跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公排第二, 所以我先叫二少奶姐.......

咁話說大伯同大6既大嫂係極速有左先結婚既,
搞到我同C6既婚禮要等佢地搞完,
再過埋個農曆7月先得......
搞亂左我地個HONEY MOON......
最慘係佢地結婚之後o個日我check到有左......
我個歐洲兩星期honey moon就泡左湯喇......

而家佢地個仔都6個月大喇,
而我女女就兩個半月大。
早前我返大6探我老公個婆婆o個陣就見到佢地,
仲住左兩晚先返hk。

有一日, 大嫂帶我地行街o個陣(大伯返工),
佢同我地話而家好後悔同大伯一齊,
又話估唔到大伯有咁多壞習慣,
又唔鐘意佢點點點......
之後對住我講左句"如果我識o個個係二少咪好囉!"
(二少在場ga bor!)
我當堂唔知比咩反應好!!!
之後又話, 都唔知點解, 大伯同我老公做埋同一行,
大伯都無我老公咁多錢!!!

因為佢話佢地結婚要用6299錢,
又無著禮服, 咩都無,
得對龍鳳手鐲同珍珠頸鏈,
得一家人食左幾個小菜......
(我都係ga咋, 6299仲要公平到買埋同一個款同一重量呀!)
而我地就搞左7圍......
我都同佢講左9萬幾次,
食完o個7圍, 我地兩個既戶口齊齊由0開始......
佢死都唔信, 話6299一定有幫我地,
因為要落佢面, 睇唔起佢係大6人......

而家成日都比佢單單打打,
話比二少知, 二少又話佢唔係咁既意思, 話我多心......
我真係唔知我經營多年既形象幾時頂唔住爆粗話佢,
(我讀書時好曳GA!)
我可以點做呀????

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果我係你,我先唔會理佢,仲會得閒哂幸福俾佢睇!

講真我覺得你同佢解釋咩都係無用,佢根本一早就認為有歧視成份存在,你講到口水乾佢都唔會信你,咁不如慳返度氣啦!

而且宜家同你老公一齊嘅係你唔係佢,如果你信你老公,都知唔會因為你大嫂一兩句讚美就搶走你老公。反而如果你大介意,甚至搞大獲,會可能令你老公覺得你麻煩,仲危!

所以如果我係你,下次佢又表示你老公好好多時,不妨講聲多謝,我都知我老公超正。

別墅

最好就唔理佢, 對e d 人要無火, 無需要對d
<廢料>發火,令自己辛苦。

男爵府

使鬼理佢地咁多, 行街見到佢地都掉頭走。

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-5-26 13:16 發表
我老公排第二, 所以我先叫二少奶姐.......

咁話說大伯同大6既大嫂係極速有左先結婚既,
搞到我同C6既婚禮要等佢地搞完,
再過埋個農曆7月先得......
搞亂左我地個HONEY MOON......
最慘係佢地結婚之後o個日我check ...

你同佢講, 香港人結婚, 個個都係兩公婆自己拎錢出o黎擺酒o架啦! 而且仲要嘔d禮金比父母添!

男爵府

原文章由 Allyly 於 08-5-26 17:41 發表

你同佢講, 香港人結婚, 個個都係兩公婆自己拎錢出o黎擺酒o架啦! 而且仲要嘔d禮金比父母添!

我地仲要自己磅水比我阿媽買首飾比我呀......

係唔係D大6人最鐘意錢字行頭ga!!!
仲要好似個個都睇唔起佢,
又要o係人身上搵到著數先安樂ga!!!

我同我老公買左把夾bb車既風扇比個女,
佢笑笑口"多謝哂"就攞左去,
我唔係mind o個50蚊,
(雖然我都覺把野$50好貴!)
不過我唔抵得佢咁鬼貪!!
又要咩都同我個女爭......
玩具又係咁, 衫仔都係......

真係諗起都把幾火!!!

珍珠宮

你咁激氣,可唔可以見少d你呀嫂?

