訓練到自行入睡,仲要係變左一個唔痴身(即唔鍾意比人抱)的bb! 而家weekend 去6299屋企,佢地成日想用番以前個"招",個女又好醒,比人抱住就幾眼訓都唔會訓,仲猛咁扭計,放番落床仔就自己碌兩碌就訓著 !

我都唔係好明白d老人家,個b明明玩緊玩具或者係扒下扒下,自得其樂的時候,都硬係要就去抱下佢。我個女又會甩開佢地!

你個肥淇咁樣要抱住訓,你隻手好難好番架! 呢d筋膜炎症係靠o個個部位休息先會好架,就算食藥都係止痛消炎,都只係治標唔治本架咋!

大宅

我阿仔係要陪訓佢先訓ga!~!
之前好有決心同佢介奶咀,都有一個星期無用過奶咀,但佢就訓得好差,夜晚會醒2-3個鐘,不停搵奶咀
訓晏覺又訓得少,搞到佢心情好差,日喊夜喊我都訓唔到...
一日都唔知訓唔訓到10個鐘...迫於無奈放棄左...

別墅

Oh my baby girl need my hubby rock her to sleep every night, I want her sleep by herself ar, but it's hard for me let her cry lot to sleep, 唔忍心呀!!

大宅

之前我姊姊都係抱住b豬食奶同等佢瞓著先放佢落床. 不過我姊姊就走, 所以我咪叫姊姊train佢自己食奶同瞓. 呢幾日都成功, 除咗有時佢唔係好想瞓就會响床到自己玩, 玩到倦佢就會自己 .

原文章由 Happygirl33 於 08-5-30 09:33 發表
Oh my baby girl need my hubby rock her to sleep every night, I want her sleep by herself ar, but it's hard for me let her cry lot to sleep, 唔忍心呀!!

大宅

Welcome

講中咗我o既心聲,好開心有人明白我,仲有我o既經驗,就係喇我個女係網床玩得好地地,唔知點解99要抱亞女上o黎同佢坐o係度玩,相當奇怪。老實講叫99o黎開特然叫佢唔好o黎咩,我o尋夜咪等亞99個仔我老公受o下o羅,我同亞女講你唔訓,媽媽入房訓先啦,就走咗入房喇。

跟住咪我老公抱咗大概45mins,點都唔得,最後咪我出返房抱住亞女,坐o係度拍唔洗2mins就立即訓著。

期待寶寶,

我星期二都去健康院上過堂,我開口問個姑娘都好唔好意思,我講完後個個媽媽話,唔係呀,你個女一歲仲要抱訓覺,之後我咪講話係呀,我同姑娘講我唔係想亞女一步登天,我依o家就坐o係度抱拍住訓,到ok喇就放佢落床拍o羅,係呀,姑娘真係叫我o地唔好理,我個女半夜都會喊一至兩次,但我唔會抱,俾個奶嘴拍下拍下就訓著喇。

大宅

我阿女都係要人抱先訓, 特別係訓晝覺.
不過如果佢好眼訓, 抱一陣就訓著, 如果唔係, 又要搖, 又要唱歌, 不知幾攰...
夜晚好少少, 飲住最後餐奶訓著, 之後好多時都訓到天光, 又或者喊幾聲, 拍一拍佢又再訓番.

無辦法, 阿女日頭太易醒, 少少聲都醒, 依家佢一訓晝覺就全屋人好似做賊咁, 攝手攝腳行, 但係一放落床 ----- 即醒!!
況且工人慣咗搖佢訓, 返唔到轉頭 :;pppp:

別墅

好媽媽勳章

係啦, 我個囡情形同你囡囡好似, 夜晚飲住最後餐奶訓著就唔使點搖, 晏晝覺就抱死人都唔一定瞓, 有時會諗做咁多嘢好似係我地想佢瞓多d, 覺得會好d, 還是尤得佢, 唔瞓就算, 好矛盾

原文章由 conb 於 08-5-30 11:38 發表
我阿女都係要人抱先訓, 特別係訓晝覺.
不過如果佢好眼訓, 抱一陣就訓著, 如果唔係, 又要搖, 又要唱歌, 不知幾攰...
夜晚好少少, 飲住最後餐奶訓著, 之後好多時都訓到天光, 又或者喊幾聲, 拍一拍佢又再訓 ...

