親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

有無人7月頭去曼谷,有咩地方適合小朋友玩.

Thanks

[ 本文章最後由 blueeye 於 08-7-9 12:43 編輯 ]

大宅

Children Museum/Children
http://www.wretch.cc/blog/mlcheuk/16323695

dream world

leoland water world

Siam Ocean World

http://www.thailandfans.com/forum/redirect.php?tid=58060&goto=lastpost#lastpost

原文章由 blueeye 於 08-5-27 22:18 發表
有無人7月頭去曼谷,有咩地方適合小朋友玩.

Thanks
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

子爵府

Farm Chokchai!
但近巴提雅,所以一程搭兩個鍾~
我剛剛5月2日去完,都係即日來回曼谷!
佢地都有1晚住~
雖然遠但值去~
回程返曼谷去路邊生果檔買生果平超市一半!
我買一箱3打芒果返香港都係$500B~
上次我在超市買十幾個都$400B!

Farm Chokchai可以去渣牛奶,整雪糕,騎馬(大人小童)!

如果你7月去,我可以借張SIM CARD俾你!
你只需增值就可以打返香港$9B一分鐘~
通常增值$100~200B都已經夠晒!
因為接聽唔收錢!
用1507申請飛線漫遊半年費用$20,
泰國接聽一分鐘HKD$1.5!

上次我去泰國接聽$0.99~

SAFARI WORLD都值得去!
有野生動物園同埋好多表演睇!
10AM有得睇餵獅子~
一玩又成日啦~

你可以pm俾我問我多d野,
我年年都帶小朋友泰國自由行!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

男爵府

Hi tiffany_wong23

do you know the hotel "swissotel Nai Lert Park"? is it ok?

Thanks

大宅

尋日新聞講泰國又有暴亂, 7月份去怕唔怕呢???
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

別墅

Marymama88,tiffany_wong23

多謝你哋提供參考,

Children Museum 幾好wo,好大, 吾知2小時夠唔夠!?

tiffany_wong23
Farm Chokchai ,可以搭咩車去, 的士得唔得?
可唔可Send 行程& information 比我,
路邊生果檔買芒果返香港,好呀,勁鍾意食芒果,佢會有紙盒幫你pack 埋嗎?

Thanks

伯爵府

我都聽說有暴亂, 唔知7月初會唔會無事呢, 2個大人帶住個細的, 如果唔安全的話, 我又要轉外遊地點, 但係又唔想去日本, 都唔知去邊好

大宅

原文章由 tiffany_wong23 於 08-5-29 02:46 發表

少少更正 Farm Chokchai 唔近芭堤雅的,是在另一邊的埠 (巿) 所以唔駛諗芭堤雅返曼谷時 "順便" 去埋,一個東、一個西係冇可能安排埋一齊。

但呢度真係值得同小朋友去。

打攪哂~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

想問問, 我5/6 帶BB 去泰國呀, 佢得 22個月, 飲水方面, 係比咩佢飲好,係酒店d食水, 定比礦泉水呀

帶唔帶bb車好呢 ?

[ 本文章最後由 sammiskyu 於 08-5-30 13:38 編輯 ]

男爵府

我想請問如果在hotel swimming,可不可以用太陽油?

thanks
BUSY BUSY BUSY

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 sammiskyu 於 08-5-30 13:35 發表
想問問, 我5/6 帶BB 去泰國呀, 佢得 22個月, 飲水方面, 係比咩佢飲好,係酒店d食水, 定比礦泉水呀

帶唔帶bb車好呢 ?

22 個月其實都吾怕嘅,但睇番你個 b 嘅腸胃囉,小女當年 1 歲我帶帶咗 2 支,但吾夠用咪去超市買囉, 煲完就應該冇問題,車仔緊係要帶,吾帶你後悔

複式洋房

我都去過children museum,去之前上泰有營睇吓有冇人去過,有人建議直得去尤其有小朋友,所以我哋一心要同个女去,但我去到真係好失望,設施好殘,有一陣up味,有一个類似公園的空地,我个女在此打swing,突然有个冇着褲的小孩(約3歲)問我攞money,我冇理跟住我个女就同我講走囉,都冇野玩,唔会再嚟,我个女8歲,我哋到左唔夠1个鐘就走,千其唔好其望過高,比起香港科学館差一半有多,這是本人和女兒的感覺,

子爵府

原文章由 heiheihoney 於 08-5-29 21:39 發表
Hi tiffany_wong23

do you know the hotel "swissotel Nai Lert Park"? is it ok?

Thanks

Nai Lert Park唔錯,但行去bts遠~

子爵府

原文章由 blueeye 於 08-5-30 11:53 發表

多謝你哋提供參考,

Children Museum 幾好wo,好大, 吾知2小時夠唔夠!?

路邊生 ...

Children Museum 未去過!

去FARM搭的士可以,但好辛苦!
local tour貴,但坐得舒服好多~
或者去搭巴提雅巴士個頭有車搭去FARM~
http://www.farmchokchai.com/en/farmtour/tour_index.asp

去farm緊係可以去巴提雅時順道去埋啦~
我之前跟果個導遊提議我去farm之後可以去埋巴提雅,
所以今次就去~
不過我冇住camp啫~
我本身唔鐘意去巴提雅~

買甘多芒果有得幫你pack箱~

[ 本文章最後由 tiffany_wong23 於 08-5-31 15:35 編輯 ]

別墅

搭巴士去 Chokchai farm 會唔會好難,我驚唔識落車.
可否由曼谷Book 車去呢? 會唔會好貴呢? 大約幾錢.

