自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

錢唔係好多, 但有次係我自己既親身經, 都事隔左好耐吓. 我之前係做T-shirt (唔普通既t-shirt, 係貴果種.), 有次我接電話有人做十件T, 我問: 你們是否學校or慈善團體?? (因我老板下令如慈善團體可有40%off. ) 當時個女人, 唔出聲, 跟著唔採我, 好似覺得關你咩事!! 甘我肯定唔會再問佢啦! 後來佢做左十件t-shirt, 寫著樂x會, 我真係好唔開心! 其他慈善團體都會話, 我係xxx會要平d!
我覺得樂x會真係冼腳唔抹腳feel, 點cut左佢既 autopay 呢? 捐比第二個機構都好.
我一直想cut佢, 就係的唔起心干!今日又聽到佢既行政費最高,所new起條根!
佢地行政真係最貴既一間11%???? 佢地果d街頭叫人捐款都係用錢請番來,真係慳水慳力.

同埋宣x會都好似唔好, 上次佢地既一位幹事非禮個去救助既女人, 好似這位幹事既人工唔少得過私人既商業機構喎!
我想捐去奧比c, 好唔好? any idea??

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-5-20 16:29 編輯 ]

侯爵府

點解唔捐比紅十字會?

男爵府

原本好多bkmember, 都覺得紅十字會好,我e+先察覺有這個會. 唔該!

原文章由 RonicaKwok 於 08-5-20 16:50 發表
點解唔捐比紅十字會?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我以前響外國都聽見教會牧師話過,world vision d 高層係人工好高的,所以捐去的錢好多落左去行政費用。所以我好小捐去宣明會。
我多數捐 unicef, msf & orbis
oxfam 其實個理念好好,唔係淨係送衣服送食物,而係助人自助,幫d 貧窮地區d 人自力更生。唔知係咪咁所以要多 d 行政費呢?
捐 orbis 要留意係主要幫助有眼疾既人,唔係 for 賑災扶貧咯,不過剛收到佢地email,話e+都撥左好多醫療資源去幫助賑災咁話。

大宅

我一直有支持宣明會,其行政費用支出一般是 1 % ~ 2 %,
請參考其2007年度財政摘要
http://www.worldvision.org.hk/intro3.html#FIN_summary

原文章由 googoo 於 08-5-20 17:15 發表
我以前響外國都聽見教會牧師話過,world vision d 高層係人工好高的,所以捐去的錢好多落左去行政費用。所以我好小捐去宣明會。
oxfam 其實個理唸好好,唔係淨係送衣服送食物,而係助人自助,幫 ...

[ 本文章最後由 bubblef80 於 08-5-20 18:35 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

呢個會工幹是坐頭等的

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

個人覺得捐俾紅十字會好得多
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

翡翠宮

好媽媽勳章

我都每月 autopay 俾樂施會..
依幾日都諗緊 cut 唔 cut.....
知唔知點可以 cut 左佢呀 ???

珍珠宮

原文章由 googoo 於 08-5-20 17:15 發表
oxfam 其實個理念好好,唔係淨係送衣服送食物,而係助人自助,幫d 貧窮地區d 人自力更生。唔知係咪咁所以要多 d 行政費呢?

我諗呢個係主因之一,
oxfam係for長遠扶貧, 而呢類自力更生plan要有相應o既技術人員提供協助, 仲要有材料咁(幾便宜都係錢嘛)

[ 本文章最後由 goat 於 08-5-21 12:34 編輯 ]

男爵府

我都有定期捐樂施會, 因為以前知道佢地個香港個office好細, 同莊陳友主席, 同時佢地個理念比較到肉, 唔知點解行政費會禁高, 可能當地監察人員雖要比人工啦, 另外講開行政費據了解有些機構好識做數, 呢個調查是否十足十可信真係唔知, 但我有朋友做過宣明會佢地D Manager搭飛機會坐頭等架

男爵府

jolo

我想cut, 轉去d 善用資源既機構, 唔知邊間好?
轉去紅+字?

公x金係最:;pppp: ! 唔冼講啦!