大宅

conb & 期待寶寶,我個女就唔同夜晚飲住支奶未必訓得到,好難講,但下午有時玩到好tired就得,所以有時由夜晚10:30開始抱到好彩就10:45,唔好彩都試過差唔多12:00,做母親真係要好偉大o羅。

大宅

總之一句講晒:
唔係自己湊,令舍多問題﹗

我bb之前又係grandma湊開,因為抱慣左,到而家我自己湊返,都未脫離到手抱入睡問題﹗不過人地下左咁多苦工照顧bb,自己又可以講d乜?講左又俴哎交﹗

十分明白各位媽咪的苦況﹗

別墅

好媽媽勳章

講漏咗tim, 姑娘話最好唔好俾bb食住支奶瞓, 會蛀牙喎, 真係唔知點做好

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-30 17:19 發表
conb & 期待寶寶,我個女就唔同夜晚飲住支奶未必訓得到,好難講,但下午有時玩到好tired就得,所以有時由夜晚10:30開始抱到好彩就10:45,唔好彩都試過差唔多12:00,做母親真係要好偉大o羅。 ...

大宅

係呀,期待寶寶,我有個friend有個好extreme o既case係真人真事,佢要照顧個仔,o甘就將個女俾工人湊同訓,就係個女唔知幾點訓同食食下支奶就訓,一路食住個奶瓶無刷牙同飲D水“long“下個口訓,點知個女就好瘦,食好多o野都唔肥,去到做牙科檢查先知,成排牙蛀咗,醫生話因為蛀咗o既牙有好多細菌,所以食幾多都無用,後來仲要做全身麻醉手術保牙o添,做手術時佢個女得5歲,本來個醫生話做1個半鐘,點知整成2個鐘至出返o黎,佢驚o係手術室門口喊,好彩做完手術,佢個女食o野都長肉好多,所以佢成日叫我,如果個女食食下奶訓著咗都要俾D水佢”long“下個口。

我知道呢個case同大家分亨會令到大家好驚,但希望你o地亦唔洗太過擔心,因為好像我之前講係一個extreme case,所以大家小心D就ok啦。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-5-30 23:01 編輯 ]

別墅

anyone have good advice on how to train our baby sleep by herself without rock ar, me and my hubby very tired la

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要忍心才可以有好日過的,每一個bb都是這麼訓練回來的,是沒有免費午餐,要讓bb吃點苦才可以自行睡覺的,
我的bb也是經過這一個成長階段的,他在出生以後,我們便開始
train 能夠獨立睡覺,現在他只要我們在傍邊陪他睡覺便可!
媽媽們努力吧!!!
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

大宅

乜原來一歲唔可以抱佢入睡 ga la, 我以為冇問題 tim.

所以我都仲有抱佢入睡後才放落床, 通常需時15分鐘, 試過佢15分鐘都唔肯訓, 我就當佢未眼訓, 就由得佢玩下先, 眼訓d先訓. 因為抱太耐, 我又累, 又做唔倒野, 所以佢唔訓我就由得佢玩下.
而家佢晚上訓10小時(中間會叫幾次, 唔係次次要抱), 日頭訓兩次, 共2-2.5小時. 可能唔係訓好多, 所以較易入睡.
日頭佢訓過時我會特登噪醒佢, 試過日頭訓太多, 晚上1:00先肯訓.

別墅

我今日好狠心, 放bb係房, try 自己瞓, 佢當然係喊啦..一喊.喊咗40分鐘, 冇停過. 我最後屈服, 雖然冇抱到佢, 但佢一企係到, 我就瞓低佢, 來來回回搏鬥咗多20分鐘, 佢先肯瞓咗1個鐘.
唉.. 好殘忍.
其實好想抱佢, 但佢成23lbs, 點抱呀, 仲要搖.加上我又有咗bb, 遲d見肚. 仲冇可能抱啦. 一定要stop la>

首頁

尾頁

跳至