Thanks a lot

原文章由 tiffany_wong23 於 08-5-31 15:12 發表

Children Museum 未去過!

去FARM搭的士可以,但好辛苦!
local tour貴,但坐得舒服好多~
或者去搭巴提雅巴士個頭有車搭去FARM~
http://www.farmchokchai.com/en/farmtour/tour_index.asp

http://www.farmchokchai.co ...

大宅

原文章由 tiffany_wong23 於 08-5-29 02:46 發表
我剛剛5月2日去完,都係即日來回曼谷!
佢地都有1晚住~
雖然遠但值去~
回程返曼谷去路邊生果檔買生果平超市一半!
我買一箱3打芒果返香港都係$500B~
上次我在超市買十幾個都$ ...

tiffany wong :
我想問下你地係咪2大1小去?每次機票,酒店,食,玩4-5日大約用幾錢?
同埋你去邊問航空公司買機票?

大宅

原文章由 tiffany_wong23 於 08-5-31 15:12 發表

farm緊係可以去巴提雅時順道去埋啦~
我之前跟果個導遊提議我去farm之後可以去埋巴提雅
,
所以今次就去
~
不過我冇住camp
~
我本身唔鐘意去巴提雅~

http://www.farmchokchai.co ...

請不要介意~ 真係唔明白點解妳個導遊會提議在去完向泰北內陸走的 Farm Chokchai 後便可順道去埋位於泰南海岸線的芭堤雅??

依妳由 Farm Chokchai 網站提供的位置圖就在 Nakhon Ratchasima,位置是由曼谷向北行方向。而妳不喜歡的芭堤雅是在泰國南部的……

我也曾做過DIY自由行的初哥,深知道初哥在各大網站找資料時其實十分雖要分享網友的準確資料,以包車計曼谷往 Farm Chokchai 不塞車也要約 1:45 分鐘,如由曼谷機場往芭堤雅則要約 1:30 分鐘 (如由曼谷出法仲要約 2 小時),同一天硬要把兩個地點放在一齊,不是不可以,只是替這樣安排的旅人腰骨受罪。

就好像有些朋友會問:想以一天時間由曼谷來回芭堤雅享受陽光與海灘~”

我只能說旅行時間寶貴,無必要那樣安排令自己活受罪。

請不要太介懷,大家志在分享~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-6-3 09:30 編輯 ]
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

續~

() 看以下圖為曼谷向北走 Farm Chokchai 大約位置圖:

() 以下圖為 曼谷往南海岸線芭堤雅的大約位置圖:

() 以下兩張是拉近了看的曼谷與 Farm Chokchai 位置圖,請留意四週地方名稱:

資料來源:http://earth.google.com/

珍珠宮

畀面勳章

我有張全新HAPPY SIM CARD出讓.

張卡係O係HK買, 我5月頭買左2張, 最後只開左1張用.

張卡照我原價買既$20出讓, 包郵費. 有中文說明, 內有15銖, 夠打2分鐘返HK. 只要去到買張PRE PAID CARD增值就得架喇.

O係BANGKOK用HAPPY CARD打返HK, 大約9銖一分鐘. 如果以去4-5日黎講, 買200銖PRE PAID CARD就已經夠哂打返HK喇. 平過HK IDD好多好多.

有興趣既請PM我.

大宅

原文章由 blueeye 於 08-5-30 11:53 發表

多謝你哋提供參考,

路邊生 ...

blueeye,

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1419799&extra=page%3D4

我去 Farm Chokchai 是撘的士去的,其實坐的士有冷氣唔算辛苦係車全程都係瞓~ 需時 (去程冇塞車) 約 1:45 小時,回程 (好塞車) 差不多 3 小時,包的士費用 B1500 /日 另加大約 B500 的汔油費。曼谷去 Nakhon Ratchasima 果邊全程不需收橋費或公路費。

都有泰友試過自己撘巴士去,資料如下:~

1) 由 Mo Chit 巴士總站 3 樓 No. 78 Counter 買車飛撘了 6:45 巴士去 Farm Chokchai (以前 B85)

2) 買飛後有人帶去指定的巴士上車,車程太概 3 小時,中途可以停一停比人去廁所及買野食,記得話比司機知係去 Farm ,到站司機會叫落車

3) 回程要找職員幫忙折車走,車程大約 2.5 小時。

但撘巴士來回全程差不多 5、6 小時,真係好辛苦同唔值得,都係包加的士好D。

而包 Van 去一般都會收約 B3000 / 日,當然服務會好點,例如:司機 = 導遊有得介紹吓境點,車內有少量飲品供應,而且去得 Farm Chokchai 有經驗的司機 (導遊) 會提議順導去埋附近的相熟農莊,例如:太陽花園,作成篇土地都種滿哂太陽花的,時間、季節o岩真係好靚o架~ 又或者係去提子園,入到去見撘哂棚種提子,有機會見到一揪揪的提子,園內都有成品作售賣~ 還有粟米田......

還有沿路都有買生果、粟米的大小攤檔,可以叫司機停一停比妳去買新鮮貨。這樣的方便當然人多包van 化算D。

其實就在 Farm Chokchai 之前的還有另一個出外開放的農場 Thai Farm 規模也很大,但一天應該不足夠 (不宜) 走兩處內容相同的地方。

玩得開心D~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-6-3 10:31 編輯 ]

首頁
12345...10

尾頁

跳至