別墅

國內的女子係咁O架, 就算黎了HK多年都係"錢"行頭...我識有個人, 來港都10幾20年啦, 佢搵BF係....有錢, 有樓, 有車, 仲要靚他...but..佢"其貌不揚"呢, 都SET到咁高, 所以...佢仲未嫁得出,3X頭.

別墅

佢地選香港男人都係為<錢>姐,and 有面子呀!

大宅

我唔會理佢, 最好見少d 啦, 最憎人攞我著數,
結婚果度我都覺得費事採佢, 唔需要解釋, 當佢 "孚淺" 好過啦
d 大陸人真係好煩, 成日以為 hk人好有錢乜都想攞哂走

大宅

Is she now living in HK or China? If it's China then just ignore her and don't meet with her....

珍珠宮

其實我覺得結婚時自己出錢一事,最好少提,費事俾阿嫂攞黎做話柄,話返俾你老爺奶奶聽,雖然係事實,但都怕老爺奶奶會唔高興,仲會影響形象。

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-5-27 12:01 發表

我地仲要自己磅水比我阿媽買首飾比我呀......

係唔係D大6人最鐘意錢字行頭ga!!!
仲要好似個個都睇唔起佢,
又要o係人身上搵到著數先安樂ga!!!

我同我老公買左把夾bb車既風扇比個女,
佢笑笑口"多謝哂"就攞左去,
...

呢d人好煩, 都係少見為妙!!mouth:

男爵府

回覆 #11 giselewong 的文章

麻煩在家陣佢想出o黎香港~
又無地方住......
整鬼佢仲話想住我地屋企......
真係血到嘔到一大堆......
我同我c6講,
你比佢地o黎住我就帶埋個女返外家住!!

大宅

原文章由 ivymeoow 於 08-5-29 14:33 發表
麻煩在家陣佢想出o黎香港~
又無地方住......
整鬼佢仲話想住我地屋企......
真係血到嘔到一大堆......
我同我c6講,
你比佢地o黎住我就帶埋個女返外家住!! ...

我係你我都會敢講, 其實你老公都可能唔想同佢一齊住呢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

果位阿嫂真係好極品喎.... 點都唔好同佢一齊住啦, 住左仲得了既!!

[ 本文章最後由 bosch 於 08-5-30 18:57 編輯 ]

民房

不過你係咪同奶奶一齊住架 ?? 如果唔係一句唔得就ok .. 千祈唔好心軟 ... 無錢租屋/酒店咪唔好落黎囉 .. 費鬼事黎到你屋企見到d咩都攞埋番去比阿b玩 .. 呵呵
本店主售bb及童裝服飾 .. 有時間入黎睇睇 : http://hk.myblog.yahoo.com/bibi.club

男爵府

原文章由 bibi.club 於 08-5-30 13:11 發表
不過你係咪同奶奶一齊住架 ?? 如果唔係一句唔得就ok .. 千祈唔好心軟 ... 無錢租屋/酒店咪唔好落黎囉 .. 費鬼事黎到你屋企見到d咩都攞埋番去比阿b玩 .. 呵呵 ...

佢就係同99反左面,
所以唔敢去99度住,
而且嫌99 o個邊公屋細呢!!(300幾呎)
我地住私人樓,
都係得400零呎...又咪好細......
都唔知佢貪咩......

民房

咁樣仲更加唔駛煩 ... 原來連奶奶都唔鍾意 . .呵呵 ... no no no .. 無位呀 ... 唔比佢住又唔會比人鬧 ...
本店主售bb及童裝服飾 .. 有時間入黎睇睇 : http://hk.myblog.yahoo.com/bibi.club

複式洋房

我都周不時要應付呢種大陸人,佢係我62既第二任老婆(99過左身), 成日都講錢,我依家學識左....佢講咩問咩我都答係咩,呵,同吾知,廢事比佢攞去講是非....

首頁

尾頁

跳至