珍珠宮

畀面勳章

星期6我行過銅鑼灣,當然有好多慈善機構募捐啦.我之前已係銀行捐左俾紅+字..但果日見有人募捐,咁我都捐左俾聯合國,跟住再行,見到有一班拎住綠色錢箱既人,我都睇唔到係邊間機構,只見佢一面拎錢箱,另一隻手拎住d有獨立包裝,細細包既米..我心諗..好心啦..環保d啦..你要募捐就咁募捐咪ok囉,做咩又俾包米人唧,個包米,又要搵d賿袋入,已經唔環保,又為呢個地球製造垃圾,仲有d米,佢不如唔好分,一次過送上四川俾d災民食左佢好過啦..我當然無捐俾佢啦,後來返公司同同事講開,原來果間就係樂施會...

大宅

我都係捐比紅十字會

民房

紅十字會行政費並不低
只是路過答咀,都有睇報紙知呢單野,因為自己記者出身,深知報紙唔一定啱,但本身都是樂施之友,所以都想搞清楚,自己check過年報,發覺實情紅十字會行政費不是想像中低,原來個個機構都差唔多。

行政費/ 佔支出比例
籌款費
收入/ 來源
紅十字會
$12,850,880 (3.58%)
不適用
$369,150,537 (88%是政府資助)
樂施會
$13,673,000 (19%)
$18,334,000
$167,480,000 (公眾捐款)
宣明會
$12,714,120 (5.6%)
$16,384,824
$435,373,829 (公眾捐款)

以下是紅十字會年報,明明行政費佔總支出3.58%, 不是報紙說的1.1%, 我唔知報紙條數點計。http://www.redcross.org.hk/_cdata/usrAtt/svr0/usrDoc/AR2007/05.pdf

再睇樂施會,行政費同紅十字差唔多,佔總支出8%, 樂施會11%的籌款費,所以加埋19%
http://www.oxfam.org.hk/fs/view/downloadables/pdf/annual-review/AR2006_p27-28.pdf

比較之下,樂施會用多好多籌款費,點解?
睇番兩者的年報, 紅十字會根本唔需要出力籌錢,因為佢總收入當中,幾乎九成(88.25%)是政府資助,根本唔使出力,坐係度都有錢收,換句話說,我地每一個納稅人都已經無啦啦捐左錢比紅十字會而自己唔知。

至於樂施會,則全部要自己搵錢,所以成本高好多。咁佢地係咪又用好多錢籌款呢?

不如比較埋宣明會,因為佢地都係自己籌款,咁睇番年報佢地其實同樂施會差唔多,再睇行政費,宣明會又係同樂施會差唔多。http://www.worldvision.org.hk/intro_frame3.html

咁就奇啦,點解宣明會樂施會用既錢差唔多,但宣明會行政費只佔支出2.4%,籌款費佔3.2%, 加埋就係報紙講的5.6%?樂施會19%?

因為宣明會籌款真係叻過人,佢地一年的公眾捐款有$4億幾,連其他收入共$5億幾,但樂施會只籌得$1.7億,成幾億之差,咁所以支出比例差咁遠。

咁即係樂施會係衰搵錢唔叻, 又唔可以話係食水深囉!

咁即係應該捐比邊個?其實行政費只是其中一個考慮,我諗仲要睇埋佢地做乜囉。

紅十字會
主要做緊急救援,不做扶貧發展

宣明會
做緊急救援,亦做扶貧發展

樂施會
緊急救援同扶貧發展之外,亦做政策倡議,如公平貿易、最低工資等

自己決定想支持乜先捐啦!

子爵府

原文章由 littleforcehigh 於 08-5-31 13:16 發表
紅十字會行政費並不低
只是路過答咀,都有睇報紙知呢單野,因為自己記者出身,深知報紙唔一定啱,但本身都是樂施之友,所以都想搞清楚,自己check過年報,發覺實情紅十字會行政費不是想像中低,原來個個機構都差唔多。

行政費/ 佔支出比例
籌款費
收入/ 來源
紅十字會
$12,850,880 (3.58%)
不適用
$369,150,537 (88%是政府資助)
樂施會
$13,673,000 (19%)
$18,334,000
$167,480,000 (公眾捐款)
宣明會
$12,714,120 (5.6%)
$16,384,824
$435,373,829 (公眾捐款)
...

19% 同 3.5%, 5.6% 都叫"差唔多"?

[ 本文章最後由 viewer 於 08-6-1 16:52 編輯 ]

別墅

原文章由 jolo 於 08-5-21 12:24 發表
我都每月 autopay 俾樂施會..
依幾日都諗緊 cut 唔 cut.....
知唔知點可以 cut 左佢呀 ???

你可以去扣款戶口之銀行, 同銀行申請取消Autopay, 但可能要付手續費.

首頁

尾頁

跳至